EDITORIAL 4

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 14/11/2015

Ένα από τα βασικά ζητούμενα μιας κοινωνίας που χτίζεται και διαμορφώνεται πλέον πάνω στην αφθονία της πληροφορίας, στην εύκολη πρόσβαση στις πηγές και στην «ασφάλεια» της διαδικτυακής ενημέρωσης (που δεν συνεπάγεται και εγκυρότητα), θα έπρεπε να είναι η κριτική σκέψη και κατ΄επέκταση ο κριτικός λόγος. Το έντονο θεατρικό τοπίο της χώρας μας, - οι πολυπληθείς τάσεις, οι αντικρουόμενες δυνάμεις, οι εκατοντάδες των παραστάσεων που ανεβαίνουν, οι προσπάθειες μιας νέας γενιάς να βρει το δρόμο της και μεγαλύτερων γενιών να σταθούν και να δημιουργήσουν σε νέες, και δυστυχώς όχι καλύτερες, συνθήκες -  επιβάλλει την προσεκτική παρατήρηση,  την κριτική προσέγγιση και την αποτίμηση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας.

Το GPP καταγράφει, ρίχνει γέφυρες κατανόησης, μελετά, ερευνά και αναπτύσσει τον θεωρητικό λόγο γύρω από τη δραματουργία αλλά και τη θεατρική πράξη. Με την ένταξη της στήλης της θεατρικής κριτικής στη σελίδα του έρχεται να συμβάλει ακόμη πιο δυναμικά στην επιστημονική και καλλιτεχνική αυτή συζήτηση γύρω από τα είδη, τις τάσεις, τους καλλιτέχνες, το έργο τους και τις παραστάσεις.  Με έναν επιστημονικό κριτικό λόγο που αρθρώνεται από μια ομάδα έγκυρων θεωρητικών και κριτικών, ανθρώπων οπλισμένων με  τα απαραίτητα εννοιολογικά και μεθοδολογικά εργαλεία ανάλυσης και διείσδυσης σε μία παράσταση, με αισθητικά και αξιολογικά κριτήρια και κυρίως με αγάπη για την τέχνη και τους ανθρώπους του θεάτρου. Η Ιωάννα Μπλάτσου, ο Σάββας Πατσαλίδης, ο Γιώργος Πεφάνης, ο Δημήτρης Τσατσούλης, η Ειρήνη Μουντράκη καθώς και η Μαρία Καρανάνου στο θέατρο για παιδιά, θα υπογράφουν τις κριτικές του GPP στον δυναμικό αυτό διάλογο που προσδοκά να προωθήσει και να ενισχύσει το θέατρο και τη σκηνική του πράξη.

Το θέατρο είναι προϊόν της δημοκρατίας, της ελεύθερης σκέψης και της κριτικής θεώρησης των πραγμάτων. Το GPP πιστεύει στην αδέσμευτη σκέψη και η κριτική του, έγκυρη, ανεξάρτητη και με σεβασμό, έρχεται να την υπηρετήσει.