Πέρασμα, 2016

2 άνδρες

Δελίνα Βασιλειάδη

Το θεατρικό έργο Πέρασμα είναι ένα υπαρξιακό δράμα, ή καλύτερα μια υπαρξιακή φάρσα. Η δράση λαμβάνει χώρα σε έναν ακατάστατο βρόμικο σκονισμένο χώρο, ένα εργένικο διαμέρισμα, γεμάτο έπιπλα, βαλίτσες, κουτιά και πεταμένα αντικείμενα, όπου ο Πέτρος, ο κεντρικός ήρωας, τακτοποιεί πυρετωδώς πράγματα, μαζεύει και πακετάρει χωρίς σταματημό και δίχως ανάσα, προκειμένου να μετακομίσει και να πάει κάπου, κατά τα δικά του λεγόμενα, πολύ καλύτερα. Σε όλη αυτή την προσπάθεια έχει έρθει να βοηθήσει τον Πέτρο ο φίλος του, ο Λάζαρος, ο οποίος, όμως, τον περισσότερο χρόνο τον περνά αραχτός και αμίλητος σε μια κουνιστή πολυθρόνα δίχως να δείχνει καμία απολύτως διάθεση να βοηθήσει. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια πορεία προς την αυτογνωσία, τη μετακίνηση από μια κατάσταση σε μια άλλη. Καθώς ο χρόνος αμείλικτος περνά και ολοένα και λιγοστεύει, το «Πέρασμα» είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να μεταβεί από την πληγή στην ίαση, από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, από την ανωριμότητα στην ωριμότητα, κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν κάποιος το επιθυμεί πραγματικά και είναι διατεθειμένος να πληρώσει το τίμημα. Πολλά τα ερωτήματα. Μπορούν τα τραύματα να γιάνουν; Μπορεί ο άνθρωπος να κοιτάξει κατάματα τον εαυτό του με απόλυτη ειλικρίνεια; Ή, ακόμα και την έσχατη στιγμή, είναι προτιμότερο να αφεθεί στις αυταπάτες του και στην ασφάλεια που ενδεχομένως αυτές φαινομενικά προσφέρουν; Ουσιαστικά πρόκειται για την πορεία του ανθρώπου προς την αυτογνωσία, και κατά μια έννοια, την απόλυτη ελευθερία.

Το θεατρικό έργο Πέρασμα κυκλοφόρησε το 2018 από την ΚΑΠΑ εκδοτική, τιμήθηκε με βραβείο θεατρικού έργου από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών στην κατηγορία «Θεατρικό έργο» το 2017, ανακηρύχτηκε από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος «Βιβλίο - θεατρικό έργο της χρονιάς 2018» και τιμήθηκε με το Α’ βραβείο στην κατηγορία «Θεατρικό έργο» (Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2000-2019 «Βιβλία της χρονιάς»).

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Νανούρισμα, 2020

2 άνδρες - 1 γυναίκα

Παράδεισος κατ΄οίκον, 2019

4 άνδρες - 2 γυναίκες

Πέρασμα, 2016

2 άνδρες

Τα χαμένα χρώματα του ουράνιου τόξου, 2018

1 γυναίκα - 13 άνδρες/ γυναίκες

Το παιχνίδι της Αλίκης, 2018

1 άνδρας - 1 γυναίκα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΛΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Με έργο πολυσχιδές που εκτείνεται σε διαφορετικά είδη λόγου και εικονοποιΐας, η Δελίνα Βασιλειάδη μας συστήνεται εδώ και καιρό ως συγγραφέας, μυθοπ...