Ίσια Δικαιώματα

Αν ο άντρας (Οδυσσέας) φεύγει αναζητώντας μέσα από το ταξίδι την ταυτότητα και τον προορισμό του, πώς είναι άραγε όταν μετακινείται η ίδια η εστία, το σπίτι, η ταυτότητα, ή ο προορισμός;

 

Το έργο βασίζεται σε συνεντεύξεις μεταναστριών που εργάζονται ως φροντίστριες ηλικιωμένων, σε προσωπικές μαρτυρίες γυναικών που έχουν έρθει στην Ελλάδα από διάφορες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αλβανία, Βουλγαρία, Γεωργία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρωσία, Σιέρρα Λεόνε).

 

Η παράσταση είναι ένας αναστοχασµός στην ετερότητα, το γήρας, τη μοναξιά, αλλά ταυτόχρονα  και στα νέα ξεκινήματα, τη μητρότητα, την αισιοδοξία και την γυναικεία ταυτότητα. Ένας αναστοχασµός µε φωτεινή χροιά, που αναπόφευκτα πυροδοτεί συνειρμούς σχετικούς µε την κρίση στην Ελλάδα, τη μετανάστευση των νέων Ελλήνων σε χώρες του εξωτερικού, την έκρηξη των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα λόγω του πολέμου και τον επανασχεδιασμό του χάρτη των κρατών της υφηλίου, όπως ακριβώς αυτός συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

 

Βασική θεματική της παράστασης η Χώρα (εθνικότητα, ενδοχώρα) και ο Χώρος (δημόσιος, εθνικός, προσωπικός, μεταφυσικός). Μέσα από τις έννοιες της Χώρας και του Χώρου, η de facto αλλαγή των συνθηκών που ζούµε καθημερινά, είτε συναναστρεφόσαστε µε μετανάστες, είτε γινόμαστε μετανάστες οι ίδιοι, διαβάζονται εκ νέου, δείχνοντας τελικά προς έναν εσωτερικό χώρο ελευθερίας, τον μόνο ικανό να δημιουργήσει μια καινούργια πραγματικότητα.

Η επιλογή του γυναικείου καστ ερμηνευτών και συντελεστών δεν είναι τυχαία καθώς αναζητείται μέσα από τη μετανάστευση αυτών των γυναικών να εξερευνήσουμε τη σχέση της γυναίκας με το ταξίδι και την μετακίνηση από τον οίκο, την πατρίδα, την εστία.

Η ταυτότητα της παράστασης

Συγγραφέας: Μαρία Τσιμά

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ελένη Γεωργοπούλου

Δραματουργική επεξεργασία: Άγγελος Σκασίλας (Νίκος Φλέσσας), Ελένη Γεωργοπούλου

Σκηνικά: Μικαέλα Λιακατά

Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ

Μουσική Επιμέλεια - Διδασκαλία: Αναστασία Κατσιναβάκη, Στέλλα Ράπτη

Φωτισμοί: Μαρία Γοζαδίνου

Φωτογραφίες: Γιάννης Γεωργίου

Παίζουν: Αναστασία Κατσιναβάκη, Ανδροµάχη Μαρκοπούλου, Μαρίνα Πανηγυράκη, Στέλλα Ράπτη, Αµαλία Τσεκούρα

Πληροφορίες για την παράσταση

Χώρος
VAULT, Μελενίκου 26, Βοτανικός, Τηλ.: 2130356472
Πρώτη Παράσταση:
11/05/2016
Τελευταία Παράσταση:
2/06/2016
Διάρκεια:
90'
Ημέρες & ώρες:
Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00
Εισιτήρια:
15€ (γενική είσοδος), 10€ (μειωμένο)