Δαρλάση Αγγελική

Η Αγγελική Δαρλάση γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει κι εργάζεται. Απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του The Central School of Speech and Drama του Λονδίνου (ΜΑ in Performance Studies). Έχει παρακολουθήσει μαθήματα συγγραφής (θεατρικό έργο-κινηματογραφικό σενάριο)  σε Ελλάδα και Αγγλία.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας θεάματος Η Άλλη Πλευρά (1999) και της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας Puzzlemusik (2006).

Έχει σκηνοθετήσει θέατρο, μεικτά θεάματα, μουσικές συναυλίες, performances και παραστάσεις devised theatre.  Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη σε θέατρο και κινηματογράφο κι έχει μεταφράσει θεατρικά κείμενα.

Ως διδάσκουσα έχει διδάξει και διδάσκει Θέατρο ή/και Δημουργική Γραφή σε παιδιά κι ενήλικες. Έχει διδάξει σε Αβάθμια, Ββάθμια, Γβάθμια εκπαίδευση, ιδιωτικά και δημόσια ΙΕΚ, ΚΕΕ και ΚΔΒΜ. Έχει συνεργαστεί με Μουσεία, Δήμους κι Ιδιωτικούς φορείς οργανώνοντας και κατευθύνοντας εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής (για παιδιά κι ενήλικες) .

Ως συγγραφέας ξεκίνησε το 2000, και με το έργο της Η Μυστική Συνταγή της Φραντσέσκα Ντρίμερ κέρδισε το Β Βραβείο. στο Διαγωνισμό Συγγραφής Θεατρικού έργου για Νέους θεατρικούς συγγραφείς (θέατρο του Νότου- ΓΓΝΓ). Το έργο της Πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τιμήθηκε με έπαινο στο Διαγωνισμό θεατρικού έργου του Κ.Θ.Β.Ε (2004) και παρουσιάστηκε στις Δοκιμές του θεάτρου Αμόρε (σκηνοθεσία Μελίνα Μάσχα).

Το 2004 εκδίδει το πρώτο της μυθιστόρημα για παιδιά και νέους και τιμάται με το Κρατικό βραβείο Λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Το δεύτερο μυθιστόρημά της Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο (2009) τιμάται με το Βραβείο καλύτερου λογοτεχνικού βιβλίου για μεγάλα παιδιά και νέους από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY (The International Board on books for Young People) και αναγράφεται στη διεθνή λίστα των White Ravens του 2010. Η θεατρική εκδοχή του αποσπά Κρατικό βραβείο.

Έκτοτε συνεχίζει να γράφει πεζογραφία και θέατρο, αποσπώντας διακρίσεις και θετικές κριτικές.

 

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

Με λένε Σύννεφο, 2012

Η Γιορτή, 2012

The last backgammon match, 2011 (έργο γραμμένο για το ραδιόφωνο στην Αγγλική γλώσσα)

Κομμάτια, 2011

Στάση Μεταξουργείο, 2010

Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο, 2009

Μπορείτε να είστε ευτυχισμένοι, 2008 

Τα μάτια της Θάλασσας, 2005 (θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος Oceano Mare του A. Baricco)

Cadenza για έναν ηθοποιό κι ένα βιολί, 2004

Πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, 2003

Άλλη ζωή, 2002

Η Μυστική Συνταγή της Φραντσέσκα Ντρίμερ, 2000

 

 

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Η τελευταία παρτίδα τάβλι, 2011

3 άνδρες - 3 γυναίκες

Κομμάτια, 2011

3 άντρες - 3 γυναίκες

Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο, 2009

Πολυπρόσωπο - με ελάχιστο αριθμό ηθοποιών 5: 3 άντρες- 2 γυναίκες

Άλλη Ζωή, 2002

2 άντρες

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΔΑΡΛΑΣΗ

Σαμπατακάκης Γιώργος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών