Όταν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης συνάντησε τον Γεώργιο Βιζυηνό, 2006

2 άντρες – 2 γυναίκες

Γιάννης Σολδάτος

 (1ος τίτλος: Οι συνέπειες της παλιάς ιστορίας)

Την πρώτη εβδομάδα του εγκλεισμού του Γεώργιου Βιζυηνού στο Δρομοκαΐτειο, τον επισκέπτεται ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Ο χώρος του παγερού δωματίου του ψυχιατρικού ασύλου μετατρέπεται σε πολυχώρο φανταστικών τοπίων, για να προβληθούν πάνω τους απόκρυφα της ψυχής και ανομολόγητες ή ομολογημένες ιστορίες που οι συνέπειές τους βαραίνουν καταλυτικά στις εκφάνσεις της συμπεριφοράς των δύο ανδρών. Στήνεται ένα ψυχόδραμα και εκεί, στα όρια της λογικής και της τρέλας, στα όρια της πίστης και της απιστίας προς τις όποιες αξίες –θρήσκοι και οι δύο, με διαφορετική αντιμετώπιση του Θείου–, τα ιερά τέρατα της πεζογραφίας μας, στην εξέλιξη δύο ιστοριών τους, ανασκαλεύουν τη λίμπιντο, την καταπιεσμένη στον έναν (Παπαδιαμάντης) και ανεξέλεγκτα σπαταλημένη στον άλλον (Βιζυηνός) και οδηγούνται σε μια νέα πνευματική διάσταση, για να βρουν και οι δύο καταφύγιο στο Δρομοκαΐτειο.

Τελικά, ο Σκιαθίτης κοσμοκαλόγερος έκρυβε μια εξίσου ταραγμένη προσωπικότητα, κάτω από τη φαινομενική γαλήνη και αγιοσύνη του, όσο και ο ομότεχνός του Βιζυηνός.

Δύο κορίτσια, νοσοκόμες στο Δρομοκαΐτειο, επιφορτίζονται τις ενσαρκώσεις των ηρωίδων των δύο διηγημάτων τους: «Όνειρο στο κύμα» και «Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας». Τη Γερμανίδα Κλάρα και την ανιψιά του τοπικού άρχοντα της Σκιάθου Μοσχούλα.

Στη φόρμα, τόσο του έργου όσο και της παράστασης που στήνουν οι δύο ομότεχνοι, συναντάμε στοιχεία από την αθηναϊκή ηθογραφία της εποχής τους, ως το θέατρο του παραλόγου, από τον γερμανικό ρομαντισμό, με τον οποίο ήρθε σε επαφή ο Βιζυηνός στη Γερμανία ως τον λαϊκό εξπρεσιονισμό, από τους πίνακες του Γκύζη ως τις αφηρημένες και ποιητικές μορφές του υπερρεαλισμού. Οι ρόλοι εναλλάσσονται όλο και πιο γρήγορα, οι ιστορίες πλέκονται μεταξύ τους, οι δύο βασικοί ήρωες απεκδύονται τις προσωπικότητες και τα προσωπεία τους και φτάνουν σε μια νέα ισορροπία, εκεί που δεν μπορεί να τους φτάσει η βέβηλη, απέναντί τους, καθημερινότητα.

 

 

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΛΔΑΤΟΥ

Ο Νεωτερισμός και η Μυθοπλασία στο θεατρικό έργο του Γιάννη Σολδάτου

Κατά το δεύτερο ήμισυ του εικοστού αιώνα και ιδιαίτ...