Μια συνάντηση με τον Δημήτρη Δημόπουλο

Νατάσσα Μαχπούπ

Ο Δημήτρης Δημόπουλος δεν είναι απλή περίπτωση. Είναι stand-up comedian και μάλιστα από τους ανθρώπους που συνδυάζουν γερά την πράξη και τη θεωρία. Πολυτάλαντος και πολυπράγμων ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με σπουδές υποκριτικής στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Ίασμος, ενώ το 2020 έγινε δεκτός στο μεταπτυχιακό του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ στην κατεύθυνση «Παράσταση-Δραματουργία».

Εμφανίστηκε ως stand-up κωμικός το 1996 στις περίφημες «Νύχτες Κωμωδίας» της Λουκίας Ρικάκη και έκτοτε έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο είδος γράφοντας, σκηνοθετώντας και ερμηνεύοντας. Έχει γράψει επίσης το λιμπρέτο για τις όπερες Το Λυκόφως των Χρεών, ΑirRossini και Yasou Aida!, για το οποίο βραβεύτηκε με το Έπαινο «Κάρολος Κουν» 2012 Δραματουργίας Ελληνικού Έργου από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Έχει σκηνοθετήσει μουσικοθεατρικά δρώμενα αλλά και την οπερέτα Σατανερί στη Λυρική Σκηνή. Πολύ σημαντική είναι η προσφορά του και στον τομέα της μεταγλώττισης και της μετάφρασης.

Με αφορμή την ιδιότυπη χειμερινή περιοδεία του στους κινηματογράφους της Αθήνας και την επόμενη παράστασή του στο Κινηματοθέατρο Λάμπρος Κωνσταντάρας – Ρένα Βλαχοπουλου στο Αιγάλεω με την Καφρόκρεμα στις 25 Φεβρουαρίου τον συναντήσαμε και μιλήσαμε μαζί του για το ξεχωριστό αυτό είδος.

Τι διαφορετικό έχει η Καφρόκρεμα σε σχέση με τις προηγούμενες παραστάσεις σας; Τι σημαίνει καφρόκρεμα;

Τον τίτλο τον σκαρφίστηκα το 2012, όταν αποφάσιζα τι θα έκανα μετά την Υπερπαραγωγή και ως τίτλος αποτυπώνει το ύφος που ήθελα να έχει η παράσταση, να είναι και του ύψους και του βάθους, και καφρίλα και αφρόκρεμα. Σε σχέση με τους προηγούμενους stand-up μονολόγους μου, το Αντί Διδακτορικού και την Υπερπαραγωγή, νομίζω πως η Καφρόκρεμα είναι η πιο τολμηρή stand-up παράσταση που έχω κάνει ως τώρα, από άποψη περιεχομένου και δομής. Την ευχαριστιέμαι πάρα πολύ την παράσταση πλέον, όπως έχει εξελιχθεί, και στεναχωριέμαι που οι συνθήκες της πανδημίας δεν μου επιτρέπει να παίζω όσο συχνά θα ήθελα.

 

Από που αντλείτε έμπνευση για το περιεχόμενο των stand-up μονολόγων;

Είναι διαφορετικός ο τρόπος που γεννήθηκε κάθε μονόλογος! Το Αντί Διδακτορικού ήταν μια συρραφή των κειμένων που έπαιζα στις «Νύχτες Κωμωδίας», η Υπερπαραγωγή ήταν το μεγάλο άλμα να αφήσω πίσω μου το σίγουρο υλικό που είχε χτιστεί κομμάτι-κομμάτι και να δημιουργήσω έναν νέο μονόλογο, η Καφρόκρεμα είναι το ίδιο άλμα, με μια μεγαλύτερη διάθεση πειραματισμού και τόλμης. Η έμπνευση είναι πολυποίκιλη, από ασκήσεις επί χάρτου, όπου κάθομαι και γράφω εντελώς «κλινικά», δηλαδή παίρνω ένα τυχαίο θέμα και αρχίζω να το αναλύω, μέχρι κείμενα που προκύπτουν «οργανικά» μέσα από όσα με απασχολούν και θέλω να τα διαπραγματευτώ μέσω του stand-up.

 

Έχει αλλάξει το περιεχόμενο των κειμένων stand up comedy από το 1996 που ξεκινήσατε μέχρι σήμερα;

Αλίμονο αν δεν είχε αλλάξει, δεν θα είχαμε εξέλιξη! Την εξέλιξη αυτή δεν τη διαπιστώνω μόνο στην προσωπική μου ενασχόληση, αλλά και στη συνολική του κλάδου. Πιστεύω πως το επίπεδο των κωμικών έχει ανέβει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Πάντα θα υπάρχουν κοινοτοπίες και ευκολίες, ειδικά στους κωμικούς που πρωτοξεκινούν, όμως διαπιστώνω μια πολύ δημιουργική ανησυχία αυτές να ξεπερνούνται. Είναι φορές που πιστεύω πως οι εμπειρότεροι κωμικοί περάσαμε τις παιδικές αρρώστιες του stand-up και πλέον οι κωμικοί εισέρχονται στη σκηνή με αντισώματα.

 

Το είδος έχει καταφέρει να «επισημοποιηθεί»;

Θεωρώ πως ναι, αν αναλογιστούμε πως το 1996 έπρεπε να εξηγούμε τι είναι το stand-up και να απαντάμε πως «όχι, δεν φοράμε περούκες και λέμε ανέκδοτα» και πλέον γίνονται παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο, και ταυτόχρονα υπάρχουν κωμικοί που περιοδεύουν πια στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Πλέον λες «stand-up» και το κοινό γνωρίζει για ποιο είδος μιλάς.

 

Ποιος είναι ο λόγος που επιλέξατε να παρουσιάσετε αυτόν τον stand up μονόλογο σε κινηματογραφικές αίθουσες προβολών;

Οι κινηματογράφοι και κυρίως τα κινηματοθέατρα είναι χώροι που επισκεπτόμαστε πολλοί κωμικοί στις περιοδείες μας εκτός Αθήνας. Το καλοκαίρι του πρώτου έτους της πανδημίας ξεκινήσαμε παραστάσεις σε θερινούς κινηματογράφους, οπότε σκέφτηκα γιατί όχι και σε χειμερινούς. Αναζητώντας χώρους, είδα πως αρκετοί κινηματογράφοι φιλοξενούν παραστάσεις για παιδιά τις Κυριακές, είτε θεατρικές, είτε θεάτρου σκιών, οπότε έχουν ήδη κάποια σκηνή. Και υπάρχουν και χώροι που έχουν πλήρη θεατρική υποδομή, όπως ο χώρος που θα παίξω στο Αιγάλεω που έχει 2 αίθουσες όπου αμφότερες οι σκηνές διαθέτουν ως και περιστροφική σκηνή!

 

Πως θα χαρακτηρίζατε την ποιότητα του περιεχομένου του είδους του stand up comedy τη σύγχρονη εποχή και τι αλλαγές θα προτείνατε για την βελτίωσή του επιπέδου του;

Δεν θα χαρακτήριζα συλλήβδην το περιεχόμενο ενός είδους που είναι τόσο στενά συνυφασμένο με την προσωπικότητα του κάθε κωμικού, θα ήταν ένα «τσουβάλιασμα» που δεν θα ήταν ουσιαστικό ή χρήσιμο. Η βελτίωση, επίσης, είναι μία λέξη που θέτει μια τελεολογική αίσθηση πορείας στην εξέλιξη των τεχνών, πως δηλαδή οι τέχνες ξεκινούν από ένα επίπεδο, γίνονται καλύτερες, καταλήγουν άριστες. Οι αλλαγές που είναι να γίνουν για την εξέλιξη του stand-up δεν θα δοθούν σε μια συνέντευξη, αλλά επί σκηνής, ανάλογα με το πώς αποζητά να εξελιχθεί ο κάθε κωμικός στην κάθε στιγμή της πορείας του.

 

Τι θα προτείνατε ωστόσο;

Αυτό που χρειαζόμαστε, και πάντα θα χρειαζόμαστε, είναι περισσότερες και διαφορετικές φωνές. Η σκηνή τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο συμπεριληπτική και αυτό είναι ένα γεγονός που με χαροποιεί. Θέλουμε ποικιλία απόψεων, εμπειριών και στόχων.

 

Πώς θα περιγράφατε τους stand up comedians; Τι τους διαφοροποιεί από τους άλλους ηθοποιούς;

Είναι αλήθεια πως στην αρχή του stand-up στην Ελλάδα, πολλοί από όσους καταπιάστηκαν με το είδος ήταν και ηθοποιοί. Πλέον, με την εδραίωση του είδους ως ένα αυτόνομο θεατρικό είδος, οι κωμικοί μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται ως κωμικοί, χωρίς να είναι καν ηθοποιοί. Δεν αποτελεί προϋπόθεση να είναι κάποιος ηθοποιός για να είναι stand-up κωμικός, όσο και αν χρησιμοποιούμε κοινά εργαλεία.

 

Η stand up comedy είναι εν τέλει κωμωδία;

Ναι.

 

Πως βρεθήκατε στο είδος;

Απλώς απάντησα σε μια ακρόαση το 1996 για τις «Νύχτες Κωμωδίας» και ξεκίνησα να κάνω stand-up, χωρίς καλά-καλά να ξέρω τι είναι! Θυμάμαι που πήγαινα και παρακολουθούσα τους εμπειρότερους κωμικούς και μετά προσπαθούσα να εφαρμόσω στη σκηνή αυτά που έβλεπα. Βασικά, έμαθα την τέχνη στις πλάτες του κοινού!

 

Υπάρχει κάτι κοινό στη μεταγλώττιση και στην stand up κωμωδία;

Η αμεσότητα και η ταχύτητα της επιτυχούς επιτέλεσης που απαιτούν και τα δύο είδη.

 

Ποια η σχέση της μουσικής με το περιεχόμενο των stand up comedy που κάνετε;

Η αλήθεια είναι πως έχω αφήσει να παρεισφρήσει με ποικίλους τρόπους το τραγούδι στους μονολόγους μου, όμως αυτό δεν στοιχειοθετεί κάποια σχέση μεταξύ μουσικής και κωμωδίας. Νομίζω πως η αίσθηση του ρυθμού είναι κάτι που μοιράζονται οι δύο τέχνες, κάτι που πιστοποιείται και από το πόσοι κωμικοί ασχολούνται με τη μουσική, ερασιτεχνικά ή και επαγγελματικά. Είναι πιστεύω δύο τέχνες που αλληλοσυμπληρώνονται, η μουσική μπορεί να σε κάνει να κλάψεις, η κωμωδίας μπορεί να σε κάνει να γελάσεις.

 

Η Καφρόκρεμα καταφθάνει στα Κινηματοθέατρα Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου για μόνο μία παράσταση την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022. Επόμενες παραστάσεις στους Αμπελόκηπους (18/3) και το Περιστέρι (15/4).

 

Τρέιλερ παράστασης: https://youtu.be/L0rzgr_Grwk


Καφρόκρεμα, stand-up μονόλογος του Δημήτρη Δημόπουλου

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου στις 21:00

Κινηματοθέατρα Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου

Κουντουριώτου 40 και Μυριοφύτου 55, Αιγάλεω (8 λεπτά από τον σταθμό μετρό Αιγάλεω)

Γενική είσοδος: 10 €

Προπώληση: 8 € (ως και τις 24/2)

Ηλεκτρονική προπώληση: viva.gr

Σημεία προπώλησης: Κινηματοθέατρα Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου, καταστήματα Wind, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, athinonorama.gr, Yoleni’s

Διάρκεια παράστασης: 90’

Παραγωγή διαφημιστικού βίντεο: Deep Orange Productions

Τα γυρίσματα του διαφημιστικού βίντεο φιλοξενήθηκαν στο BackdooR, Σαρρή 39, Ψυρρή.

Χορηγοί επικοινωνίας: Επικοινωνία 94 FM, Θεαθήναι, all4fun, Clever News, Click At Life, Cue, Fragile, MaxMag, NG Radio, Noizy, Over FM 104,9, Quinta, Rise TV, Sin Radio, TheaterMag

Επικοινωνία Παράστασης: Μάνος Νομικός – Χρύσα Ματσαγκάνη

 

ΧΩΡΟΣ COVID-FREE: Οι εισερχόμενοι στο χώρο πρέπει είτε να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης.

 

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Σκέπης Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Δημήτρης Δημόπουλος (ΣΚΠΙΔΔ).

Συνεντεύξεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο