Βιρβιδάκης Μιχάλης

Γεννήθηκε στα Χανιά το 1956. Είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας. Σπούδασε θέατρο στη σχολή του Πέλου Κατσέλη από το 1979 έως το 1981 και εργάστηκε στο ελεύθερο θέατρο αρχικά ως ηθοποιός και  βοηθός σκηνοθέτη.

Είναι συγγραφέας του θεατρικού έργου Το φεγγάρι και η λίρα, το οποίο βραβεύτηκε από το ΥΠ.ΠΟ. το 1987, στον ετήσιο διαγωνισμό για νέους θεατρικούς συγγραφείς, καθώς και του έργου Στην Εθνική με τα Μεγάλα, (εκδόσεις Το Ροδακιό) που ανέβηκε στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων του Λευτέρη Βογιατζή το 1997, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Το έργο επιλέχτηκε από την BONNER BIENNALE 1998 για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα. Το τελευταίο του θεατρικό έργο Περί Φύσεως (2009) κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Το 1991 ίδρυσε την Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ, με έδρα αρχικά την Αθήνα, και από τον Μάιο του 2001 τα Χανιά της Κρήτης, όπου οργάνωσε το «Εργαστήριο Θεατρικής Παιδείας και Υποκριτικής Τέχνης». Με τους ηθοποιούς του εργαστηρίου του ερευνά τα ζητήματα του θεάτρου και παρουσιάζει παραστάσεις στο Θέατρο Κυδωνία, μόνιμη στέγη της Εταιρείας από το 2002 στα Χανιά. Μεταξύ άλλων έχει παρουσιάσει έργα των: Σάμουελ Μπέκετ, Χάρολντ Πίντερ, Ντέιβιντ Μάμετ, Τόμας Μπέρνχαρντ, Καρλ Στερνχάϊμ, Γιον Φόσσε, Πέτερ Χάντκε, Ίγκεμποργκ Μπάχμαν, Λαρς Νουρέν, Αντόνιο Ταμπούκι, Φερνάντο Πεσσόα, Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέητς, Φρανκ Βέντεκιντ, Αργύρη Χιόνη και Γιώργη Μανουσάκη, έργα, τα περισσότερα των οποίων ανέβαιναν στη σκηνή για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

 

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

Περί Φύσεως, 2009

Στην Εθνική με τα μεγάλα, 1997

Το φεγγάρι και η λίρα, 1987

 

 

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Περί Φύσεως, 2009

2 άνδρες - 1 γυναίκα (και πλήθος κόσμου)

Στην Εθνική με τα Μεγάλα, 1997

2 άνδρες - 1 γυναίκα

Το φεγγάρι και η λίρα, 1987

2 άνδρες - 1 γυναίκα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ

Κυριακίδης Σάββας, Θεατρολόγος