Βασιλειάδη Δελίνα

Η Δελίνα Βασιλειάδη (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Δέσποινας Βασιλειάδου) γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένη και έχει μια κόρη, τη Μυρτάλη.

Από μικρή εκδήλωσε την αγάπη της για την τέχνη, τη ζωγραφική, τα χρώματα, το θέατρο, τα βιβλία. Μαθήτευσε κοντά στη ζωγράφο μητέρα της Λιζέτα Βασιλειάδη, στο εργαστήριο του πρωτοπόρου εικαστικού Στέλιου Μαυρομάτη, καθώς και σε μια Πειραματική Σχολή Ζωγραφικής για παιδιά.

Σπούδασε, με υποτροφίες σε κάθε έτος, Χρηματοοικονομική και Λογιστική (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), όπου αρίστευσε και πρώτευσε, ορκίζοντας η ίδια το έτος της, καθώς και υποκριτική και σκηνοθεσία θεάτρου και κινηματογράφου (Παράθλαση, New York Film Academy). Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια, μαθήματα και master classes για τον κινηματογράφο και το θέατρο (υποκριτική, σκηνοθεσία, συγγραφή).

Εργάστηκε πολλά χρόνια στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά πλέον έχει αφοσιωθεί στην τέχνη, ιδιαίτερα στη συγγραφή, όπου έχει αποσπάσει πολλά σημαντικά βραβεία. Επιγραμματικά έχει λάβει δύο φορές το Βραβείο Θεατρικού έργου της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (2017, 2018), Έπαινο για Θεατρικό έργο (2018) και Βραβείο Παραμυθιού (2020) της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, 1ο (2019) και 2ο (2018) Βραβείο για Διήγημα και Έπαινο (2018) για Παραμύθι από τον Όμιλο για την Unesco, Βραβείο Παραμυθιού από τον Ε.Π.Ο.Κ., Βραβείο (2020) και Έπαινο Παραμυθιού (2019) της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, Βραβείο Παραμυθιού από την ΑΝΙΜΑ εκδοτική (2017), 1ο Βραβείο Θεατρικού έργου (2018 και 2019), Έπαινο Φανταστικού Διηγήματος, Έπαινο Διηγήματος και Τιμητική Διάκριση Παραμυθιού από το Περιοδικό Κέφαλος (2019), Βραβείο Παραμυθιού (2018) και Έπαινο Παραμυθιού (2019) από την Ε.Τ.Ε.Π. Κερατσινίου και 2ο Βραβείο Παραμυθιού στον παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Συλλόγου Λόγου-Τέχνης-Μουσικής «ΛΙΝΟΣ». Το θεατρικό έργο Το παιχνίδι της Αλίκης συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. «ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2019» και ανακηρύχθηκε «Θεατρικό έργο της χρονιάς 2019» από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος, το θεατρικό έργο Πέρασμα ανακηρύχθηκε «Θεατρικό έργο της χρονιάς 2018» από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος, το παιδικό παραμύθι «Ρόμι και Μιράντα» συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. «ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2019» και το παραμύθι «Τα χαμένα χρώματα του ουράνιου τόξου» ανακηρύχθηκε «Παιδικό Παραμύθι της χρονιάς 2017» από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος. Είναι πολιτιστική συντάκτρια -χρόνια γράφει θεατρικές κριτικές σε blogs και free press έντυπα (Εξώστης, φιλμ νουάρ)-, εικονογράφησε το παραμύθι «ο φιλάργυρος» για το βιβλίο «Παραμυθάδες και Ζωγράφοι», συμμετείχε σε video-art projects, ντοκιμαντέρ και ταινίες Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, ενώ συνεργάστηκε και με το Κ.Θ.Β.Ε. ως Βοηθός Σκηνοθέτις, Σκηνοθέτις και Συγγραφέας. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής εντός και εκτός συνόρων. Το 2014 επιλέχθηκε να εκθέσει τη δουλειά της στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Λουξεμβούργο και κατόπιν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Κείμενά της, διηγήματα, παραμύθια και θεατρικά έργα, έχουν παρουσιαστεί σε πολλά πολιτιστικά έντυπα καθώς και στο ραδιόφωνο στην Ελλάδα και το εξωτερικό -το έργο της Πέρασμα, όπως και πολλά παραμύθια της παρουσιάστηκαν στο ομογενειακό ραδιόφωνο «Hephaestus radio» της Αυστρίας. Πίνακές της συμπεριλαμβάνονται σε βιβλία τέχνης και βρίσκονται σε συλλογές σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ ελληνικά και ξένα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας σε όλον τον κόσμο, έντυπα και ηλεκτρονικά, έχουν πραγματοποιήσει αφιερώματα για τη δουλειά της.

Έχουν εκδοθεί συνολικά τρία παραμύθια («Η νεράιδα της πιπίλας», «Τα χαμένα χρώματα του ουράνιου τόξου», «Ρόμι και Μιράντα») και τέσσερα θεατρικά έργα της (Πέρασμα, Το παιχνίδι της Αλίκης, Νανούρισμα, Παράδεισος κατ’ οίκον), ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσουν τρία ακόμα παιδικά παραμύθια της («Το αγόρι που δεν ταίριαζε-ο ζωγράφος», «Το κορίτσι που τάιζε τα πουλιά», «Η νεράιδα της πιπίλας») από την εκδοτική Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και τα θεατρικά έργα «Χάρτινες Μοίρες» και «Μ’ αγαπά δεν μ’ αγαπά» από την ΚΑΠΑ εκδοτική.

Τα κείμενα της Δελίνας, τα θεατρικά έργα, τα διηγήματα και τα παραμύθια της, έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά. Μέσα στο 2021 θα κυκλοφορήσουν στα αγγλικά από μια Βρετανική εκδοτική εταιρεία τα θεατρικά της έργα Passage (Πέρασμα), Playing with Alice (Το παιχνίδι της Αλίκης) και Paper Fates (Χάρτινες Μοίρες) σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αυστραλία.

Η Δελίνα Βασιλειάδη είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, το αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο της Ελλάδος, της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του με έντονη φιλανθρωπική δράση πολιτιστικού συλλόγου «Το ράφι της αγάπης», ενώ το 2020 εντάχθηκε στο The Greek Play Project.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το προσωπικό site της Δελίνας Βασιλειάδη:www.delinavasiliadi.gr

 

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ 

Νανούρισμα, 2020

Παράδεισος κατ' οίκον, 2019

Χάρτινες μοίρες, 2019

Το παιχνίδι της Αλίκης, 2018

Τα χαμένα χρώματα του ουράνιου τόξου, 2018

Πέρασμα, 2016

 

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Νανούρισμα, 2020

2 άνδρες - 1 γυναίκα

Παράδεισος κατ΄οίκον, 2019

4 άνδρες - 2 γυναίκες

Τα χαμένα χρώματα του ουράνιου τόξου, 2018

1 γυναίκα - 13 άνδρες/ γυναίκες

Το παιχνίδι της Αλίκης, 2018

1 άνδρας - 1 γυναίκα

Πέρασμα, 2016

2 άνδρες

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΛΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Κουμασίδης Ιορδάνης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του ΑΠΘ