Ελισάβετ, Πνεύμα της Φωτιάς, 2007

1 άνδρας - 4 γυναίκες

Ναταλία Κατσού

Βασισμένο στο μοναδικό έργο της Ελισάβετ Μουτζάν- Μαρτινέγκου το οποίο σώζεται ολόκληρο, την Αυτοβιογραφία της, παρακολουθούμε την ζωή της πρώτης ελληνίδας πεζογράφου και θεατρικής συγγραφέως. Ξεκινώντας από τα χρόνια της εκπαίδευσής της κατ’οίκον με προοδευτικούς δασκάλους στη Ζάκυνθο του 18ου αιώνα, σκιαγραφείται η εξέλιξή της σε μια πολυγραφότατη δημιουργό και μεταφράστρια. Η τρυφερή σχέση με τη μητέρα και την αδερφή της, η απόσταση από τον πατέρα της που είχε το αξίωμα του Ύπατου, η δίψα της για μόρφωση και για καινούριες ιδέες από τη Γαλλία και την Ιταλία και η επιθυμία της να ταξιδέψει, όλα συμβαίνουν κατ’οίκον. Μέχρι την εφηβεία, η Ελισάβετ πηγαίνει μόνο στην εκκλησία κάθε Κυριακή συνοδεύοντας την οικογένειά της. Όταν ο πατέρας της αντιλαμβάνεται το φλογερό και φιλόδοξο πνεύμα της, τής απαγορεύεται κάθε έξοδος από την πατρική εστία. Η Ελισάβετ δεν ξέρει πώς είναι η ζωή στην πόλη, πώς να κυκλοφορήσει στους δρόμους, δεν συναναστρέφεται κανέναν εκτός σπιτιού. Όταν όμως ο πατέρας της αποφασίζει ότι ήρθε η ώρα να την παντρέψει με κάποιον ευϋπόληπτο μεσήλικα που δεν της απευθύνει ποτέ τον λόγο στη σύντομη επίσκεψή του στο σπίτι τους, συγκεντρώνει όλη την τόλμη της κι οργανώνει τη φυγή της, με σκοπό να περάσει στην Ιταλία. Μετά από μια επικίνδυνη και ταραγμένη περιπλάνηση, θα επιστρέψει ηττημένη στο σπίτι και θα συμφωνήσει με τον γάμο. Ο γιος της εμφανίζεται σε διάφορα σημεία της πλοκής για να θέσει ερωτήματα ή να φωτίσει διάφορες πτυχές που δεν φαίνονται στο έργο της.

Η Ελισάβετ Μουτζάν – Μαρτινέγκου πέθανε σε ηλικία 31 ετών, λίγες μέρες μετά την γέννα του μοναδικού της γιου, έχοντας γράψει πάνω από 24 θεατρικά έργα κι έχοντας μεταφράσει πολλά έργα του Μολιέρου και των Ιταλών κωμωδιογράφων, από τα οποία σώζονται ελάχιστα αποσπάσματα.


Βασισμένο στην αυτοβιογραφία της Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου.

Φεστιβάλ Θεατρική Δράση-Αθήνα, Θέατρο της Άνοιξης (Απρίλιος 2007),

Συνεχίστηκε λόγω επιτυχίας στο Θέατρο Παραμυθίας (Μάιος 2007).


Σε ορισμένες σκηνές, συνιστάται η χρήση βιντεοπροβολής. Οι ηθοποιοί αλληλεπιδρούν με τους χαρακτήρες που εμφανίζονται στην προβολή.

 

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Αγαθό, 2014

1 ηθοποιός

Βυθός, 2017

2 άνδρες - 2 γυναίκες

Σπαράγγια με φτερά, 2009

1 άνδρας - 2 γυναίκες

Τρεις φορές ξένος, 2013

Μονόλογοι για 1 -3 ηθοποιούς

In between Lives, 2013

12-15 ηθοποιοί

Ελισάβετ, Πνεύμα της Φωτιάς, 2007

1 άνδρας - 4 γυναίκες

Το νυφικό, 2006

3 γυναίκες

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Για την Ναταλία Κατσού, τον μονόλογο Αγαθό και … το Καραόκε

Ποιά κείμενα μπορούν να καταστούν θέατρο; Οι μοντέρνοι θα έλεγαν τα πάντα ενώ οι μεταμοντέρνοι συμφωνώντας θα πρόσθεταν με την γνωστή αποδομητική τ...

Ο βυθός της Ναταλίας Κατσού

Θα ήθελα να εκφράσω δυο λόγια για το καινούριο έργο της Ναταλίας Κατσού, Βυθός, ως πρακτικός της τσαγκαρικής του θεάτρου, που λέει και η Μ...