ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

Ένα πατριωτικό δράμα στον μπερντέ του θεάτρου σκιών

 

Η επιστημονική και καλλιτεχνική ομάδα Οθόνιον παρουσιάζει τη μορφή του στρατηγού Μακρυγιάννη στον παραδοσιακό μπερντέ με τους παίκτες Άθω Δανέλλη και Νικόλα Τζιβελέκη.

Στο πατριωτικό δράμα «Μακρυγιάννης» παρακολουθούμε την πορεία του Μακρυγιάννη, τον ενθουσιασμό του αγωνιστή, τη φιλοπατρία, τη σχέση του με τους συντρόφους του, με βάση τα κείμενά του, την κατά Σεφέρη «συνείδηση ενός ολόκληρου λαού». Ένας αγράμματος ταπεινός βιοπαλαιστής που μεταμορφώνεται σε παράδειγμα θάρρους και πατριωτισμού είναι ο οδηγός για να στηθεί μια παράσταση όπου η ζωή του ήρωα διαβάζεται σκηνικά ως θέατρο πριν και μετά την επανάσταση του 1821. Στην παράσταση περιλαμβάνεται πρωτότυπη μουσική και τραγούδια, που ερμηνεύονται ζωντανά από τον Θεολόγο Παπανικολάου και την Κατερίνα Μιχαλάκη.

 

*Η παράσταση περιέχει σκηνές με γυμνό.

Οι βασικοί συντελεστές της συνάντησης είναι μέλη της επιστημονικής και καλλιτεχνικής ομάδας «Οθόνιον» που πιστεύει στην αξία των παραδοσιακών σκηνικών πρακτικών και στο πνευματικό όφελος που μπορούν να αποφέρουν στο ευρύ κοινό που απευθύνονται, αλλά και στην προσφορά σε ευάλωτες και ειδικές ομάδες ομάδες πληθυσμού (κρατούμενοι, αναλφάβητοι, ασθενείς). Ένας από τους βασικούς στόχους της ομάδας είναι η γνωριμία με τον θαυμαστό κόσμο του θεάτρου σκιών μέσα από τη δημιουργία, ανασύσταση και αναστήλωση κειμένων και παραστάσεων. Η ιστορία της ομάδας ξεκίνησε πριν από μερικά xρόνια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών με τη διδασκαλία ενός μαθήματος για το θέατρο σκιών το οποίο γινόταν από τον Ιωσήφ Βιβιλάκη σε συνεργασία με τον Καραγκιοζοπαίκτη Άθω Δανέλλη και πλαισιωνόταν από τον φοιτητή Νικόλα Τζιβελέκη ο οποίος σχεδίαζε τις φιγούρες των παραστάσεων. Το μάθημα σύντομα δραπέτευσε από τον κλειστό χώρο του αμφιθεάτρου και ανοίχτηκε σε δημόσιους χώρους της πόλης. Η ομάδα μας πλαισίωσε με μεγάλη επιτυχία το 2017 την παράσταση Ο γάμος του Καραχμέτη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (σκηνοθεσία Όλια Λαζαρίδου) με το δραμάτιον O Καραγκιόζης νεκροθάπτης, και έλαβε εξαιρετικές κριτικές. H παράσταση της ομάδας Φιλοθέη η αρχοντοπούλα των Αθηνών (2019) επαινέθηκε ομόφωνα από τη θεατρική κριτική για την ανανέωση και τη νέα εποχή που έφερε στο θέατρο σκιών. Η τελευταία παράσταση της ομάδας είναι ο Σπανός που παίχτηκε το 2021 στην Ιερά Μονή Δαφνίου και απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές.

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2021 με την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Μουσείο Νεότερου Ελληνισμού στο πλαίσιο ενός συνεδρίου για το ηρωϊκό δράμα.

 

Με την υποστήριξη των εκδόσεων «Αρμός», του λογοτεχνικού περιοδικού «Φρέαρ» και της κοινότητας της ενορίας του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά.

 

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

 

    

Η ταυτότητα της παράστασης

Συντελεστές

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βιβιλάκης

Βοηθός σκηνοθέτη-Θεατρολόγος παράστασης: Μάνος Δαμασκηνός

Μουσικός σχεδιασμός: Θεολόγος Παπανικολάου

Φιγούρες: Νικόλας Τζιβελέκης

Παίκτες θεάτρου σκιών: Άθως Δανέλλης, Νικόλας Τζιβελέκης

Μουσικοί-Τραγούδι: Κατερίνα Μιχαλάκη, Θεολόγος Παπανικολάου

Πληροφορίες για την παράσταση

Θεατρική Ομάδα:
Eπιστημονική και καλλιτεχνική εταιρεία Οθόνιον
Χώρος
Θέατρο Αλκμήνη: Αλκμήνης 8-12, Αθήνα 118 54, Κάτω Πετράλωνα (Στάση Μετρό: Κεραμεικός). Τηλ. 210 3428650
Πρώτη Παράσταση:
8/03/2022
Τελευταία Παράσταση:
29/03/2022
Ημέρες & ώρες:
8, 15, 22, 29 Μαρτίου 2022
Εισιτήρια:
10 ευρώ