EDITORIAL 5

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 02/02/2016

Με συνεργασίες –πιο απαραίτητες από ποτέ, με καλλιτεχνικές γέφυρες που μειώνουν τις αποστάσεις και ενισχύουν τις πραγματικές ανταλλαγές, με την ενθάρρυνση ενός διεθνούς διαλόγου που διεγείρει προβληματισμούς, σκέψεις και οράματα, αλλά και προωθεί την κατανόηση, με την υποστήριξη και την ανάδειξη της κριτικής σκέψης προχωράμε με το Greek Play Project.  

Μία από τις πρώτες μας μέριμνες υπήρξε η γνωριμία μας με τη σύγχρονη κυπριακή δραματουργία. Χώρες με κοινές ρίζες, με κοινό πολιτισμό και κοινή γλώσσα και όμως ακόμη η Κύπρος, παραμένει, σε µεγάλο βαθµό, μια μυστηριώδης άγνωστη θεατρικά. Σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο Θεάτρου, επιλέξαμε συγγραφείς εκπροσώπους διαφορετικών γενεών και τάσεων της κυπριακής δραματουργίας, που θα παρουσιάστουν αναλυτικά μέσα στους επόμενους μήνες με αφετηρία τον Νοέμβριο και ένα κείμενο της θεατρολόγου Άντρης Κωνσταντίνου για την κυπριακή δραματουργία μετά την Ανεξαρτησία.  

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η συνεργασία μας με τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων στο πλαίσιο της κοινής μας μέριμνας για την ενίσχυση του θεωρητικού λόγου και του επιστημονικού διαλόγου πάνω στην τέχνη του θεάτρου,  με μια σειρά θεωρητικών κειμένων για την ελληνική δραματουργία γύρω από θεματικούς άξονες που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα.

Τον Νοέμβριο εγκαινιάζεται και η στήλη μας World Tour, μια σειρά κειμένων από έγκυρους θεατρανθρώπους για το σύγχρονο θέατρο και τους τρόπους οργάνωσης και ύπαρξής του σε χώρες για τις οποίες ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε.

Ειδικά σε στιγμές όπως αυτές που ζούμε, που όλος ο κόσμος αναζητά την αλήθεια σε αυτά τα φοβερά που συμβαίνουν γύρω μας, αναδεικνύεται η ανάγκη για κατανόηση του Άλλου, για αποδοχή αλλά και για μια οξυμένη κριτική σκέψη.