Μια συνάντηση με τον Ανδρέα Αραούζο

Ειρήνη Μουντράκη

 

Ο Ανδρέας Αραούζος είναι μια από τις σημαντικότερες νεανικές καλλιτεχνικές δυνάμεις της Κύπρου. Συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός, άνθρωπος που γράφει και σχολιάζει τα πολιτιστικά δρώμενα είναι ακαταπόνητος και εύστοχος. Ήδη από το 2002 έχει τη δική του εταιρία παραγωγής, την Alpha Square, με πολλές παραγωγές και επιτυχίες στο ενεργητικό του. Στην Ελλάδα μας συστήνεται με το μιούζικαλ Σταχτοπούτα, μια παράσταση για όλη την οικογένεια, που ανέβηκε πριν λίγες μέρες στο Blackbox της Θεσσαλονίκης σε δική του σκηνοθεσία και την υπέροχη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου. Πρόκειται για μια εξαιρετική διασκευή του γνωστού παραμυθιού με αποτέλεσμα μια σύγχρονη, ευαίσθητη, γεμάτη μαγεία απολαυστική παράσταση.

 

Η Σταχτοπούτα είναι ένα κατ΄εξοχήν – ή τουλάχιστον χρησιμοποιείται έτσι – παραμύθι για κορίτσια. Γιατί ένας άνδρας καλλιτέχνης κάνει αυτή την επιλογή; Ποια ήταν η αφετηρία σου και τα θέλω σου μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση του παραμυθιού;

Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι απευθύνομαι σε κορίτσια με αυτό το έργο. Το έργο αφορά κάθε παιδί (συμπεριλαμβανομένου και αυτού μέσα στον κάθε ενήλικα). Η Σταχτοπούτα δεν κέρδισε λαχείο όταν την επισκέφθηκε η Καλή Νεράιδα: την καλή αυτή τύχη την κέρδισε με την αξία της, χάρη στη συμπεριφορά της και τις αρχές της, αρετές που φαίνεται καθαρά στην ιστορία ότι απορρόφησε από τη μητέρα της και τη σωστή ανατροφή της. Η συμπεριφορά μας απέναντι στις εκπλήξεις της ζωής, η συμπόνια και η συγχώρεση, η αδικία και η καταπίεση, η δικαιοσύνη, η ομορφιά (εσωτερική ή εξωτερική), όλα είναι θέματα που αφορούν αγόρια και κορίτσια, μικρούς και μεγάλους. Και σίγουρα η συγκεκριμένη εκδοχή που ανβάσαμε τώρα στην Θεσσαλονίκη αφορά κάθε παιδί και κάθε ενήλικα!

 

Είναι μια πρόκληση για έναν σκηνοθέτη το θέατρο για παιδιά; Πως σκεφτόσουν το κοινό σου γράφοντας το έργο;

Συνεχώς είχα στο μυαλό ότι τα παιδιά τα συνοδεύουν ενήλικες μέσα στην αίθουσα. Και αυτοί οι άνθρωποι εκτελούν το ιερό έργο του να μυήσουν το παιδί στο θέατρο. Ήθελα, λοιπόν, μια παράσταση όπου όλοι να περνάνε όμορφα. Δεν ήθελα τον συνοδό να είναι στο κινητό του ή να περιμένει έξω στο φουαγέ. Ήθελα να «βλέπουν θέατρο μαζί με το παιδί». Πιστεύω πως οι μικροί θεατές θα πάρουν τη μαγεία του παραμυθιού, τα ηθικά μηνύμα που θα τους δώσουν ωραίο προβληματισμό και φυσικά τη μουσική και τον χορό, ενώ οι ενήλικες θα απολαύσουν ένα πολύ σύγχορνο χιούμορ (κάποιες ατάκες είναι προφανές ότι απευθύνονται μόνο στους ενήλικες!) και φυσικά την υπέροχη μουσική του Θοδωρή Οικονόμου. Η παράσταση δεν είναι «παιδιάστικη». Είναι δράμα και κωμωδία και μιούζικαλ για όλους.

 

Ποια είναι τα βασικά ζητούμενα του θεάτρου για παιδιά;

 

Δεν έχω μεγάλη εμπειρία (μόνο τον «Μικρό Πρίγκιπα» και την «Σταχτοπούτα» έκανα), επομένως θα αναφέρω τι με ενδιαφέρει εμένα όταν από το θέατρο ενηλίκων «μεταβαίνω» στο παιδικό. Και αυτό είναι απλό: να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το θέατρο. Για να αγαπήσει ο κάθε θεατής το θέατρο πρέπει να ταυτιστεί και να εμπνευστεί. Με κείμενο, θέαμα και προσέγγιση θεατρική (και όχι «Παιδική») προσπαθώ, λοιπόν, να δώσω στην παράσταση εικόνες και συναισθήματα που θα «μιλήσουν» στο παιδί, θα μείνουν για λίγο μαζί του και δεν εξυπηρετούν μόνο στο να σκοτώσουμε λίγες ώρες την Κυριακή. Αυτοί είναι οι μελλοντικοί υποστηρικτές του θεάτρου!

 

Αγγλόφωνες παραγωγές, ελληνόφωνες στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Τελικά το θέατρο έχει σύνορα στους όρους παραγωγής;

Όχι, η θεατρική δημιουργία φαίνεται να έχει διεθνή γλώσσα. Δεν αλλάζω τον τρόπο που δουλεύω. Αυτά που αλλάζουν είναι διαδικαστικά, όπως χρήματα, εξοπλισμός, ωράρια, ίσως και συμπεριφορές, όμως η δουλειά και το λειτούργημα μέσα στην πρόβα είναι πάντα γνώριμο (μέχρι στιγμής για μένα τουλάχιστον).

 

Θεατρικός παραγωγός εδώ και δεκατρία χρόνια. Είσαι αισιόδοξος; 

Όχι ιδιαίτερα. Χρειάζεται πείσμα και αντοχή για να κολυμπάς συνεχώς ενάντια στο ρεύμα. Φοβάμαι πως θα επέλθει η κόπωση…

 

Συγγραφέας, ηθοποιός, σκηνοθέτης. Ένας καλλιτέχνης που συγκεντρώνει πολλές ιδιότητες. Πόσο εύκολο σου είναι να τις ισορροπείς; Σου δημιουργούν δυσκολίες όταν σε μια συνεργασία αναγκάζεσαι να «αποποιηθείς» κάποια;

Να τα ισορροπώ δεν είναι δύσκολο. Την κάθε ιδιότητα τη χρησιμοποιώ όταν αισθάνομαι την ανάγκη και την επιθυμία και ποτέ με το «ζόρι» ή «κατά παραγγελίαν». Το να αποποιηθώ κάποια είναι όντως μια πρόκληση, και είναι πολύ σημαντικό ταλέντο που θα ήθελα να αποκτήσω. Μεγάλη τέχνη η «σιωπή»…!

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

«Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης» του Μανουέλ Πουίγκ. Ένα έργο που διάβασα πριν 12 χρόνια και έκλαψα από το χαρτί. Το έχω μεταφράσει και θα έχω πραγματοποιήσει ένα όνειρο όταν θα το ανεβάσω, με το καλό, τον ερχόμενο μήνα στην Λευκωσία! Επίσης «Ο Καραγκιόζης» της Λένας Κιτσοπούλου που σκηνοθέτησα θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα τον Ιούνιο. Η ίδια παράσταση θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μονοδράματος 2017, στην Πάφο που είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

 

 


Πληροφορίες παράστασης

Σταχτοπούτα του Ανδρέα Αραούζου στο Blackbox

Φλέμινγκ 2 & Βασ. Όλγας 65, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 829254

 

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αραούζος

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Κινησιολογία-Χορογραφίες:Έφη Κλειδαρά

Στίχοι: Σταύρος Σταύρου

Μουσική διδασκαλία: Θεόδωρος Αλβανός

Φωτισμοί: Αντώνης Διρχαλίδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ρέα Σαμαροπούλου

 

Παίζουν

Νίνα Μαζάνη, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Δημήτρης Παπιόπουλος, Ιωάννα Τζίκα, Ματθίλδη Τσέκου, Νίκος Χασάπης

Συνεντεύξεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο