Η Δράκαινα του Δημήτρη Μπόγρη – Κεντρική Σκηνή – Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου

Ανταπόκριση από Κύπρο του Χριστόφορου Χριστοδούλου


Συνήθως, ειδικά για τη νεότερη γενιά αλλά και για κάποιους από τους παλαιότερους, έργα τα οποία αποπνέουν ένα πολεμικό αέρα ή έχουν μια υπόθεση συνυφασμένη με την περίοδο του μεσοπολέμου φαίνονται απρόσιτα και επαναλαμβανόμενα για τους περισσότερους Κύπριους θεατές. Τέτοια συμβάντα όπως είναι ο πόλεμος, έχουν επηρεάσει τη συγγραφή και το κατοχικό σύνδρομο, όπως το ονομάζουν οι αναλυτές, είναι εμφανές σε όλο το σκελετό του εκάστοτε έργου με τη Δράκαινα να συγκαταλέγεται σε αυτή τη λίστα.

Παρόλα αυτά, η σκηνοθετική προσέγγιση και ο σχεδιασμός της Λυδίας Κονιόρδου, η οποία κρατάει  και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, επιλέγει να κρατήσει το κείμενο αυτούσιο με τη δραματουργία και τη σκηνική παρουσίαση να μην σε αποσπά καθόλου από το σήμερα και το τώρα. Με ένα σχεδόν μαγικό τρόπο ζητήματα που συζητιούνται έντονα σήμερα, όπως για παράδειγμα η θέση της γυναίκας στη κοινωνία και οι σχέσεις των ανθρώπων τόσο εντός και εκτός μιας οικογένειας φανερώνονται μπροστά στο θεατή.

Η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα έξυπνα λιτό σκηνικό το οποίο δίνει την ελευθερία στις βιντεοπροβολές, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του έργου, να προσθέσουν αυτό το έξτρα εφέ που χρειάζεται η παράσταση για να γίνει ακόμα πιο σύγχρονη. Σε συνδυασμό με τη ζωντανή παραδοσιακή μουσική η οποία συνοδεύει τους ηθοποιούς στη σκηνή, γίνεται ένα όμορφο πλέγμα διαφορετικών στοιχείων το οποίο ανεβάζει, όπου χρειάζεται, τους παλμούς της παράστασης κρατώντας τις ισορροπίες.

 Η Δράκαινα παρουσιάζεται όπως ακριβώς προστάζει το όνομα της. Σκληρή, ψυχρή παρουσία με λόγο για οτιδήποτε αφορά την ίδια ή τα παιδιά της. Θρηνεί το παρελθόν και τη ζωή που της χάρισε ο άντρας της ξεσπώντας πάνω στα παιδιά της αφού βλέπει στο πρόσωπο τους να καθρεφτίζεται αυτός. Οι διάλογοι και η υπόθεση του έργου εξελίσσονται εύκολα και ομαλά με τους ηθοποιούς να φαίνεται ότι έχουν δουλέψει αρκετά και να έχουν δεθεί ως ομάδα, κάνοντας την πλοκή του έργου να είναι απόλυτα ξεκάθαρη και κατανοητή.

Εκτός από τις άρτιες ενδυματολογικές επιλογές που έχουν γίνει, όταν θα δεις την παράσταση δεν γίνεται να μην προσέξεις τις εκφράσεις των ηθοποιών και την αυξομείωση των συναισθημάτων τους, τα δάκρυα που στάζουν από τα μάγουλα ή τον πόνο της Δράκαινας που σε προκαλεί. Η εκκεντρική προφορά, οι έντονες εναλλαγές στον τόνο της φωνής σε κρατάνε προσηλωμένο.

Άθελα σου θα παρασυρθείς από τη νοσταλγική μουσική και θα αναρωτηθείς εάν θα μπορούσες να είσαι τόσο δυναμικός όσο είναι οι χαρακτήρες πάνω στη σκηνή. –

Δυστυχώς ή ευτυχώς ο Θ.Ο.Κ είναι από τα λίγα θέατρα στη Κύπρο που μπορούν να αναλαμβάνουν τέτοιου είδους παραγωγές και η Δράκαινα θα αποτελέσει την εξιλέωση της σεζόν. Και θα είναι επιτυχία, όχι γιατί οι παραστάσεις θα δίνονται σε ένα κατάμεστο θέατρο που θα θαμπώνουν τους θεατές από τα μεγάλα σκηνικά ή κοστούμια αλλά επειδή μετά από καιρό κατάφερε να στηθεί μια παραγωγή η οποία έχει τέλεια αρμονία, καλό ρυθμό και σωστή παρουσίαση.

 


Συντελεστές:

Σκηνοθεσία-Επιμέλεια κειμένου: Λυδία Κονιόρδου

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας

Μουσική: Τάκης Φαραζής

Κίνηση: Μάχη Δημητριάδου-Lindahl

Μουσικολογική έρευνα: Γιώργος Καλογήρου

Βιντεοπροβολές: Χριστόφορος Λάρκος

Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς (σε συνεργασία με τη σκηνοθέτιδα)

Βοηθός σκηνοθέτιδας: Φαίδων Καστρής

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μόνικα Χατζηβασιλείου

Χειρισμός βιντεοπροβολών: Χριστόδουλος Ανδρέου

Παίζουν: Χάρης Αττώνης, Πηνελόπη Βασιλείου, Φαίδων Καστρής, Βαλεντίνος Κόκκινος, Λυδία Κονιόρδου, Ντίνος Λύρας, Μαριλύ Μήλια

Μουσικοί επί σκηνής: Γιώργος Καλογήρου, Χαράλαμπος Παντελή

 

Κάθε Παρασκευή-Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00

 

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77 77 27 17, www.thoc.org.cy

 

Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο