Την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου), θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πεφάνη: ”Θιασώτες και Φιλόσοφοι” ΣΚΙΑΓΡΑΦΗΣΗ ΜΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, από τις εκδόσεις Παπαζήση.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι : Βάλτερ Πούχνερ (Ομ. Καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ), Μάριος Πόντικας (Θεατρικός Συγγραφέας), Θωμάς Μοσχόπουλος (Σκηνοθέτης) και ο Μάνος Στεφανίδης (Αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ). Τέλος, αποσπάσματα από το βιβλίο καθώς και από το θεατρικό έργο: “Ιστορία της αυτοθυσίας” θα διαβάσουν οι: Βασίλης Μαυρογεωργίου (Συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός), Μαρία Φιλίνη (Ηθοποιός) και Κατερίνα Μαυρογεώργη (Ηθοποιός).
<<Οι "Θιασώτες και Φιλόσοφοι" προσπαθούν να σκιαγραφήσουν τη συνύπαρξη θεάτρου και φιλοσοφίας με επεξεργασίες θεατρικών κειμένων (Ζιώγας, Μάτεσις, Ποντίκας, Μαυρογεωργίου, Μαυριτάκης) και παραστάσεων (Μοσχόπουλος, Romeo Castellucci, Rodrigo García, François Tanguy) που αναδεικνύουν μείζονα φιλοσοφικά ζητήματα όπως ο θάνατος και το πένθος, το φαγητό και η θνητότητα, η διαμεσότητα των ανθρώπινων τόπων, η μνήμη και το χρέος, η δικαιοσύνη και η αυτοθυσία, ο χρόνος και η ιστορικότητα. Παράλληλα δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των αντίστοιχων εννοιών στα συγκεκριμένα εργαστήρια ενσώματης σκέψης που ήταν και παραμένουν το δραματικό κείμενο και η θεατρική σκηνή. >>.
O Γιώργος Πεφάνης είναι Αναπληρωτής καθηγητής Θεατρολογίας-Φιλοσοφίας και Θεωρίας του Θεάτρου και του Δράματος στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κριτικός θεάτρου, και σύμβουλος καθηγητής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει ιστορία του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου από το 2008 έως σήμερα.
Επί σειρά ετών υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Θέατρο (δραματολόγιο) και στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, όπου είχε εκλεγεί ερευνητής. Από το 1998 μέχρι το 2006 δίδαξε ιστορία και θεωρία του νεοελληνικού θεάτρου στον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών του Φιλολογικού Τμήματος, Τομέας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι συγγραφέας δεκαεννέα βιβλίων γύρω από το θέατρο, τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία, μίας ποιητικής συλλογής και δύο μεταφράσεων (Ph. Breton: Iστορία της Πληροφορικής, Δίαυλος, Aθήνα 1991, από τα γαλλικά και H. Brown: H Σοφία των Eπιστημών, Δίαυλος, Aθήνα 1994, από τα αγγλικά, μαζί με τον Δ. Γκούσκο). Έχουν δημοσιευτεί πάνω από 230 κριτικές του για παραστάσεις ελληνικών και ξένων θιάσων, 70 περίπου άρθρα και 62 βιβλιοκρισίες του σε εφημερίδες (Το Βήμα, Η Καθημερινή της Κυριακής, Ελευθεροτυπία) και περιοδικά, καθώς και περισσότερα από 160 επιστημονικά μελετήματά του σε ελληνικά και ξένα περιοδικά (λ.χ. Revue des Études Néohelléniques, Annuaire Théâtral, Journal of Modern Greek Studies, Bulletin de Liaison Néohellénique, Ιταλοελληνικά, Παράβασις, Επιστημονική Επετηρίς της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελληνικά, Culture Teatrali) ή σε συλλογικούς τόμους για θέματα που αφορούν στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό θέατρο, στη φιλοσοφία και θεωρία του θεάτρου και του δράματος, στη συγκριτική δραματολογία και τη διακειμενικότητα, στις σύγχρονες performances και στο λαϊκό θέατρο, στη θεωρία της θεατρικής κριτικής και ιστοριογραφίας, με 650 περίπου ετεροαναφορές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συνολικό συγγραφικό έργο του συγκεντρώνει σήμερα πάνω από 400 ελληνικές και ξένες ετεροαναφορές. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε 74 επιστημονικά συνέδρια και έχει δώσει 38 διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη θέση στα ενδιαφέροντά του κατέχουν πάντα η φιλοσοφία του θεάτρου, όπως και η ελληνική μεταπολεμική και σύγχρονη δραματουργία.
Είναι επιμελητής έκδοσης της Παραβάσεως, του Επιστημονικού Δελτίου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 2003 έως το 2013, σύμβουλος δραματουργίας του θεατρικού οργανισμού «Ithakart» (Los Angeles, USA) και μέλος της Société des Études Néohelléniques (SEN) des Néo-Hellénistes des Universités Francophones (Paris, France), της ερευνητικής ομάδας JE 2487 (Université Paul Valéry, Montpellier, France), της International Association of Aesthetics, του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, της Ελληνικής και της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Θεάτρου, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας κ.ά. Στο ενεργητικό του εγγράφεται η διεύθυνση των εξής εκδοτικών σειρών για το θέατρο: «Θεατρική βιβλιοθήκη» των εκδόσεων «Δίαυλος», (3 τίτλοι βιβλίων), «Δράμα και δρώμενα» των εκδόσεων «Πολύτροπον», (6 τίτλοι βιβλίων), «Θεατρικοί τόποι» και «Μεγάλοι θεατρικοί τόποι» των εκδόσεων «Παπαζήσης», (μέχρι τώρα 30 τίτλοι βιβλίων συνολικά).
Info
Τοποθεσία: Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου)
Ημερομηνία: Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 18:00
Πληροφορίες: Polis Art Cafe (2103249588), poliskafe@gmail.com.
Επιμέλεια: Ευθυμία – Μαρία Γιαννάτου