Βιτάλη Λεία

Η Λεία Βιτάλη γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά, Ψυχολογία και Δημοσιογραφία ενώ παρακολούθησε σεμινάρια Σκηνοθεσίας, Δημιουργικής Γραφής και Μάρκετινγκ. Ως συγγραφέας έχει τιμηθεί με βραβεία, ελληνικά και διεθνή, για μυθιστορήματά της και θεατρικά της έργα. Διακρίσεις έχει λάβει και η δουλειά της στον χώρο της Διαφήμισης. Θεατρικά έργα της έχουν ανέβει στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κύπρο και στο Λονδίνο (Το Γεύμα, Το Μεγάλο Παιχνίδι, Ροστμπίφ, Addio Del Passato, Rock Story, Ένατος Γάμος, Ζεϊμπέκικο, Νύχτα στην Εθνική). Άλλα θεατρικά της: Ευάννα, Θηρία στην Αποθήκη, Μαμά μου, Τζιν Φιζζ, Αγάπα με!.

Παράλληλα έχουν εκδοθεί μυθιστορήματα της: «Άννα Χ.» (εκδόσεις Οδυσσέας), «Η Κοιλιά της Μεταφράστριας» (εκδόσεις Εξάντας), «Η Τρομοκρατία της Μνήμης» (εκδόσεις Εξάντας), «Το Παραμύθι του Μεγάλου Φόβου» (εκδόσεις Καστανιώτη), «Ιερή Παγίδα» (εκδόσεις Πατάκη) και συλλογές διηγημάτων: «Η Μυρωδιά του Μαύρου» (εκδόσεις Εξάντας), «Σκοτεινές Μητέρες» (εκδόσεις Πατάκη) καθώς και «Άπαντα τα Θεατρικά» τόμοι 2 (εκδόσεις Αιγόκερως), ενώ έχει γράψει και πολλά σενάρια για την τηλεόραση («Καταδίωξη», «Άννα Χ.», «Ματωμένα Χώματα» σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη, κ.α.), για Κινηματογράφο («Ελεύθερη Κατάδυση» σε σκηνοθεσία Γιώργου Πανουσόπουλου, κ.α.), και Ραδιόφωνο με εκπομπές λόγου και μυθοπλασίας.

Από το 2000 διδάσκει Δημιουργική Γραφή και Θεατρική Γραφή.

Έχει πάρει μέρος σε Διεθνή Θεατρικά Συνέδρια και  Ημερίδες ενώ έχει διατελέσει μέλος της κριτικής επιτροπής για τα τηλεοπτικά βραβεία, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της επιτροπής βράβευσης θεατρικών έργων του ΥΠΠΟ. Είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων (ΕΕΘΣ).

Το 2013 δημιούργησε τον θεσμό «Φεστιβάλ διαρκείας Ελληνικού θεατρικού έργου του 21ου αιώνα», υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ (2016), του οποίου είναι καλλιτεχνική διευθύντρια, για την στήριξη, προώθηση των νέων έργων σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων και τη γνωριμία τους με το κοινό μέσω ολοκληρωμένων παραστάσεων στη σκηνή του θεάτρου Αγγέλων Βήμα και Εαρ Βικτώρια, τα οποία ανέλαβαν την στέγαση και διοργάνωση.

 

www.leiavitali.blogspot.com

http://users.otenet.gr/~vitalix/

https://www.facebook.com/leia.vitali

 

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

Νύχτα στην Εθνική, 2014

Ζεϊμπέκικο, 2012

Ένατος γάμος, 2010

Rock Story, 2008

Addio del passato, 2005

Μαμά μου, 2004

Αγάπα με!, 2003

Θηρία στην αποθήκη, 2002

Το μεγάλο παιχνίδι, 2000

Το γεύμα, 1998

Ροστμπίφ, 1994

Τζιν Φιζζ, 1990

Ευάννα, 1988

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Νύχτα στην Εθνική, 2014

1 άντρας - 2 γυναίκες

Ζεϊμπέκικο, 2012

1 άντρας – 2 γυναίκες

Rock Story, 2008

2 άνδρες – 5 γυναίκες [ελάχιστος αριθμός ηθοποιών 2 άνδρες – 3 γυναίκες]

Addio del passato, 2005

2 γυναίκες (και 1 βουβό κορίτσι)

Θηρία στην αποθήκη, 2002

2 άνδρες – 1 γυναίκα

Το μεγάλο παιχνίδι, 2000

2 άνδρες – 3 γυναίκες

Το γεύμα, 1998

4 άντρες – 3 γυναίκες

Ροστμπίφ, 1994

2 άνδρες – 2 γυναίκες (και 1 βουβή γυναίκα)

Τζιν Φιζ, 1990

2 άνδρες – 2 γυναίκες

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΑΣ ΒΙΤΑΛΗ

Ζηροπούλου Κωνσταντίνα, Δρ. Θεατρολογίας Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η Λεία Βιτάλη και το σύγχρονο ελληνικό έργο

Μουντράκη Ειρήνη, Θεατρολόγος – Κριτικός Θεάτρου, Διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών