Νίτσε – Βάγκνερ, ένα έργο για το φασισμό

Μπορεί η ιδεολογία να γίνει θέατρο; Μπορεί το θέατρο να εκφράσει τις ιδεολογικές κατευθύνσεις του κοινού; Μπορεί να τις ερμηνεύσει και να δώσει εξηγήσεις για τις ιδεολογικές και πολιτικές προτιμήσεις του ή και να τις επηρεάσει;

Το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ  θέτει αυτά τα ερωτήματα πάνω στη σκηνή και προσπαθεί να τα απαντήσει. Είναι η περίπτωση του θεάματος «ΝΙΤΣΕ-ΒΑΓΚΝΕΡ, ένα έργο για το Φασισμό». Μια φανταστική συνάντηση πάνω στη σκηνή και μια θυελλώδη συζήτηση ανάμεσα στους δύο φίλους και μετέπειτα άσπονδους εχθρούς του 19ου αιώνα. Ο φιλόσοφος τροφοδότησε με την φιλοσοφία του υπερανθρώπου όλο το Χιτλερικό όραμα περί Αρίας φυλής και φυλετικής διαφοράς από άλλες ράτσες. Ο Συνθέτης συνόδευσε με τα ρομαντικά και πληθωρικά μουσικά έργα του τις φιέστες και τους φασιστικούς θριάμβους της Χιτλερικής Γερμανίας. Ο φασισμός εκμεταλλεύτηκε το έργο και τον δύο για να ανεβάσει το ηθικό των μαζών για να τον ακολουθήσουν τυφλά.

Πάνω στη σκηνή ο ημίτρελλος Νίτσε στις τελευταίες μέρες της ζωής του στο κατώφλι του 20ου αιώνα (πέθανε τον Αύγουστο του 1900), ζωντανεύει μέσα στο σούρουπο όλα τα φαντάσματα που τον στοιχειώνουν και που ζωντανεύουν μια εποχή. Ο Φρόυντ, η ποιήτρια Λου Αντρέα Σαλομέ, η μητέρα και η αδελφή του, φέρνουν μαζί τους την αύρα μιας θυελλώδους εποχής που γέννησε παγκόσμιους πόλεμους, επαναστάσεις σε όλα τα επίπεδα και κάθε είδους –ισμούς.

Η ταυτότητα της παράστασης

Συγγραφέας – Σκηνοθεσία – Σκηνικό: Νίκος Καμτσής

 

Συντελεστές

Κοστούμια: Μίκα Πανάγου 

Μουσική: Χρήστος Ξενάκης

Βίντεο: Γιώργος Αλεξίου

Παίζουν: Βίκυ Αθανασίου, Ειρήνη Καζάκου, Νίκος Καραστέργιος, Ανδρέας Παπαγιαννάκης, Μαρκέλλα Στάμου, Σάκης Τσινιάρος, Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου. Μάξιμος Μουμούρης (σε βίντεο)

Πληροφορίες για την παράσταση

Χώρος
ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ, Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Κυψέλη, Τηλ.: 210-8656004, 210-8624392
Πρώτη Παράσταση:
3/03/2017
Τελευταία Παράσταση:
26/03/2017
Ημέρες & ώρες:
Παρασκευή και Σάββατο 21:00, Κυριακή στις 19:30
Εισιτήρια:
12€, 8€, 5€