Μουντράκη Ειρήνη

Η Ειρήνη Μουντράκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.  

Είναι απόφοιτος, κάτοχος μεταπτυχιακού και αριστούχος διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε επίσης Ιταλική Τέχνη και Γλώσσα στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο ως υπότροφος. 

Είναι υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου και Διεθνών Σχέσεων στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, όπου εργάζεται ως ειδικός καλλιτεχνικός συνεργάτης από το 1999. Ως δραματολόγος έχει συνεργαστεί με σημαντικούς έλληνες και ξένους σκηνοθέτες. Εμπνεύστρια, δημιουργός και υπεύθυνη του Greek Play Project (GPP), της δίγλωσσης διαδικτυακής πλατφόρμας για τη μελέτη, ενίσχυση και προώθηση του σύγχρονου ελληνικού έργου (greek-theatre.gr) με την οποία οργανώνει ετησίως, μεταξύ άλλων δράσεων, και το Greek Play Project New York στη Νέα Υόρκη.

Διδάσκει στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια Αθηνών (Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο: Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση) και Πελοποννήσου (Δημιουργική Γραφή, Θέατρο και Πολιτιστικές Βιομηχανίες) καθώς και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Τμήματος, με ειδίκευση «Ανθρωπιστικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Θέατρο και Γλώσσα στην Εκπαίδευση».  Διδάσκει ιστορία θεάτρου και δραματολογία στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου και στη Δραματική Σχολή Ίασμος. Έχει διδάξει θέατρο επί σειρά ετών στο Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του Ελληνικού Στρατού Ξηράς. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις με ερασιτέχνες (Σ.Α.Ν.). 

Από το 2000 συνεργάστηκε σταθερά ως θεατρικός κριτικός στα περιοδικά ΑΝΤΙ (2000 - 2008), highlights (2000-2010), ΜΟΝΟ (2012) και σποραδικά σε άλλα όπως το Creative Theatre, Φουαγιέ, κ.α.. Κείμενα, κριτικές, μελέτες και εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες καθώς και σε συλλογικούς θεατρολογικούς τόμους και θεατρικά προγράμματα. Έχει επιμεληθεί δεκάδες θεατρικά προγράμματα (στο Εθνικό αλλά και στο ελεύθερο θέατρο) ενώ κείμενα, μελέτες και κριτικές της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, εφημερίδες συλλογικούς τόμους. Έχει συμμετάσχει με ομιλίες ή εργαστήρια σε πολυάριθμα συνέδρια και θεατρολογικές συναντήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει διοργανώσει η ίδια εργαστήρια, ημερίδες και θεατρικές δράσεις.

Από τις εκδόσεις Αιγόκερως κυκλοφορούν τα βιβλία της Carlo Goldoni. Η ζωή, το έργο του και η πρόσληψή του στην Ελλάδα (2019) και το Εντός, Εκτός και Επί τα Αυτά. Κείμενα για τη νεοελληνική, την παγκόσμια δραματουργία και τη σκηνική πράξη (2020). Έχει την επιστημονική επιμέλεια του τόμου Η δυναμική του ελληνικού λόγου στο θέατρο (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) ενώ από τις εκδόσεις του Εθνικού Θεάτρου κυκλοφορεί η μετάφραση του έργου του Κάρλο Γκολντόνι Το καινούργο σπίτι (2019). Είναι υπεύθυνη της σειράς «Δραματουργία» (σύνολο δραματουργικής παραγωγής σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων) στις εκδόσεις Αιγόκερως).

Υπήρξε υπεύθυνη του προγράμματος «Χαρτογράφηση της σύγχρονης θεατρικής πραγματικότητας στην Ελλάδα» για το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού και μέλος του Εργαστηρίου Θεατρολογικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης «Πυθαγόρας» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 2013 συμμετείχε στο International Visitors Leadership Program στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με θέμα «Promoting Social Change Through the Arts» προσκεκλημένη από το United States Department of State – Bureau of Educational and Cultural Affairs.

Υπήρξε Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Επιχορηγήσεων Ελεύθερου Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού (2017 – 2021). Επίσης, έχει υπάρξει μέλος σε πολλές επιτροπές θεάτρου (Φεστιβάλ, Γνωμοδοτικές επιτροπές επιχορηγήσεων Υπουργείου Πολιτισμού, Διαγωνισμούς θεατρικών έργων, Βραβεία Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών & Βραβείο Κουν, Σύστημα Αθήνα του ΙΤΙ,  κλπ). Έχει διετελέσει Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών.

Είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της European Theatre Convention, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού δικτύου θεάτρων.

Μιλάει αγγλικά, ιταλικά και γαλλικά.

Επικοινωνία:  irene.moundraki@gmail.com