Μια συνάντηση με την ομάδα Postcolonial22

Την περίοδο του Χειμώνα-Άνοιξη 2021 ο χρόνος άλλαξε μορφή και ροή. Οι μέρες περνούσαν, οι εποχές άλλαζαν και εμείς μοιάζαμε ριζωμένες στο ίδιο σημείο, παρατηρήτριες.  Τρεις γυναίκες εγκλωβισμένες σε λίγα τετραγωνικά  συμπυκνώνουν τον χρόνο που πέρασε. Φυτεύοντας πανσέδες γύρω τους  και τραγουδώντας έρχονται αντιμέτωπες η μία με την άλλη και τα όσα συνέβησαν. Ο χρόνος τους ξανασυστήνεται. Και του τίθενται ερωτήσεις. Πώς συνεχίζεις να ζεις όταν απουσιάζει η ζωή; Καμία φορά το να στέκεσαι όρθια είναι από μόνο του αρκετό.

Πως θα συστήνατε την ομάδα σας σε κάποιον; Τι είναι αυτό που σας χαρακτηρίζει;

Η ομάδα μας αποτελείται από μια παρέα αποφοίτων του τμήματος θεάτρου του ΑΠΘ  διαφορετικών κατευθύνσεων. Τέσσερις από εμάς συναντηθήκαμε στο τμήμα υποκριτικής, η σκηνογράφος μας τελείωσε το τμήμα σκηνογραφίας και η σκηνοθέτις το τμήμα σκηνοθεσίας  του τμήματος θεάτρου του ΑΠΘ. Πολύ γρήγορα δεθήκαμε και αρχικά πλαίσια της σχολής βοηθούσαμε ο ένας την άλλη στις εργασίες της σχολής. Λίγο αργότερα επιστρατεύσαμε τα πόστα μας  για να δημιουργήσουμε μια δική μας παράσταση και μας ένωσε η κοινή μας ανάγκη να διερευνήσουμε το σήμερα και το τώρα υπό ένα πρίσμα μη ρεαλιστικό. Αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η ανάγκη μας για έκφραση και μοίρασμα. Μοίρασμα στις πρόβες, μοίρασμα με το κοινό στις παραστάσεις. Πιστεύουμε ότι το μαζί μας κάνει πιο δυνατούς  και δυνατές και αυτή η κοινή μας πεποίθηση διέτρεξε την δημιουργία της παράστασης μας.

 

Γιατί αυτό το έργο σήμερα;

Γιατί αυτό το έργο υπήρξε το «σήμερα» μας και  πλέον αποτελεί μέρος της μνήμης μας. Το θέατρο έγινε για εμάς εργαλείο για να αποκτήσουμε φωνή μετά από ένα μεγάλο διάστημα πάλης με την σιωπή και την ακινησία. Ένα χρόνο μετά την συγγραφή του από την ομάδα μας, οι μνήμες είναι ακόμα πιο έντονες και μας δίνουν την ευκαιρία να αναμετρηθούμε και να παίξουμε λιγάκι μαζί τους με χιούμορ και παιδική αφέλεια.

 

 

Πιστεύετε στα Φεστιβάλ; Τι είναι αυτό που σας έκανε να πάρετε μέρος στο Off off Athens; 

Πιστεύουμε πολύ στα φεστιβάλ ως μια συνάντηση-γιορτή για το θέατρο που σου δίνει τον χώρο για να γνωρίσεις νέους καλλιτέχνες με τους οποίους μοιράζεστε κοινές ανησυχίες, να δεις παραστάσεις διαφορετικών ειδών και αισθητικών, να εμπνευστείς και να εμπνεύσεις. Ως νεοσύστατη ομάδα το φεστιβάλ OFF OFF είναι μια όμορφη ευκαιρία να δείξουμε την παράσταση μας σε ένα χώρο όπου θα συνυπάρχουμε με άλλες ομάδες. Διαβάσαμε για την φιλοσοφία του φεστιβάλ και πιστεύουμε πως είναι πολύ κοντά στην δική μας. Επιπλέον η συμμετοχή μας σε αυτό το συλλογικό εγχείρημα μας δίνει την δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τη δουλειά άλλων ομάδων διευρύνοντας τις προσλαμβάνουσές μας γύρω από το σύγχρονο θεατρικό τοπίο.

 

Τι θα αλλάζατε στο ελληνικό θέατρο αν είχατε ένα μαγικό ραβδί;

Αν μου δινόταν η ευκαιρία, θα δημιουργούσα ένα πιο ανοικτό και πιο συμπεριληπτικό περιβάλλον.

 

Τι αγαπάτε στο ελληνικό θέατρο; 

Αγαπώ τους καλλιτέχνες του ελληνικού θέατρου, για αυτό που φέρουν στην δημόσια σφαίρα που είναι η σκηνή και όσο περνάει ο καιρός αντιλαμβάνομαι ότι με κάποιο τρόπο είσαι βαθιά συνδεδεμένος με τις ρίζες του τόπου σου.

 

Πείτε μας γιατί να σας δούμε 

Σκοπός της παράστασης είναι η δημιουργία ενός κόσμου-από αυτούς που μόνο η τέχνη ξέρει να δημιουργεί- ο οποίος διερωτάται για το τι κάνει η ζωή όταν παύει να υπάρχει με τους όρους που γνωρίζαμε. Όταν αυτό γίνεται καθολικό βίωμα σε όλους, λόγω του εγκλεισμού είναι όμορφο να μπορούμε όλοι εμείς να συναντηθούμε σε ένα τόπο, να «φυτρώσουμε» για λίγο στις θέσεις μας ώστε να ξαναγεννηθούμε.

 


Δευτέρα 30 Μαΐου στις 20:15 & Τρίτη 31 Μαΐου στις 22:00

Χειμώνας-Άνοιξη 2021 ή Πώς να φυτέψετε τον χρόνο σας

 

Συντελεστές:

Θεατρική ομάδα: Postcolonial22

Σκηνοθεσία: Γεωργία Διάκου

Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Γαλανάκης

Δραματουργία: Η ομάδα

Σκηνογραφία και ενδυματολογία: Εύα Κουρελιά

Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Αναστασία Γιαμούζη

Κίνηση: Δημήτρης Γαλανάκης

Φωτισμοί: Ελένη Σάμπρη

Μακιγιάζ: Λίλη Αδρασκέλα

Live προβολή: Εύα Κουρελιά

Σχεδιασμός αφίσας: Εύα Κουρελιά

Ερμηνεύουν:

Βίκη Χρηστίδου, Μάγδα Στεργίου

Μουσικός επί σκηνής: Βάσια Τσιαούση      

 

Το trailer της παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=bRu34bPdLiE

 

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

 

Συνεντεύξεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο