Ο Σωτήρης Δούβρης και η ομάδα του ανοίγουν τις πόρτες της Καταπactής, ενός σύγχρονου χώρου, όπου πραγματοποιούνται μαθήματα γύρω από την τέχνη του θεάτρου. Το θεατρικό εργαστήρι απευθύνεται σε ανθρώπους που τους αρέσει να ασχολούνται με την τέχνη του ηθοποιού στον ελεύθερο τους χρόνο, αλλά και σε αυτούς που προτιμούν να στήνουν ένα ολόκληρο θεατρικό σύμπαν και να μένουν πίσω στα παρασκήνια. Τα μαθήματα είναι ειδικά προσαρμοσμένα για αυτούς που θέλουν να μάθουν τα μυστικά της υποκριτικής και της σκηνογραφίας, αλλά δεν μπορούν να αφιερώσουν πάρα πολύ χρόνο. Τέλος, απευθύνεται και σε γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να έχουν την καλύτερη δυνατή ψυχαγωγία.
Το θεατρικό εργαστήρι Καταπactή μόλις άνοιξε τις πόρτες του. Μίλησε μας λίγο για αυτή την προσπάθεια.
Η ιδέα με τον τίτλο «Εργαστήρι ερασιτεχνικού Θεάτρου» ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν αποφάσισα να σχεδιάσω μια σειρά μαθημάτων που να απευθύνονται αποκλειστικά σε ερασιτέχνες. Όταν λέω ερασιτέχνες, εννοώ τους ανθρώπους που αφιερώνουν τον πολύ λίγο, πλέον, ελεύθερο τους χρόνο, όπως και τα πολύ λίγα, πλέον, χρήματα που τους περισσεύουν για να κάνουν θέατρο. Η πλεον φυσική εξέλιξη ήταν κάποια στιγμή το εργαστήρι να αποκτήσει και τον δικό του σύγχρονο και άνετο χώρο, την «Καταπactή». Εκτός από το εργαστήρι υποκριτικής, έχει προστεθεί και εργαστήρι σκηνογραφίας – ενδυματολογίας αλλά και η «Μικρή Καταπactη» το δικό μας μοναδικό εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού για τους μικρούς μας φίλους.
Στόχος μας από την αρχή είναι η σωστή κατάρτιση των ανθρώπων που ασχολούνται με το θέατρο σαν χόμπυ. Ένας άλλος, εξίσου σημαντικός, στόχος μας είναι να έχει το αποτέλεσμα της δουλειάς μας ένα απτό θετικό κοινωνικό αποτέλεσμα. Παραμένοντας λοιπόν πιστοί στην πεποίθηση μας ότι ο ερασιτέχνης δεν πρέπει να αξιώνει χρηματικό εισιτήριο για την παράσταση που παρουσιάζει, κάθε χρόνο στην τελική μας παρουσίαση, αντί εισιτηρίου, συγκεντρώνουμε χρήματα ή τρόφιμα για κάποια κοινωνική ομάδα που το έχει ανάγκη.
Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στη δημιουργία του θεατρικού εργαστηρίου;
Για να δουλεψουμε σωστά χρειαζόμασταν έναν δικό μας χώρο. Τα μαθήματα θεάτρου, πέρα από καλή διάθεση και γνώση, χρειάζονται και έναν χώρο συγκεκριμένων προδιαγραφών, ανοιχτό και μεγάλο χωρίς εμπόδια, με σωστό πάτωμα, καλαίσθητο και ουδέτερο ταυτόχρονα, έτσι ώστε να μην κουράζει αλλά και να κεντρίζει τη δημιουργική διάθεση αυτού που θα δουλεύει εκεί. Στην Καταπactή νομίζω ότι τα πετύχαμε όλα αυτά, βάζοντας πολύ κέφι, μεράκι αλλά και προσωπική δουλειά.
Πως βοηθάει στην καθημερινότητα μας η ενασχόληση με το θέατρο;
Εντελώς ψυχοθεραπευτική, αρκεί η ψυχοθεραπεία να μη γίνεται αυτοσκοπός. Αν κάνεις θέατρο επειδή γοητεύεσαι από τη διαδικασία εμβάθυνσης και απόδοσης ενός χαρακτήρα εντελώς διαφορετικού από τον δικό σου, αυτόματα και χωρίς να το καταλαβαίνεις συνειδητά, βιώνεις μια μορφή ψυχοθεραπείας. Εάν κάνεις θέατρο για την ψυχοθεραπεία, δεν θα κάνεις σωστά ούτε αυτήν, ούτε θέατρο!
Απευθύνεστε και σε γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να έχουν την καλύτερη δυνατή ψυχαγωγία. Πως βλέπεις τον κόσμο των παιδιών μέσα από το θέατρο και αντίστοιχα πως βλέπουν αυτά τον κόσμο μέσα από αυτό;
Στη «Μικρή Καταπactή», προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά, ερεθίσματα να ανακαλύψουν τον κόσμο μεσα από τη δική τους, προσωπική και μοναδική, ματιά. Το θεατρικό παιχνίδι δημιουργεί ένα ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο το παιδί, ακίνδυνα και χωρίς συνέπειες, δοκιμάζει τον εαυτό του, τα όριά του, τις σχέσεις του με τους άλλους. Τονώνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του και αυξάνει τη δημιουργικότητα του. Επίσης, το να παίζουμε για τους άλλους μας επιβάλλει να είμαστε σαφείς και κατανοητοί, να μπορούν να μας βλέπουν και να μας ακούν οι άλλοι. Μας υποχρεώνει, δηλαδή, να διατηρούμε ένα κριτικό βλέμμα σ’ αυτό που κάνουμε. Με τους αυτοσχεδιασμούς το παιδί ασκεί την συγκέντρωση και την φαντασία του, ενώ ταυτόχρονα διασκεδάζουν.
Υπάρχει κάτι που λείπει από τα θεατρικά εργαστήρια της χώρας μας σήμερα;
Η μεγαλύτερη έλλειψη θεωρώ ότι είναι ο σαφής προσανατολισμός και στόχος. Τα περισσότερα εργαστήρια της χώρας, προσπαθούν να απευθύνονται σε ερασιτέχνες και επίδοξους επαγγελματίες ταυτόχρονα, πράγμα που κατά τη γνώμη μας είναι ανέφικτο. Είναι εντελώς διαφορετικές οι ανάγκες του καθενός. Άλλο το εργαστήρι, άλλο η δραματική σχολή.
Για περισσότερες πληροφορίες:
6940208930 ή info@katapacti.gr
«Καταπactή» Εργαστήρι θεάτρου
Κορομηλά 19 – Αθήνα (Νέος Κόσμος)
Πρόσβαση από μετρό: Σταθμός Νέος Κόσμος
Πρόσβαση από Τραμ: Στάση Κασομούλη
Συνεντεύξεις