Λήθη και άλλοι τέσσερις μονόλογοι, 2002

Ευέλικτο

Δημήτρης Δημητριάδης

Πέντε φωνές, σώματα, στόματα. Μιλούν. Πέντε φορές αρχίζουν και πέντε φορές τελειώνουν, και κάθε φορά είναι η πρώτη, και κάθε φορά είναι η τελευταία. Αρχίζουν για να μιλήσουν, και τελειώνουν για να μην ξαναμιλήσουν. Στο ενδιάμεσο μιλούν σαν να τους έχει δοθεί για τελευταία φορά ο λόγος. Η κάθε λέξη λέγεται με τρόπο τελεσίδικο, σαν να δίνεται για να μην ξαναδοθεί στον ομιλούντα. Σαν ο ομιλών να γνωρίζει, και γνωρίζει, ότι, με κάθε λέξη που προφέρει, τελειώνει βαθμηδόν η δυνατότητά του να μιλήσει. Γι’ αυτό και κάθε λέξη λέγεται ως τελειωτική.

Τέσσερις μονόλογοι: “Ηττα” / “Μνήμη” / “Μετάνοια” / “Τέχνη” και η “Λήθη”: “Ορίστε η ιστορία μου. Μάχες, μετά τίποτα. Πόλεις, μετά τίποτα. Δε μένει τίποτα. Όλα έρχονται, και όλα εξαφανίζονται {…} «Τώρα αρχίζω. Ακούστε με. Έρχομαι από πουθενά». Χωρίς μνήμη. Η Λήθη ως το μεγαλύτερο δυνατό άνοιγμα, που παραμερίζει κάθε δικλείδα. Εδώ ο άνθρωπος μιλάει σε ενεστώτα με απόλυτη έμφαση στο εδώ και το τώρα, για τη δυνατότητα ύπαρξης του. Το σώμα, φορέας της ιστορίας του, τον ελευθερώνει από τα δεσμά της καταναγκαστικής σκέψης για την επιβεβαίωση της παρουσίας του και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αρχής. Ένας μονόλογος ανοιχτός σε ποικίλες ερμηνείες με μια ωστόσο απόλυτη οδηγία από τον συγγραφέα: ο άνθρωπος αρχίζει για να μιλήσει και τελειώνει για να μην ξαναμιλήσει.

Το έργο έχει μεταφραστεί στα γαλλικά, τα γερμανικά και τα πορτογαλικά.

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Η Αρχή της Ζωής, 1995

3 άντρες - 3 γυναίκες

Insenso, 2007

1 πρόσωπο

Χρύσιππος, 2008

6 άνδρες - 4 γυναίκες

Το άγγιγμα του βυθού, 2008

7 άνδρες- 3 γυναίκες

Ο κυκλισμός του τετραγώνου, 2009

8 άντρες - 3 γυναίκες

Τόκος, 2010

4 άνδρες - 4 γυναίκες

Πολιτισμός: μία κοσμική τραγωδία, 2013

5 άνδρες - 6 γυναίκες - 2 παιδιά

Η εκκένωση, 2013

5 γυναίκες - 4 άντρες και οι 4 γυναίκες του Χορού.

Φαέθων, 2009

3 άνδρες - 2 γυναίκες

Εν Χορώ, 2015

15 (Χορός)

Ο θερισμός, 2016

2 άνδρες - 3 γυναίκες

Stroheim, 2015

1 άνδρας - 2 γυναίκες

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

Ο Giorgio Barberio Corsetti το 2009 σκηνοθέτησε στο παρισινό θέατρο Odéon το έργο του Howard Barker Gertrude (le Cr...

Εν Χορώ του Δημήτρη Δημητριάδη

Ο Δημήτρης Δημητριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Το 1963, με υποτροφία του βελγικού κράτους, σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στις Βρυξέλ...