Ευσταθιάδη Μαρία

H Μαρία Ευσταθιάδη είναι συγγραφέας (πρόζα, θέατρο) και μεταφράστρια. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και το Παρίσι. Ήταν για χρόνια υπεύθυνη εκδόσεων στις εκδόσεις “Θεμέλιο”. Συνεργάστηκε μετάξύ άλλων με το Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ Πάτρας, το Μέγαρο Μουσικής, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, και τη Maison Antoine Vitez. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΕΒΙ, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετάφρασης και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών.

 Τα τελευταία χρόνια ζει ανάμεσα στο Παρίσι και την Αθήνα. Τα γραπτά της ανήκουν στη νεωτερική λογοτεχνία και το ποιητικό θέατρο. Τελευταίο της μυθιστόρημα είναι Το κόκκινο ξενοδοχείο και τελευταίο θεατρικό της έργο το Privatopia. Πολλά από τα κείμενά της έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Αποσπάσματα έργων της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά καθώς και σε συλλογικούς τόμους στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Το 2007 τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης για τη Ζήλια του Αλαίν Ρομπ-Γκριγιέ. Le fil d'Ariane, σε σκηνοθεσία της Marion Laine, παραγωγή Arte, είναι μια προσαρμογή του Σχεδόν... Μελό. Το θεατρικό της έργο Ανυπακοή επιλέχθηκε από τη Comédie Française, το Δαίμονας παρουσιάστηκε στο Festival de la Mousson d’Eté  και το Studio de la Comédie Française και το Textilen στο Théâtre de l'Atalante.

Έχει μεταφράσει Marivaux, Klossowski, Satie, Michaux, Sarraute, Claus, Rodrigez, Jauffret, Melquiot, Robbe-Grillet, Kwahulé, Genet, Mallarmé, Frechette, Cormann, Lescot κ.ά., καθώς και την Αρχή της ζωής (Les Remplaçantes) του Δημήτρη Δημητριάδη προς τα γαλλικά. 

 

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

Privatopia, 2013

Textilen, 2012

Δαίμονας, Sostenuto assai cantabile, 2010

Παρείσακτοι , 2010

Ο παγωμένος κήπος, 2007

Ανυπακοή (Desobediance), 2003

Στο δρόμο μου ένας άγγελος (An angel in my way), 2002

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Privatopia, 2013

7 άνδρες – 4 γυναίκες και άλλα πρόσωπα

Textilen, 2012

3 άντρες – 6 γυναίκες

Δαίμονας, 2010

1 γυναίκα ή 1 άντρας – 2 γυναίκες

Παρείσακτοι, 2010

6 άντρες – 6 γυναίκες

Ανυπακοή, 2003

1 άντρας – 1 γυναίκα

Στον δρόμο μου ένας άγγελος, 2002

1 γυναίκα – 1 πιανίστας

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ

Καλτάκη Ματίνα, Θεατρολόγος - Κριτικός Θεάτρου