Νέο τεύχος του περιοδικού ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΟΛΙΣ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Παν. Πελοποννήσου

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 12/07/2022

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο τριπλό (5ο-7ο) τεύχος του ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΟΛΙΣ με θέμα "Κινηματογράφος και Ιστορία". Το διεπιστημονικό περιοδικό για το Θέατρο και τις Τέχνες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εκδίδεται πλέον από το  Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Το τεύχος συντάχθηκε υπό την Επιστημονική Επιμέλεια  του Χρήστου Δερμεντζόπουλου, Καθηγητή του Παν. Ιωαννίνων και της Κωστούλας Καλούδη, Επικ. Καθηγήτριας του Τμήματός Θεατρικών Σπουδών του Παν. Πελοποννήσου. 

Η πρόεδρος του Τμήματος Αγγελική Σπυροπούλου σημειώνει στον πρόλογο του τεύχους: "Η θεματική του παρόντος τεύχους εισάγει, επιπλέον, μια κρίσιμη προβληματική στην έρευνα  της τέχνης, εστιάζοντας στον κινηματογράφο και την ιστορική μνήμη, αντανακλώντας έτσι τη σύγχρονη «ιστορική στροφή» στις πολιτισμικές και καλλιτεχνικές σπουδές. Στις πρωτότυπες εργασίες που φιλοξενούνται εδώ και τις οποίες  υπογράφουν εκλεκτοί Έλληνες και ξένοι θεωρητικοί, κριτικοί και  καλλιτέχνες, παρατηρείται ένα εύρος προσεγγίσεων της σχέσης κινηματογράφου και ιστορίας, που εκτείνεται από το τοπικό στο διεθνές, από την ενδελεχή ανάλυση συγκεκριμένων ταινιών σε θεωρητικά, επιστημολογικά και μεθοδολογικά ζητήματα, κυκλώνοντας έτσι πλήρως το αντικείμενο μελέτης.

Η σχέση κινηματογράφου και ιστορικής μνήμης ξεδιπλώνεται στο τεύχος σημαίνουσα και πολύπλευρη, με μια δική της μοναδική ιστορικότητα. Ήδη  από τις αρχές του εικοστού αιώνα, ο Γερμανός φιλόσοφος Βάλτερ Μπένγιαμιν εντόπισε την ριζικά καινοτόμο συμβολή του κινηματογράφου τόσο ως προς την πρόσληψη ευρύτερα της τέχνης εκτός του παραδοσιακού λατρευτικού πλαισίου της όσο και ως προς την μεγάλη αφηγηματική του δύναμη, καθώς μπορεί να διακόπτει και να ανασυστήνει την ιστορία με τις νέες τεχνικές αναπαραγωγής, αναπαράστασης και απεύθυνσης καθώς και τις συνθήκες μαζικής υποδοχής, που του προσιδιάζουν. Οι επιμελητές και οι συγγραφείς πραγματεύονται καίριες όψεις αυτής της δυναμικής και στενής σχέσης και αξίζουν τις πιο θερμές ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μας για την πολύτιμη προσφορά τους στο περιοδικό του τμήματος και πάνω από όλα στις κινηματογραφικές και πολιτισμικές σπουδές!"

Μπορείτε να διαβάσετε ή να κατεβάσετε δωρεάν το περιοδικό στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/theatrepolis/issue/view/1778