Ποντίκας Μάριος

Ο Μάριος Ποντίκας  γεννήθηκε το 1942. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών της Αθήνας.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα απασχολήθηκε στην διαφήμιση (ως κειμενογράφος – δημιουργικός συντελεστής).

Έχει διασκευάσει κείμενα της Ελληνικής Πεζογραφίας για την τηλεόραση (Χαμένη Άνοιξη του Στρ.Τσίρκα, Η αγάπη άργησε μια μέρα της Λ. Ζωγράφου, κ.α).

΄Εργα του έχουν παρουσιαστεί στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Ο γάμος), στο Εθνικό Θέατρο (Τρομπόνι, Ορθός Λόγος, Θεατές), στο Θέατρο ΣΤΟΑ (Θεατές, Εσωτερικαί Ειδήσεις, Κοίτα τους, Ο λάκκος και η φάβα, Η πανοραμική θέα μιας νυχτερινής εργασίας, Η γυναίκα του Λωτ,  έργο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τη Θεατρική Σκηνή του Α. Αντωνίου με τίτλο ΕΣΤΩ), στο Θεσσαλικό Θέατρο (Η διαθήκη, Εθνική γιορτή), στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Η γυναίκα του Λωτ, Τρομπόνι) και σε άλλες σκηνές, μεταξύ των οποίων πολλές ερασιτεχνικές.

Έχει εκδώσει δύο συλλογές με πεζογραφήματα του (Δραπέτης γηροκομείου, Κλειδαρότρυπα και άλλες ιστορίες) αρκετά από τα οποία έχουν προ -δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά.

Το 2004 παρουσιάστηκε το έργο του Ο Δολοφόνος του Λάιου και τα Κοράκια (μια απόπειρα επανα-ανάγνωσης του μύθου του Οιδίποδα και του έργου του Σοφοκλή Οιδίπους Τύραννος). Η παράσταση,σε σκηνοθεσία Γ.Αναστασάκη, ήταν παραγωγή του Θεάτρου ΣΤΟΑ, και συμμετείχε στην ΧΙΙ Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς – Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Παρουσιάστηκε επίσης από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη

Το  δραματικό κείμενό του Η Κασσάνδρα απευθύνεται στους νεκρούς παρουσιάστηκε στη 2η Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος στη Σικυώνα (2006) σε ανάγνωση Θόδωρου Τερζοπουλου και το 2007  σε παράσταση στο θέατρο ΄Αττις , σε σκηνοθεσία του ίδιου.

Το 2010 συμμετείχε με κείμενά του  στην εκδήλωση Θεοφαγία - Ανθρωποφαγία της Εταιρείας Μελέτης Πολιτιστικής Ετερότητας, σε συνεργασία με τον φωτογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Tον Αύγουστο  2011 διάβασαν ο ίδιος και ο Θ. Τερζόπουλος αποσπάσματα από το νέο του έργο Χλιμίντρισμα στην 3η Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος στη Σικυώνα.

To 2012 κυκλοφόρησε από τις εκδ. ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ το βιβλίο του Ζήτω, μια ανθολόγηση διηγημάτων από παλαιότερες δημοσιεύσεις τους, και το Κουταμάρες(και μια εξυπνάδα).

 

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

Χλιμίντρισμα, 2011

Η Κασσάνδρα απευθύνεται στους νεκρούς, 2007

Ο Δολοφόνος του Λάιου και τα Κοράκια, 2004

Κοίτα τους, 1990

Σημεία στίξεως 1990

Η γυναίκα του Λωτ  1983

Ορθός λόγος, 1987

Ο Γάμος, 1980

Εσωτερικαί Ειδήσεις  

Θεατές, 1979

Η Διαθήκη 1977

Εθνική γιορτή 1987

Τρομπόνι, 1973

Ο Λάκκος και η φάβα, 1972

Η Πανοραμική θέα μιας νυκτερινής εργασίας, 1971

 

 

 

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Ορθός Λόγος, 1987

6 άνδρες – 5 γυναίκες

Η γυναίκα του Λωτ (Έστω), 1983

1 άντρας – 2 γυναίκες

Γάμος, 1980

8 άντρες – 5 γυναίκες

Θεατές, 1979

2 άντρες – 2 γυναίκες

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΝΤΙΚΑ

Ράπτου Ελευθερία, Θεατρολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ