Ηχοτοπίο Άσκοπης Μετακίνησης σε 8 μέρη

Η Μελίσσα Κωτσάκη σε συνεργασία με την Life After Death Theatre Company παρουσιάζουν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Ηχοτοπίο Άσκοπης Μετακίνησης σε 8 μέρη. Μια Ηχητική Περιπατητική Εμπειρία που γεννήθηκε τις μέρες του εγκλεισμού, όσο η πόλη μας περίμενε να ξανασυστηθούμε και αγαπήθηκε πολύ από το κοινό κατά την πρώτη της παρουσίαση (Άνοιξη 2021). Για την δημιουργία του Ηχοτοπίου, η Μελίσσα Κωτσάκη άντλησε έμπνευση και υλικό από αγαπημένες της συνήθειες: τη μουσική, τις άσκοπες μετακινήσεις και τα κείμενα αγαπημένων της συγγραφέων.
Σε μια χρονική στιγμή που η μετακίνηση μετατρέπεται σε αγαθό και μάλιστα απαγορευμένο, το πρότζεκτ αυτό λειτουργεί σαν ένα δώρο. Μια αφορμή να μετακινηθούμε και να δούμε την πόλη με άλλα μάτια, ανακαλύπτοντας σημεία και διαδρομές, μέσα από το φίλτρο που δημιουργούν τα κείμενα των συγγραφέων. Κοινός τόπος και των τεσσάρων: Ο χώρος.
Τι είναι χώρος;
Τι μας κάνει να αγαπάμε έναν χώρο, έναν τόπο, μια πόλη, μια εξοχή;
Τι μετατρέπει έναν χώρο σε τόπο;
Τι μας συνδέει με τους τόπους μας;
Πώς δημιουργήθηκαν όλα αυτά;
Ποια ανάγκη ανθρώπινη μας κάνει να χωρίζουμε έναν μεγάλο χώρο σε μικρότερους;
Τι γίνεται όταν το βλέμμα μας βρίσκει εμπόδιο;
Το σάουντρακ αυτής της διαδρομής αποτελείται από 3 αλληλεπιδρώντα τοπία. Το τοπίο που δημιουργεί το κείμενο που ακούμε, το τοπίο των ήχων και της μουσικής και τέλος το φυσικό τοπίο μέσα στο οποίο μετακινούμαστε. Ο κάθε ακροατής σε ρόλο οπερατέρ, με τα μάτια του να παίρνουν τον ρόλο της κάμερας και να “ζουμάρουν” κατά βούληση, δημιουργεί την δική του κινούμενη εικόνα.
Η “ταινία” αυτή καταγράφεται αποκλειστικά στην μνήμη του. Η τελική εμπειρία είναι για τον κάθε ακροατή προσωπική. Κάπου ανάμεσα στο audio book, στην ραδιοφωνική εκπομπή ,στο μιξτέιπ, στο podcast και στην performance, αυτό που προτείνουμε είναι περισσότερο μία ηχητική περιπατητική εμπειρία. Μια απόπειρα να εξερευνήσουμε τι μας συνδέει και τι μας αποσυνδέει από τα πράγματα, να ανακαλύψουμε νέες διαδρομές ανάμεσα στα δικά μας σημεία αναφοράς και σε αυτά τoυ τόπου μας. Τα σημεία αναφοράς ως μέρη, ως χρονικές στιγμές , ως σκηνές από τη ζωή μας. Πού συναντιέται ο συνειρμός του κάθε ακροατή με αυτόν του δημιουργού και πόσα βήματα χρειάζονται για να θυμηθεί κανείς το παιδικό του δωμάτιο; Κι αν στον τόπο μας δεν έχουμε αρκετό εξωτισμό, μήπως τότε θα πρέπει να τον εφεύρουμε;

Η ταυτότητα της παράστασης

Ιδέα - δραματουργία- αφήγηση: Μελίσσα Κωτσάκη
Κείμενα: “Χορείες Χώρων” Ζορζ Περέκ , “Το Κουτσό” Χ.Κορτάσαρ, Ποιήματα του Οκτάβιο Παζ, Ποιήματα του e.e.cummings
Καλλιτεχνική Σύμβουλος: Βίκυ Αδάμου
Ηχογράφηση: Basement Productions
Μουσική Επιμέλεια & Sound Design: Μελίσσα Κωτσάκη
Φωτογραφίες: Κατερίνα Δρούκα
Βίντεο: Γιάννης Παπουτσής
Γραφιστικά: Βάλλια Μικρομάστορα

Το τέλος της διαδρομής σηματοδοτεί την έναρξη ενός κύκλου δημιουργικής ανατροφοδότησης (feedback) που θα συντονίσει η Βίκυ Αδάμου: ηθοποιός, σκηνοθέτις και εκπαιδευόμενη δραματοθεραπεύτρια.

Πληροφορίες για την παράσταση

Χώρος
Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, Χαλάνδρι
Πρώτη Παράσταση:
10/05/2022
Τελευταία Παράσταση:
15/05/2022
Διάρκεια:
50 λεπτά
Ημέρες & ώρες:
Τρίτη - Κυριακή, καθημερινά στις 18.00
Εισιτήρια:
είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η κράτηση θέσης