Μια συνάντηση με την Στέλλα Ζαφειροπούλου

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 01/04/2024

Η Στέλλα Ζαφειροπούλου γέμισε την Αθήνα παγώνια για μερικές μέρες. Η συγγραφέας που γνωρίσαμε με τα έργα Φλάι και Χήνες μας παρέδωσε ένα νέο σύγχρονο κείμενο που σκηνοθέτησε στο bios ο Τάσος Πυργιέρης. 

Η Ευτυχία Χαραλαμπάκη μίλησε μαζί της για το έργο, την παράσταση και τα μελλοντικά της σχέδια. 

Τι σας ενέπνευσε να συγγράψετε τα «Παγώνια»;

Ήταν μια ιδέα, μια ανάγκη μου να μιλήσω για τις δυνατότητες και τις ματαιώσεις των νέων ανθρώπων. Τη δυνατότητα να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και τη ματαίωση του ονείρου όταν αυτό δε συμβαίνει. Τους ήρωες τους είχα καιρό στο μυαλό μου, μου έλειπε η συνθήκη. Όταν τη βρήκα ήξερα πώς να δουλέψω. Στα περισσότερα θεατρικά μου χρησιμοποιώ ως άξονά μου κάτι από το ζωικό βασίλειο. Συνήθως κάποιο πτηνό. Στο συγκεκριμένο, τα παγώνια και ο τρόπος που εμείς τα βλέπουμε (σαν κάτι που δεν είναι στην πραγματικότητα), όπως και κάποια από τα χαρακτηριστικά τους ήταν το έναυσμα για όλα τα υπόλοιπα. 

 

Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο.

Το κείμενο πραγματεύεται μια επείγουσα κατάσταση. Ένα πρόβλημα, μια ωρολογιακή βόμβα που ο ένας πετά στον άλλο πριν σκάσει. Και όλα ξεκινούν από μια φαινομενικά όμορφη στιγμή. Δυο ηθοποιοί, ο Παναγιώτης και η Φανή, ετοιμάζονται για τη μεγάλη μέρα. Τη μέρα που τα όνειρά τους θα γίνουν πραγματικότητα. Έχουν πάρει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε μια γνωστή τηλεοπτική σειρά και το γιορτάζουν. Μέχρι τη στιγμή που ο συγκάτοικός τους θα μπει στο σπίτι και θα τους εξομολογηθεί πως έχει φέρει κάτω από την πολυκατοικία που μένουν, ένα φορτηγό γεμάτο γυναίκες και παιδιά και έχει μπλέξει εν αγνοία του σε κύκλωμα trafficking. Αυτή η νύχτα είναι η νύχτα των μεγάλων αποφάσεων. Η νύχτα που θα δουν τον εαυτό τους κατάματα. Που το θεωρητικό «εγώ δεν θα έκανα ποτέ αυτό ή εκείνο ή το άλλο» καταρρέει από το βάρος της πραγματικότητας.