Από τη σιωπή ως την άνοιξη, 2016

2 άνδρες - 2 γυναίκες

Λεωνίδας Προυσαλίδης

Πρόκειται για τρεις ανθρώπους, οι ζωές των οποίων διασταυρώνονται.

Ο Ορέστης κι ο Βασίλης, δίδυμα αδέρφια ζουν μόνοι στην πατρική τους κατοικία, ένα διώροφο νεοκλασικό μέσα στην Αθήνα. Κινούνται στο κέντρο της, παρακολουθούν μανιωδώς και με θρησκευτική ευλάβεια θεατρικές παραστάσεις, αγαπούν την όπερα. Ανακατεύονται στο πλήθος, χάνονται μέσα του.

Δραστήριοι, αεικίνητοι, αλλά όχι πια νέοι.

Εναπομείναντες, χωρίς κανέναν συγγενή πια, μόνοι, χωρίς κανένας να τους νοιάζεται, έχουν ο ένας τον άλλον. Έχουν την ρουτίνα τους, τους εκκεντρικούς κανόνες της οποίας τηρούν πιστά και απαρέγκλιτα, ανάγοντας την σε ιεροτελεστία η οποία δίνει μέγεθος στην ασήμαντη ζωή τους.

Με δάνεια από τον κόσμο της τέχνης, με ψευδαισθήσεις φορτίζουν την άχαρη αυτή καθημερινότητα, το χρόνο που κυλάει, συνθέτοντας μια πραγματικότητα όπου η πλήξη δεν είναι τόσο οδυνηρή και η ζωή μοιάζει λιγότερο αφόρητη.

Μια νέα γυναίκα, η Ηλέκτρα, ενοικιάστρια του κάτω ορόφου της μονοκατοικίας τους, εισβάλει στο περιχαρακωμένο έδαφος. Αυτή η γυναίκα, λυπημένη και (ίσως γι’ αυτό) λαμπερή, εισβολέας αλλά και δραπέτης από ένα δικό της αδιέξοδο, θα ψάξει κοντά τους  καταφύγιο – για εκείνη προσωρινό.

Για τα δύο αδέρφια όμως τα πάντα θα ανατραπούν. Η ιεροτελεστία της ρουτίνας τους θα βεβηλωθεί. Η σχέση τους θα κλονιστεί. Το παρελθόν τους θα επιστρέψει και θα τους καταδιώξει. Αισθήματα που τα νόμιζαν νεκρά θα ξυπνήσουν και θα τους κυριεύσουν. Το οικοδόμημα πάνω στο οποίο έχουν χτίσει τα πάντα θα αποκτήσει ρωγμές.

Και το  σπίτι (αυτός ο αφανής πρωταγωνιστής του έργου) θα ζωντανέψει ήχους, φωνές, σκιές ανθρώπων που επιστρέφουν να ζητήσουν λύτρωση.

Η Ηλέκτρα παλινδρομώντας ανάμεσά τους, τούς παρασύρει σε μια νέα χίμαιρα, την ακολουθούν, χωρίς κι εκείνη να ξέρει καθόλου πού πηγαίνει και η προοπτική να επιστρέψουν στην πρότερη τάξη μοιάζει μάλλον απίθανη.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σοκόλη.

ΣΥΝΟΨΕΙΣ

Βαγόνι στα νερά, 2010

2 άνδρες – 2 γυναίκες

Εφτά Λογικές Απαντήσεις, 2004

4 άνδρες – 3 γυναίκες

Από τη σιωπή ως την άνοιξη, 2016

2 άνδρες - 2 γυναίκες

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΠΡΟΥΣΑΛΙΔΗ

Όπως φαίνεται τόσο στις ιστορίες άλλων ηρώων (της Χαράς, της Δέσποινας), όσο και στο Βαγόνι στα Νερά, ο έρωτας παίζει καταλυτικό ρόλο στη ...