Φεστιβάλ για τις παρασταστικές τέχνες της Μεσογείου
Νέα Υόρκη, 8 έως 13 Σεπτεμβρίου 2015
Μία εβδομάδα στη Νέα Υόρκη αφιερωμένη στον χορό, την περφόρμανς και το θέατρο, που δημιουργούνται στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Λίβανο.
To Between the Seas Festival ιδρύθηκε το 2010 από τη θεωρητικό και καλλιτέχνη Ακτίνα Σταθάκη ως το πρώτο και μοναδικό φεστιβάλ στη Βόρεια Αμερική με επίκεντρο τους συγκαιρινούς καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών από τη Μεσόγειο. Kύριος σκοπός του η προώθηση της εκπροσώπησης και της κατανόησης του μεσογειακού πολιτισμού και της ταυτότητας του στην Αμερική.
Το ετήσιο φεστιβάλ που τρέχει για μία εβδομάδα κάθε καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη, μεταμορφώθηκε ταχεία σε μια μοναδική πλατφόρμα, υψηλής ποιότητας, παρουσιάζοντας μερικούς από τους πιο συναρπαστικούς και προκλητικούς καλλιτέχνες που εργάζονται στην περιοχή της Μεσογείου. Ο εκλεκτικός προγραμματισμός του έχει φιλοξενήσει έργα από την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ελλάδα, το Λίβανο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία, τον Καναδά, το Μαρόκο και τις ΗΠΑ, καθώς και καλλιτέχνες, καθιερωμένους και νεότερους, όπως οι: Balletto Teatro di Sardegna, Λίνα Abiad, Mancopy Dansekompagni, Elias Aguirre, Rachel Erdos, Ido Tadmor, Korhan Basaran, Malika Zarra.
Δυστυχώς φέτος, είναι η τελευταία φορά που διοργανώνεται το Φεστιβάλ. Ο λόγος είναι διπλός σύμφωνα με την εμπνεύστρια και δημιουργό του Ακτίνα Σταθάκη: αφενός χρειάζεται μια μικρή παύση για να αναδιοργανωθούν και να θέσουν νέους στόχους για το μέλλον και αφετέρου η ίδια η καλλιτέχνης ανέλαβε τη θέση του Events Manager στο Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου
Στη φετινή τελευταία λοιπόν διοργάνωσή του ξεχωρίζει η ειδική ενότητα «Ερευνώντας την εμπειρία των προσφύγων και των μεταναστών στη Μεσόγειο». Το εν λόγω αφιέρωμα πραγματοποείται σε συνεργασία του Between the Seas και της κολεκτίβας καλλιτεχνών UNGUARDED, συνδημιουργός της οποίας είναι και ο έλληνας εικαστικός και θεωρητικός Αντώνης Βολανάκης. Η ενότητα περιλαμβάνει συζητήσεις, θεατρικά αναλόγια και παραστάσεις, με σκοπό τη διερεύνηση της εμπειρίας του πρόσφυγα και του μετανάστη, που φτάνει στη Μεσόγειο: να κουβεντιαστούν οι μέθοδοι, οι τρόποι, τα περιθώρια ώστε η φωνή του να ακουστεί, η ύπαρξή του να μη θεωρείται λαθραία. Η δύναμη της γνώσης, η ικανότητα επικοινωνίας και η σημασία της δυνατότητας να ακουστεί η φωνή του πρόσφυγα, του μετανάστη, του διωκόμενου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στις 13 Σεπτεμβριου θα παρουσιαστεί σε θεατρικό αναλόγιο το έργο Πριβατόπια της Μαρίας Ευσταθιάδη. Γραμμένο το 2013, λειτουργεί ως γκροτέσκο σχόλιο για τις αυξανόμενες ανησυχίες των ανώτερων τάξεων της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του «άλλου». Πώς μια άγνωστη γάτα προκαλεί πανικό σε ένα γκέτο πλουσίων. Οι κλειστές οχυρωμένες οικιστικές κοινότητες ύψιστης ασφάλειας όπου οι «προνομοιούχοι»επιλέγουν να ζήσουν από φόβο του άλλου.
Αναλυτικότερα, το αφιέρωμα ξεκινά με τη συζήτηση «Η οικειότητα της ταυτότητας», και συντονιστή τον Αντώνη Βολανάκη. Ακολουθεί η performance In-cite? από την UNGUARDED κολεκτίβα (Η.Π.Α., Ιταλία, Κροατία, Ελλάδα), σε συνεργασια με τον Mohammad Mirzay, πρόσφυγα, αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιωματα και μέλους της Αφγανικής Κοινότητας στην Ελλάδα. Τέλος, παρουσιάζεται το θεατρικό αναλόγιο In the periphery (Τουρκία/Γαλλία): η ιστορία δύο γενεών μεταναστών, από την επαρχία προς την περιφέρεια των αστικών κέντρων, και από εκεί στην Ευρωπαϊκή μητρόπολη. Η αστικοποίηση, η παράνομη μετανάστευση, οι ταραχές στα γαλλικά προάστια.
Αναλυτικά το πρόγραμμα: http://betweentheseas.org/home/
Α.Π.