Ερωμένες στον Καμβά, 2011

2 γυναίκες

Σοφία Καψούρου

Οι Ερωμένες στον Καμβά είναι ένας ύμνος στον έρωτα και τη γυναίκα. Στον παράνομο έρωτα που ποτέ δεν νομιμοποιείται με τα δεσμά του γάμου. Στον παθιασμένο έρωτα που αρχικά ζωογονεί και τελικά θανατώνει. Ένα έργο για τον έρωτα της τέχνης και την τέχνη του έρωτα.

Ο άντρας δημιουργός. Η γυναίκα ερωμένη, η γυναίκα μούσα, η γυναίκα μοντέλο, η γυναίκα πηγή τέχνης και ηδονής. Οι ερωμένες είναι πολλές. Άλλες ανώνυμες, άλλες επώνυμες. Άλλες κρυφές, άλλες γνωστές. Από όλες αυτές τις ερωμένες θα αναδυθούν δύο, η ερωμένη και μούσα του αναγεννησιακού ζωγράφου Ραφαήλ, Φορναρίνα και η ερωμένη και μοντέλο του καταραμένου ζωγράφου Αμεντέο Μοντιλιάνι, Ζαν Εμπιτέρν. Πρέπει να ξύσεις τον καμβά, για να βρεις την αλήθεια. Πρέπει να ξύσεις τις πληγές, για να βρεις τη γυναίκα.

«Έχουμε ζωή ακόμα. Έχουμε δουλειά ακόμα.

Ήρθε η ώρα να βάλουμε τα μάτια στις κόγχες τους. Μάτια από θάλασσα, από μέλι, μάτια από πίσσα. Στήσε καλά τον θρόνο μου στον ουρανό. Να τον πιάνει το φως».

Το θέατρο γίνεται κάτοπτρο ανεστραμμένο που φωτίζει όσα η μεγάλη, η επίσημη ιστορία αφήνει στο σκοτάδι. Οι μικροί και οι νεκροί δεδικαίωνται. Έρχεται η ώρα όπου… «Των Ερωμένων φυγείν αδύνατον».

Το έργο έχει μεταφραστεί στα ιταλικά και στα ισπανικά.

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Σούμαν, 2017

5 άντρες – 4 γυναίκες

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ