Βασιλειάδη Δελίνα

Η Δελίνα Βασιλειάδη γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένη και έχει μια κόρη.

Από μικρή εκδήλωσε την αγάπη της για την τέχνη, τη ζωγραφική, το θέατρο, τα βιβλία. Μαθήτευσε κοντά στη ζωγράφο μητέρα της Λιζέτα Βασιλειάδη, καθώς και στο εργαστήριο του πρωτοπόρου εικαστικού Στέλιου Μαυρομάτη.

Σπούδασε, με υποτροφίες σε κάθε έτος, Χρηματοοικονομική και Λογιστική (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), όπου αρίστευσε και πρώτευσε ορκίζοντας η ίδια το έτος της, καθώς και υποκριτική και σκηνοθεσία θεάτρου και κινηματογράφου (Παράθλαση, New York Film Academy). Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια, μαθήματα και master classes για τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Εργάστηκε πολλά χρόνια στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά πλέον έχει αφοσιωθεί στην τέχνη, ιδιαίτερα στη συγγραφή, όπου έχει αποσπάσει πολλά σημαντικά βραβεία. Είναι πολιτιστική συντάκτρια -χρόνια γράφει θεατρικές κριτικές σε blogs και free press έντυπα (Εξώστης, φιλμ νουάρ)-, εικονογράφησε το παραμύθι «ο φιλάργυρος» για το βιβλίο «Παραμυθάδες και Ζωγράφοι», συμμετείχε σε video-art projects, ντοκιμαντέρ και ταινίες Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, ενώ συνεργάστηκε και με το Κ.Θ.Β.Ε. σε παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου ως Βοηθός Σκηνοθέτις και Σκηνοθέτις. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής εντός και εκτός συνόρων. Το 2014 επιλέχθηκε να εκθέσει τη δουλειά της στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Λουξεμβούργο και κατόπιν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Κείμενά της έχουν παρουσιαστεί στο ραδιόφωνο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε διάφορα πολιτιστικά έντυπα και συλλογές, ενώ πίνακές της συμπεριλαμβάνονται σε βιβλία τέχνης και βρίσκονται σε συλλογές σε Ευρώπη και Αμερική.

Έχουν εκδοθεί συνολικά έξι βιβλία της, τρία παραμύθια και τρία θεατρικά έργα, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσουν δυο ακόμα παιδικά παραμύθια της, το θεατρικό έργο «Χάρτινες Μοίρες» (ΚΑΠΑ εκδοτική) και ο συλλογικός τόμος «Εν αρχή ην το τέλος» με κοινωφελή σκοπό, όπου περιλαμβάνεται το μονόπρακτο θεατρικό της έργο «Νανούρισμα» (εκδόσεις Ανεμόεσσα).

Το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί το έργο της «ΠΕΡΑΣΜΑ» στο ομογενειακό ραδιόφωνο «Hephaestus radio» της Αυστρίας.

Η Δελίνα Βασιλειάδη είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

 

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ 

Νανούρισμα, 2020

Παράδεισος κατ' οίκον, 2019

Χάρτινες μοίρες, 2019

Το παιχνίδι της Αλίκης, 2018

Τα χαμένα χρώματα του ουράνιου τόξου, 2018

Πέρασμα, 2016

 

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Νανούρισμα, 2020

2 άνδρες - 1 γυναίκα

Παράδεισος κατ΄οίκον, 2019

4 άνδρες - 2 γυναίκες

Τα χαμένα χρώματα του ουράνιου τόξου, 2018

1 γυναίκα - 13 άνδρες/ γυναίκες

Το παιχνίδι της Αλίκης, 2018

1 άνδρας - 1 γυναίκα

Πέρασμα, 2016

2 άνδρες

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΛΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Κουμασίδης Ιορδάνης, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του ΑΠΘ