Μια συνάντηση με την Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

Ειρήνη Μουντράκη

Η σκηνοθέτις Κατερίνα Πολυχρονοπούλου έχει σκύψει με προσοχή πάνω από το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Στη Νάξο, την ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, έχει αναλάβει την οργάνωση των εργαστηρίων στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβου Καμπανέλλη και στο θέατρο Έαρ Βικτώρια σκηνοθετεί το άγνωστο σχετικά έργο του Ο Γορίλας και η Ορτανσία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Διαρκείας Νεοελληνικού Έργου της Λείας Βιτάλη.

 

 

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης θεωρείται, δικαίως, ο πατέρας του σύγχρονου νεοελληνικού έργου. Σήμερα πως μιλάνε τα έργα του σε ένα παρόν πολύ διαφορετικό από το δικό του δραματικό τοπίο; 

Το τοπίο δεν είναι πολύ διαφορετικό από αυτό του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Άλλωστε, τα έργα του είναι τόσο επίκαιρα, όσο επίκαιρη και κατά συνέπεια διαχρονική και επαναλαμβανόμενη είναι η ιστορία του ανθρώπου και του τόπου μας.

 

Ασχολείστε συνολικά με το έργο του συγγραφέα με αφορμή και το Μουσείο. Ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι και πως βλέπετε να προχωράνε στο διάστημα αυτό της λειτουργίας του; 

Σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Νάξου (ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ) και την Κατερίνα Καμπανέλλη, οι στόχοι του Θεατρικού Μουσείου είναι να γίνει ένα κέντρο έρευνας και μελέτης του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη καθώς και του νεοελληνικού θεάτρου γενικότερα και μέσα από πολλές δράσεις, εκδηλώσεις, παραστάσεις, συναυλίες. Να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο που θα μελετά, θα παρουσιάζει και θα διαδίδει το έργο του Καμπανέλλη και το νεοελληνικό θεατρικό έργο. Ήδη έχουν ξεκινήσει, με μεγάλη ανταπόκριση, πολλά θεατρικά εργαστήρια και εκδηλώσεις. Και οι δράσεις συνεχίζονται και το χειμώνα. Αυτό που είναι συγκινητικό, είναι ότι και ξένοι επισκέπτες του νησιού, έχουν έρθει στο Θεατρικό Μουσείο και έχουν μελετήσει έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη στη γλώσσα τους. Λειτουργεί και ως αναγνωστήριο για όποιον θελήσει να μελετήσει έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, μελέτες και διατριβές για το έργο του ή βιβλία από τη θεατρική βιβλιοθήκη, που διαρκώς εμπλουτίζεται.

 

 

Επιλέξατε ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του. Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε στην επιλογή του; 

Συζητούσαμε συχνά με την Κατερίνα Καμπανέλλη, πώς είναι δυνατόν να μην έχει ανέβει αυτό το έργο, το οποίο έχει τόσο ενδιαφέρον. Έχει μόνο τέσσερα πρόσωπα, εν αντιθέσει με τα περισσότερα έργα του Καμπανέλλη, τα οποία είναι πολυπρόσωπα, αν εξαιρέσουμε τους γνωστούς και αγαπημένους μονολόγους που έχει γράψει, και είναι και κωμωδία. Κωμωδία, βέβαια, με το ιδιαίτερο χιούμορ του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Όταν η Λεία Βιτάλη, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ διαρκείας ελληνικού θεατρικού έργου του 21ου αιώνα, μας ανακοίνωσε την υπέροχη ιδέα της, κάθε χρόνο το φεστιβάλ να έχει αφιέρωμα σε έναν συγγραφέα που επηρέασε με τη γραφή του το νεοελληνικό θέατρο και ξεκινά από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, δόθηκε η ευκαιρία για να παρουσιαστεί αυτό το έργο, που και ο Γιώργος Πεφάνης, θεωρεί πως ανήκει «στα ανεπίδοτα και ανεκμετάλλευτα έργα του συγγραφέα».

 

Πως λειτουργούν οι σχέσεις μέσα στο έργο; Ποιοι είναι οι εν δυνάμει γορίλες;

Ο καθηγητής, ο οποίος διερευνά τον τρόπο για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, με τη σύζυγό του αποτελούν το πρότυπο ενός ζευγαριού, που έχει ζήσει μαζί 24 χρόνια και η σχέση έχει ήδη διαμορφωθεί, παγιωθεί και βαλτώσει.

Ο υπηρέτης τους, πρώην υπάλληλος βιβλιοπωλείου, θεωρεί τον εαυτό του θιγμένο που έχει γίνει από βοηθός του καθηγητή, ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές, γεγονός που τον οδηγεί σε μια σειρά από απρόβλεπτες αντιδράσεις.

Η παρουσία του γορίλα δρα καταλυτικά στις σχέσεις όλων, καθώς τους δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψουν κάποιες πτυχές του εαυτού τους, που ίσως να μην ανακάλυπταν ποτέ.

Ο γορίλας είναι το αγαθό, το αγνό ζώο, αυτό στο οποίο ο πολιτισμός δεν έχει ακόμα φτάσει, αλλά με τη σχέση που δημιουργείται στο σπίτι του καθηγητή, κάθε ένας από τους κατοίκους του, τον διαβρώνει για τους δικούς του λόγους. Και όσο μελετάς και εμβαθύνεις στο έργο αυτό του Καμπανέλλη, σου αποκαλύπτεται ένα κείμενο με το οποίο δεν τελειώνεις εύκολα.

 

Πως είναι να συνεργάζεστε με την κόρη του για το ανέβασμα; Είναι μια ασφάλεια ή μια δέσμευση;

Η συνεργασία με την Κατερίνα Καμπανέλλη είναι μια ασφάλεια και γιατί γνωρίζει τόσο βαθιά και συνολικά το έργο του πατέρα της αλλά και γιατί είναι εξαιρετική σκηνογράφος και συνεργάτης! Με φαντασία, αισθητική και άποψη!

 

Πως βλέπετε το σύγχρονο ελληνικό έργο μέσα από την εμπειρία σας ως σκηνοθέτις και ηθοποιός; 

Μέσα και από τις ακαδημαϊκές μου σπουδές ασχολήθηκα ιδιαίτερα με το νεοελληνικό έργο και τη λογοτεχνία. Έχουμε εξαίρετους νέους συγγραφείς και υπέροχα έργα. Και χαίρομαι ιδιαίτερα, που γίνεται πλέον τόσο καλή δουλειά για την ανάδειξη των κειμένων του σύγχρονου ελληνικού θεατρικού έργου. Μια ανάλογη προσπάθεια είναι και το Φεστιβάλ Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου αιώνα, του οποίου την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Λεία Βιτάλη, εξαίρετη και βραβευμένη θεατρική συγγραφέας και η ίδια. Που βρήκε φιλόξενη στέγη στο θέατρο Έαρ Βικτώρια, που επίσης στηρίζει το νεοελληνικό έργο. Αυτό που χρειάζεται να γίνει με την ενίσχυση και του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι η διάδοση του ελληνικού έργου διεθνώς. Έχουμε έργα που όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή, αλλά θα έδιναν εξαιρετικές ευκαιρίες για παραστάσεις και στους ξένους δημιουργούς, που, επίσης, ψάχνουν σύγχρονα έργα για να τα περιλάβουν στο ρεπερτόριό τους. Και έχουμε πολλά αξιόλογα με προτάσεις και ως προς τα θέματά τους και για τον πρωτότυπο τρόπο γραφής τους!!!

 



Πληροφορίες για την παράσταση:

http://www.greek-theatre.gr/public/gr/greekplay/index/performanceview/1346

Συνεντεύξεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο