EDITORIAL 14

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 16/11/2017

Στον απόηχο του εορταστικού διήμερου ένα πολύ προσωπικό editorial για την αρχή της νέας θεατρικής περιόδου.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα σχεδίαζα πυρετωδώς, με τη σύμπραξη της αγαπημένης φίλης και συνεργάτιδας Μαρίας Καρανάνου, και λίγων ακόμη ανθρώπων, ένα πρότζεκτ που στριφογύρναγε χρόνια στο κεφάλι μου: το Greek Play Project. Τι θα ήταν αυτό, πως θα ήταν, ποιοι θα ήταν κομμάτι του και πώς θα το επικοινωνούσαμε. Ερωτήματα πολλά, αναρίθμητα, αγωνίες και δυσκολίες πολλές αλλά, κυρίως πολλή αγάπη και πάθος για το θέατρο και για αυτό που λίγο λίγο αποκτούσε υπόσταση.

Το διήμερο αυτό, με το οποίο γιορτάσαμε όχι μόνο τα τρία χρόνια του GPP αλλά, κυρίως, το ελληνικό έργο και τους ανθρώπους του με γέμισε αισιοδοξία σε μία δύσκολη εποχή. Καλλιτέχνες, θεωρητικοί αλλά και απλό κοινό έσπευσαν να έρθουν κοντά μας για να δουν τα δύο έργα που διακρίθηκαν στον 1ο θεατρικό Διαγωνισμό που κάναμε με θέμα «Γράψε τον Μύθο σου» - το Ελένη ή Σούλα της Δέσποινας Καλαϊτζίδου (Βραβείο) και το Διαγώνια της Παναγιώτας Δημοπούλου (Έπαινος) -  αλλά και να πάρουν μέρος στη συζήτηση που διοργανώθηκε με θέμα «Θεατρικοί Διαγωνισμοί και σύγχρονο ελληνικό έργο». Πρόσωπα με καλή διάθεση, χαμογελαστά και ειλικρίνεια. Αυτή είναι η αμοιβή μας για τον κόπο που καταβάλλουμε χωρίς κανένα άλλο αντάλλαγμα. 

Οφείλω όμως και θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε το GPP: την Μαρία Καρανάνου που μαζί πορευόμαστε, την Εύη Καραγεωργίου για όλη της την υπομονή και την αγάπη, την Αγγελικούλα Πούλου και την Μυρτώ Ευαγγελίδου που σπεύδουν πάντοτε ως φύλακες άγγελοι, την εξαιρετική Μαρία Μπούμπα, την ακαταπόνητη Τατού, τη μικρή μας Μαρία Γιαννάτου, την Βασιλικούλα Μήσιου που με τόση αγάπη φροντίζει για τις μεταφράσεις μας όπως και η Έλενα Δέλιου και η Ελίνα Παλάσκα, τον άντρα της παρέας μας τον κινηματογραφιστή Στέλιο Μπουζιώτη,  τον Μάριο Κάλλο που πολύ μας λείπει αλλά διαπρέπει πλέον στον Καναδά, τους φωτογράφους μας Νέκτη, Νίκο και Ελευθερία. Όλους τους συγγραφείς και τους θεωρητικούς που τόσο το αγκάλιασαν. Τον Θωμά και τη Δάφνη που είναι πάντοτε έτοιμοι να βοηθήσουν. 

Τον Σταμάτη Φασουλή, τον Γρηγόρη Ιωαννίδη, τον Άκη Δήμου, τον Σάββα Πατσαλίδη που ήταν η Επιτροπή μας στον διαγωνισμό. Τον Μάνο Καρατζογιάννη που μας επέτρεψε να ανοίξουμε την περίοδο της διεύθυνσής του στο θέατρο Σταθμός και τον Νίκο Μάκκα για την εξαιρετική φιλοξενία. Τον Πάτροκλο Σκαφίδα, τον Αλέξανδρο Αλεξάνδρου που έσπευσαν πρόθυμοι και δημιουργικοί αλλά και το Ρηνιώ και τη Μιλένα μου.

Τους φίλους μας που ήταν παρόντες τις δύο μέρες στο θέατρο. Την Κατερίνα Αγγελιδάκη, την Λεία Βιτάλη, τον Παναγιώτη Μέντη, την Σίσσυ Παπαθανασίου, την Κυριακή Πετράκου, τον Αντώνη Σκλεπάρη, τον Τάκη Τζαμαργιά που συμμετείχαν στη συζήτηση. Την Δέσποινα και την Παναγιώτα, τις συγγραφείς μας που διακρίθηκαν.

Τον σκηνοθέτη Ανδρέα Ανδρέου, τον Κωστή Καλλιβρετάκη και τη Φρειδερίκη Φίλη που μας τίμησαν συμμετέχοντας στο αναλόγιο. Τον υπέροχο Γιώργο Λύρα που τόσο αγάπησε το πρότζεκτ και έστησε μια υπέροχη παράσταση και την εκπληκτική Ευαγγελία Μουμούρη ΓΙΑ ΟΛΑ.

Τους ευχαριστώ από καρδιάς και εύχομαι γρήγορα μαζί σε ακόμη πιο όμορφα. Όλο και περισσότεροι. Με νέα σχέδια που έρχονται...

Γιατί και εμείς γράφουμε τον μύθο μας, όπως μπορούμε...με τον τρόπο μας....

Καλή θεατρική περίοδο.

Ε.Μ. 

                                                                                                               Οκτώβριος 2017