Αντί editorial
Η Μελπομένη είναι η μούσα της τραγωδίας και η Θάλεια της Κωμωδίας.
Ο Δίας κατάφερε να πείσει την όμορφη Μνημοσύνη να κοιμηθεί μαζί του εννέα νύχτες γεννόντας στη συνέχεια εννέα κόρες. Τις εννέα Μούσες: την Κλειώ, την Ευτέρπη, την Θάλεια, την Μελπομένη, την Τερψιχόρη, την Ερατώ, την Πολυμνία,την Ουρανία και την Καλλιόπηκαι κοιμήθηκε μαζί της εννέα νύχτες. Την ανατροφή τους ανέλαβε η νύμφη Εύφημη και τη μόρφωσή τους ο Απόλλωνας, ο οποίος τις έφερε στο όμορφο όρος Ελικώνα, στην τοποθεσία που ήταν και ο παλαιότερος βωμός του Δία.
Η Μελπομένη πήρε το όνομά της από το αρχαίο ρήμα μέλπω που σημαίνει άδω, ψάλλω, υμνώ και εξυμνώ.
Στις αγγειογραφίες συχνά απεικονίζεται κοντά στον Διόνυσο με μία τραγική μάσκα και φορώντας κοθόρνους, υποδήματα που παραδοσιακά φορούσαν οι τραγικοί ηθοποιοί. Συχνά επίσης, κρατά μαχαίρι ή ρόπαλο (κορύνη) στο ένα χέρι και την τραγική μάσκα στο άλλο. Στο κεφάλι της απεικονίζεται να φορά στέμμα από κυπαρίσι. Ενίοτε φέρει και ξίφος (επίδειξη θεατρικών παραστάσεων).
Η Θάλεια ανακάλυψε την κωμωδία, τη γεωμετρία, τη γεωργία και την αρχιτεκτονική ενώ ήταν προστάτιδα των Συμποσίων. Παριστανόταν μόνο με τα σύμβολά της: αόρατη στα συμπόσια ως εμπνεύστρια των εύθυμων τραγουδιών, στα οποία τόνιζε το πνευματώδες κυρίως στοιχείο, βοηθούμενη από την «ιλαρότητα» (ευχαρίστηση) των «ευωχουμένων» (συνδαιτυμόνων). Έτσι ως θεότητα της «καλής διάθεσης» και της έναρξης του κεφιού αποχωρούσε μόλις άρχιζε ο θορυβώδης «κώμος».
Υπό την προστασία της ήταν και η βουκολική ποίηση. Παριστανόταν συνήθως με στέφανο κισσού στην κόμη, κρατώντας στο αριστερό χέρι προσωπείο θεάτρου και στο δεξί κοινή βακτηρία, με ελαφριά ένδυση και ενίοτε με τρίχινο χιτώνα. Άλλες φορές νέα και χαμογελαστή, δαφνοστεφανωμένη με πράσινο πανωφόρι και την επιγραφή: «Θάλεια Κωμωδίαν».
Το όνομά της προήλθε από το ρήμα θαλλέω - Θαλλώ, που σημαίνει βλαστάνω άφθονα, ανθίζω πλούσια, ευδοκιμώ.
2014 © greek-theatre.gr ALL Rights Reserved. Όροι Χρήσης
Design & Development by E.K.