EDITORIAL 7

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 25/09/2016

GPP7

Η θεατρική περίοδος οδεύει πια προς το κλείσιμο. Μια εντυπωσιακή σε παραγωγή χρονιά, με παραπάνω από 1500 παραστάσεις, μόνο στην Αθήνα, πολλές από αυτές ελληνικού έργου (με την ευρύτερη έννοια και με κάθε δυνατή εκδοχή και μορφή).

Το Φεστιβάλ Αθηνών μετά από πολλές περιπέτειες ετοιμάζεται να ξεκινήσει με τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο στο τιμόνι ενώ πληθώρα φεστιβάλ ετοιμάζεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Την ίδια στιγμή κάποιες προσπάθειες μας δίνουν δύναμη:

Οι πολυαγαπημένοι Έμποροι των Εθνών του Θοδωρή Αμπαζή και της ομάδας θεάτρου ΟΠΕRA ταξιδεύουν στη Βραζιλία για να πάρουν μέρος στο φεστιβάλ του Bel Horizonte ενώ η Καθαρή Πόλη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών μόλις έδωσε μια επιτυχημένη παράσταση στο Théâtre de la Ville στο Παρίσι.

To έργο του Ανδρέα Φλουράκη Things you take with you ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα στο Royal Court του Λονδίνου στις 9 Ιουνίου σε ένα πρόγραμμα με τον τίτλο «The Crossing Plays at the Royal Court Theatre» όπου ο Έλληνας συγγραφέας μας και ο Ιταλός Fausto Paravidino με τα έργα τους προσπαθούν να εξερευνήσουν την επίδραση της μεταναστευτικής κρίσης στην κοινωνία και τη χώρα τους.

Οι δραστήριες, και κοντά στο θέατρο, εκδόσεις Σοκόλη σε μια προσπάθεια δημιουργικής εξωστρέφειας της οποίας επικεφαλής είναι η Αθηνά Σοκόλη,  προχωρούν στην έκδοση πέντε ελληνικών έργων στην Αγγλία και ταξιδεύουν το ελληνικό έργο στο εξωτερικό σε συνεργασία με τον βρετανικό οίκο Oberon. Χαράλαμπος Γιάννου, Άκης Δήμου, Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννης Μαυριτσάκης, Νίνα Ράπη είναι οι πέντε πρώτοι συγγραφείς που μεταφράζονται ενώ ευελπιστούν πως θα ακολουθήσουν κι άλλοι, τόσο στην Αγγλία αλλά και σε άλλες χώρες με τις οποίες ο εκδοτικός οίκος βρίσκεται σε συζητήσεις.

Ταυτόχρονα ένα νέο περιοδικό αφιερωμένο αποκλειστικά στο θέατρο (το μοναδικό) κυκλοφορεί με πρωτοβουλία του πολύπειρου και αιωνίως ακάματου θεατρανθρώπου Γιώργου Χατζηδάκη. Το τριμηνιαίο περιοδικό «Τόπος Θεάτρου», ως συνέχεια του περιοδικού «Θεατρικά», επιχειρεί με αυθεντικές μαρτυρίες να συνθέσει ένα παλίμψηστο μιας μεγάλης θεατρικής περιόδου παρουσιάζοντας πρόσωπα, έργα και ημέρες πενήντα χρόνων νεοελληνικού θεάτρου. Φυσικά στις σελίδες του μπορεί να βρει κανείς άρθρα και σχόλια, αφιερώματα και κριτικές, θέσεις και αντιθέσεις. Ευχόμαστε καλοστέριωτο!

Τέλος, με την Μελίνα Παπαγεωργίου για το έργο της οποίας μπορείτε να διαβάσετε στο  GPP ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος παρουσίασης Κυπρίων συγγραφέων που οργανώσαμε σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Έπεται φυσικά!

Και φυσικά, ο γύρος του κόσμου συνεχίζεται. Επόμενη στάση: Ιταλία! 

Ιούνιος 2016