Σε έναν όμορφο κήπο της Κυψέλης, στο Άσυλο Ανιάτων στην οδό Αγίας Ζώνης, η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης παρουσιάζουν το νέο τους έργο Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού καρπό μιας δεκαετούς έρευνας για τον Πλάτωνα Ροδοκανάκη (1883-1919) και με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του. Εκεί, στον τόπο αυτό που ο Κιουταχής είχε στήσει τη σκηνή του για να παρακολουθεί την Ακρόπολη όπου είχε κλειστεί ο Καραϊσκάκης με τους άνδρες του, εκεί στο μέρος που επέλεξε ο αρχηγός του Βρετανικού στόλου της Μεσογείου, ναύαρχος Σερ Μάλκομ, για να χτίσει την έπαυλή του γοητευμένος από το εξωτικό χωριό Πατήσια, στην έπαυλη που κατοίκησαν ο Σπυρίδων Τρικούπης και η δούκισσα της Πλακεντίας, που για ένα διάστημα στέγαζε ακόμα και τη Γαλλική Πρεσβεία και που στη συνέχεια και ως το 1901 κατοίκησε η οικογένεια Ροδοκανάκη. Εκεί διαδραματίζεται μια ιδιαίτερη ιστορία που περιέχει πολλά στοιχεία της πραγματικής ζωής του Πλάτωνα Ροδοκανάκη και των οικείων του – τόσο των υπαρκτών προσώπων όσο και των ηρώων των έργων του- που όμως είναι ένα πρωτότυπο προϊόν μυθοπλασίας. Η ζωή του Πλάτωνα Ροδοκανάκη και των θρυλικών προγόνων του, ο Περικλής Γιαννόπουλος και η Σοφία Λασκαρίδου με τον παράφορο και άτυχο έρωτά τους, η αυστηρή μητέρα της Σοφίας Αικατερίνη που τους χώρισε αλλά και η Βέρα και ο Γιώργος, οι ήρωες του έργου του Το βυσσινί τριαντάφυλλο, ζωντανεύουν σε αυτή τη μαγική αυλή που διαστέλλεται στον χρόνο μέσα από τους ήχους της σύγχρονης πόλης.
Ο Άρης Ασπρούλης και η Ιόλη Ανδρεάδη καταθέτουν πλέον συστηματικά την πρότασή τους για τον τρόπο του να κάνει κανείς θέατρο και είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς τη συνεχή τους πρόοδο αλλά και την τόλμη τους να καταπιάνονται με δύσκολο υλικό και να μην επαναπαύονται στις κατακτήσεις τους. Στην προκειμένη περίπτωση ο Ασπρούλης επιστρέφει σε ένα υλικό που τον είχε απασχολήσει και στο παρελθόν όταν το 2008 ανέβηκε η θεατρική διασκευή του «Βυσσινί τριαντάφυλλου» από την ομάδα «Όχι παίζουμε», σε σκηνοθεσία Γιώργου Σαχίνη και δραματουργική έρευνα του Ασπρούλη. Στην παράσταση αυτή όμως η έκπληξη προέρχεται από την Ιόλη Ανδρεάδη που αποδεικνύει πως έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει και εκτός του αυστηρού φορμαλισμού που συνηθίζει και πως μπορεί να συνθέσει ένα λυρικό θεατρικό σύμπαν στο μεταίχμιο των διαστάσεων. Ένα άρτια οργανωμένο θέατρο, ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό, απαιτητικό και υπαινικτικό, με τη γοητεία του χειροποίητου αλλά και μια αφοπλιστική αθωότητα μέσα στην πολυπλοκότητά του.
Ο νεαρός Κώστας Νικούλι επωμίστηκε ένα δύσκολο ρόλο με κεντρικό ήρωα τον ντετέκτιβ που προσπαθεί να εξιχνιάσει μια σειρά φόνων και με αλλεπάλληλες εναλλαγές στους ρόλους του Πλάτωνα, του Γιώργου ή και άλλων. Όμορφη παρουσία επί σκηνής αλλά με ακατέργαστα, άγουρα ακόμη τα εκφραστικά του μέσα.
Η Δέσποινα Σαραφίδου είναι αναμφισβήτητα μια ικανή ηθοποιός που ανταποκρίνεται και εδώ με εξαιρετική ορμή, μπαινοβγαίνοντας με άνεση στους διαφορετικούς της ρόλους και με εξαιρετική τεχνική. Καταλυτική η παρουσία της Ρούλας Πατεράκη, ενός σημαντικού κεφαλαίου του ελληνικού θεάτρου, σε έναν ρόλο αινιγματικό. Υποβλητική, με έναν λόγο που υποτάσσει την ατμόσφαιρα, ένα γεγονός από μόνη της.
Η σκηνογραφία της Πηνελόπης Ασλάνογλου εκμεταλλεύτηκε τον ίδιο τον χώρο και ολοκληρώνεται με ελάχιστα αντικείμενα. Το βάρος πέφτει κατά κύριο λόγο στους φωτισμούς τους οποίους η σκηνοθέτρια με μεγάλη λιτότητα, αλλά και μεγάλη επινοητικότητα, χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει το εικαστικό περιβάλλον που επιθυμεί. Την παρακολουθούσα με τι προσήλωση η ίδια με έναν φακό – με τα πιο απλά μέσα – δημιουργούσε τους φωτισμούς της παράστασης, υποβάλλοντας ατμόσφαιρες.
Το πρόγραμμα της παράστασης, φροντισμένο από τις εκδόσεις Κ, περιέχει το έργο και ένα πολύ ενδιαφέρον εισαγωγικό για την οικογένεια Ροδοκανάκη.
Παράλληλα και με αφορμή την παράσταση στον χώρο του Ασύλου Ανιάτων παρουσιάζεται μια τρυφερή ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα τον Πλάτωνα Ροδοκανάκη και τίτλο Αισθάνομαι να έχω μέσα μου κατιτί το πολύ ξανθό… σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού. Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους, μεταξύ άλλων, οι: Γιάγκος Ανδρεάδης, Νεκτάριος Αποσπόρης, Νίκος Βατόπουλος, Βασίλης Γαρυφαλλάκης, Ανδρέας Γεωργιάδης, Έλενα Κυρκιλή, Δήμητρα Λιάκουρα, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Περικλής Πραβήτας, Γιώργος Τσόπανος, Άννα Χαρακτίνου, Θάνος Χόνδρος, Βιργινία Φιλιππούση, Γιώργος Φλωράκης.
Η παράσταση τον Οκτώβριο θα παρουσιαστεί και στο Λονδίνο, στο University of Roehampton, στον τόπο που έζησε ο Κωνσταντίνος Ροδοκανάκης (1635 – 1685) και εργάστηκε ως ποιητής, αλχημιστής και προσωπικός γιατρός του Βασιλιά της Αγγλίας Καρόλου Β’, συνεισφέροντας και στην ανακάλυψη του φαρμάκου ενάντια στην Πανούκλα με το μυστικό σκεύασμα ονόματι «Alexicacus Spiritus Mundi» (το αλεξίκακο πνεύμα του κόσμου).
Μουντράκη
Απόψεις