Ένα άλλο μυστήριο. Χορογραφικός περίπατος στην Ελευσίνα

  •  Συντάκτης: Μουντράκη Ειρήνη
  •  Δημοσιεύτηκε στις: 14/11/2021

Εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι Μύστες ευλαβικά πριν μπουν στο θυσιαστήριο

Τώρα πετάνε αποτσίγαρα οι τουρίστες και το καινούργιο παν να δουν διυλιστήριο.

 

Η Ελευσίνα είναι ένας τόπος που πάντοτε με συγκινεί βαθιά, ίσως γιατί αισθάνομαι πως είναι ένας τόπος αδικημένος – τόπος που του ‘πρεπε η τιμή και όμως παραμελήθηκε εσκεμμένα, εγκαταλείφτηκε σε μία τύχη που δεν του άξιζε. Μία εκ των πέντε ιερών πόλεων της αρχαιότητας, τόπος της αποκάλυψης, ο τόπος που βρίσκεται η αγέλαστος πέτρα – εκεί που έκατσε η Δήμητρα να θρηνήσει για το παιδί της, η γενέτειρα του Αισχύλου και φυσικά η πόλη των Μυστηρίων, με την ουσία τους να αναζητείται μέχρι σήμερα. Σήμερα που η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο βιομηχανικό κέντρο υποβαθμίζοντάς την, που ο βόμβος και τα διυλιστήρια είναι η καθημερινότητά της, που ο αρχαίος της κόσμος στέκεται μεταίωρος ενώ η ζωή των ανθρώπων της είναι δύσκολη. 

Η αναγόρευση της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα μου έδωσε προσωπικά μεγάλη χαρά και αγωνία στη συνέχεια. Η έλευση του Μιχαήλ Μαρμαρινού φαίνεται πως ισορρόπησε τα πράγματα και μπορούμε πλέον να ελπίζουμε. Η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι ένα καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό πρόγραμμα υπό τον γενικό τίτλο Μυστήρια Μετάβασης που κινείται σε τέσσερις στρατηγικές κατευθύνσεις: Πολιτισμός, Άνθρωπος, Πόλη και Περιβάλλον. 

Στο πλαίσιο των Μυστηρίων Μετάβασης, αυτής της σειράς πολύπλευρων πολιτιστικών δράσεων, είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε το Σάββατο 13 Νοεμβρίου τον χορογραφικό περίπατο Ένα άλλο Μυστήριο/ Un Autre Mystere  της γαλλίδας χορογράφου Julie Desprairies από τη Λυών με τη συμμετοχή ελλήνων και γάλλων χορευτών αλλά και κατοίκων και πολιτιστικών συλλόγων της πόλης. Η χορογράφος και η ομάδα της Compagnie des Prairies έχουν έρθει σε επαφή με τη βιομηχανική ιστορία της πόλης στο πλαίσιο δύο καλλιτεχνικών residencies ενώ έχει να επιδείξει περισσότερα από 30 in-situ έργα στον δημόσιο χώρο σε Ευρώπη, Βραζιλία και Μέση Ανατολή.

Συναντηθήκαμε στον εγκαταλελειμμένο πλέον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Το ραντεβού δόθηκε εκεί για τον απαραίτητο έλεγχο πιστοποιητικών. Άνθρωποι ευγενικοί και με χαμόγελο. Η χορογράφος μας καλωσόρισε και πρότεινε να αφεθούμε στην εμπειρία του περίπατου αυτού, χωρίς κινητά ανά χείρας, χωρίς βίντεο και φωτογραφίες. Μόνο να ζήσουμε τον περίπατο αυτό, να δούμε και αισθανθούμε. Σαν να πρόκειται για τη δική μας ιερή διαδρομή. Και έτσι κάναμε οι περισσότεροι. Ξεκινήσαμε με τις πέντε χορεύτριες στις γραμμές να μας παραπέμπουν στα Ιερά Μυστήρια με τις προσφορές ανά χείρας. Και ο περίπατος αυτός των δύο χιλιομέτρων, ανάμεσα στα όμορφα σπιτάκια με τις αυλές και τις λεμονιές, έγινε ένας περίπατος στον χρόνο, μια προσωπική μεταβατική εμπειρία, μια πορεία συνειδητοποίησης και περισυλλογής με τη ζωή να μπλέκεται στην ιστορία, με τη λύπη να συμφιλιώνεται με το τραγούδι, με τις γενιές να συνυπάρχουν, όπως συνυπάρχουν και οι διάφοροι τόποι που έσμιξαν εκεί και ζυμώθηκαν με τους ανθρώπους τους. Με την Σοφία να μας μιλάει για τη βλάστηση κατά μήκος των γραμμών αλλά και τα αγαπημένα δέντρα της πόλης και τους κατοίκους να ανοίγουν το σπίτι τους για να προσφέρουν γλυκό και μαρμελάδα νερατζάκι και μπισκότα στα παιδιά. Με τα τραγούδια και τους χορούς των συλλόγων που αξίζει να αναφέρουμε: η Χιακή Ένωση Ελευσίνας Αγία Μαρκέλλα, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου Ήπειρος, η Ένωση Κρητών Ελευσίνας Η Μεγαλόνησος, ο Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος Ελευσίνας, Γεύσεις, ήχοι, εικόνες, μυρωδιές και σκέψεις μπλέκονται όπως έρχονται τα τραγούδια, τα κεράσματα, η όψη μιας πόλης και των ανθρώπων της, τα σπίτια και τα κάθε είδους κτίρια, η θάλασσα και τα διυλιστήρια, τα πανώ που συναντούσαμε στη διαδρομή. 

Ένα λεφούσι ανθρώπων κάθε ηλικίας και προέλευσης παρακολουθούσε τη διαδρομή αυτή ανακαλύπτοντας ο καθένας τη δική του Ελευσίνα. Σε μια πορεία που ξεκινά από το χθες και καταλήγει να αποδώσει φόρο τιμής στους ανθρώπους της πόλης που στην προκειμένη παράσταση έχουν ρόλο ενεργό: γίνονται οι ερμηνευτές της παράστασης με σκηνικό την ίδια τους την πόλη.

Μια πόλη που της χρωστάμε... 

 


Δημιουργία: Compagnie des Prairies (FR)
Σύλληψη - Χορογραφία: Julie Desprairies
Βοηθός Χορογράφου: Elise Ladoué
Σκηνογραφία - Ενδυματολογία: Μελίνα Φάκα
Τεχνικός Διευθυντής: Αναστασία Τσοπελάκη
Τεχνικός Εξοπλισμός: Kariotis Audio & Lighting
Διεύθυνση Παραγωγής: TooFarEast | Χρήστος Χριστόπουλος, Νίκος Μαυράκης
Συντονισμός Συμμετεχόντων - Mentor: Γιάννης Παππάς
Διοίκηση, παραγωγή και περιοδεία: La Magnanerie - Anne Herrmann, Victor Leclère, Martin Galamez and Lauréna de La Torre (FR)

Ερμηνευτές: Δάφνη Κουτσαφτή, Δέσποινα Γκουγκουλιάνα, Elise Ladoué, Θέμις Χατζή, Βάσια Δεμίρη

Με τη συμμετοχή κατοίκων και τοπικών πολιτιστικών συλλόγων της Ελευσίνας.

Παραγωγή: Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Τη διεθνή περιοδεία και το έργο της Compagnie des Prairies - Julie Desprairies υποστηρίζουν το Γαλλικό Ινστιτούτο και η Ville de Lyon.

Φωτογραφίες: ©Παντελής Λαδάς | LDSPRO

 

Trailer: https://bit.ly/3mUzt93
©GTMH Digital Tribe


Πληροφορίες

Τέσσερις χορογραφικοί περίπατοι, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στις 11.00 και στις 16.00.

Αφετηρία: Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας

Τέρμα: Πάρκο Πλάτωνος

Χάρτης της διαδρομής εδώ

Διάρκεια περιπάτου: 1 ώρα και 30 λεπτά

Απόσταση: Δυο (2) χιλιόμετρα

Είσοδος ελεύθερη. Δηλώσεις συμμετοχής εδώ

Ο μέγιστος αριθμός θεατών ανά παράσταση ορίζεται στα 40 άτομα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατότητα θέασης για όλους. Ο αριθμός ενδέχεται να μεταβληθεί βάσει των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων.