The Shell Game

«… Life would be at ease to tease…»

Η ομάδα The Medium Project παρουσιάζει την νέα όπερα The Shell Game από το Σάββατο 28 Νοεμβρίου για 12 παραστάσεις στο θέατρο OLVIO, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18:30. Τη μουσική συνέθεσε ο Γιώργος Δούσης και το λιμπρέτο έγραψε η Έρι Κύργια. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ράια Τσακηρίδη, τη μουσική διεύθυνση ο Ανδρέας Τσελίκας, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Παύλος Θανόπουλος, τους φωτισμούς η Εβίνα Βασιλακοπούλου και την κίνηση η Κορίνα Κόκκαλη.

Το «The Shell Game» γράφτηκε ύστερα από απευθείας ανάθεση της ομάδας όπερας The Medium Project, με στόχο να εξεταστεί ο προβληματισμός γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από μια σύγχρονη οπτική και αισθητική. Ο τίτλος του είναι εμπνευσμένος από το τυχερό παιχνίδι του παπά, του οποίου μια εξωτική εκδοχή χρησιμοποιεί κοχύλια και έναν καρπό μπιζελιού ή αρακά. Σε αυτή την παραλλαγή, ο  παίκτης προσπαθεί να μαντέψει τη θέση του καρπού κάτω από τρία ανάποδα τοποθετημένα κοχύλια, όπως, στην αντίστοιχη με τα τραπουλόχαρτα, αναζητά τη θέση του Ρήγα ή της Ντάμας.

Είναι μια μονόπρακτη όπερα, με επτά σκηνές και γλώσσα γραφής τα αγγλικά, κατά αντιστοιχία με τη φημισμένη όπερα του Leonard Bernstein «Trouble in Tahiti», η οποία θα παρουσιαστεί αργότερα κατά τη διάρκεια της θεατρικής σεζόν 2015-2016.

Το δραματικό κείμενο περιγράφει την αρχετυπική διαδρομή της ερωτικής σχέσης ενός σύγχρονου ζευγαριού∙ πρόκειται για ένα λυρικό έργο για 2x2 εαυτούς που μονολογούν, συζητώντας. Το «The Shell Game», εξετάζει με σύγχρονη, ψύχραιμη και με ακρίβεια χειρουργικού νυστεριού ματιά το αδιέξοδο(;) των σχέσεων των δύο φύλων. Και το παρουσιάζει όπως ακριβώς είναι: ως ένα τυχερό παιχνίδι που προσφέρει ψεύτικη ζωντάνια αλλά ταυτόχρονα «μαδάει» την τσέπη και αδειάζει συναισθηματικά τους παίκτες του.

Από πλευράς μουσικής, μέσα από τις επτά σκηνές του έργου, αξιοποιείται μια μουσική γλώσσα άμεση, στον απόηχο της λυρικότητας του ύστερου Ρομαντισμού, αλλά και του ρυθμικού πλούτου του ευρύτερου χώρου της jazz μουσικής. Λιτή και διαυγής, αλλά συνάμα δυναμική, ενθουσιώδης και παρορμητική, η μουσική σκιαγραφεί δύο ρόλους από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες: οι εσωτερικές ψυχολογικές διεργασίες που δημιουργεί ο έρωτας, το πάθος, η ζήλεια και το μίσος, η άνοδος και παρακμή των ανθρώπινων σχέσεων εξιστορούνται υπό το πρίσμα μιας σύγχρονης μουσικής θεώρησης.

Η ταυτότητα της παράστασης

Μουσική: Γιώργος Δούσης

Λιμπρέτο:  Έρι Κύργια

Σκηνοθεσία: Ράια Τσακηρίδη

Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας

Σκηνικά - Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος

Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου

Κίνηση: Κορίνα Κόκκαλη             

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Οργάνωση παραγωγής:               Παναγιώτης Μπουμπουράκας

Υπέρτιτλοι: Μάρθα Σωτηρίου

Φροντιστήριο: Δήμητρα-Σταυρούλα Κατοπόδη

Πιάνο: Δημήτρης Μαρίνος, Δήμητρα Μαντζουράτου

                                               

Διανομή                                                             

Α’ Γυναίκα: Αντωνία Δεσπούλη

Β’ Γυναίκα: Λητώ Μεσσήνη

Α’ Άνδρας: Κωνσταντίνος Ζαμπούνης

Β’ Άνδρας: Μιχάλης Ψύρρας      

Πληροφορίες για την παράσταση

Θεατρική Ομάδα:
The Medium Project
Χώρος
OLVIO Theater, Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, 118 55 Τηλ: 210 3414118
Πρώτη Παράσταση:
28/11/2015
Τελευταία Παράσταση:
3/01/2016
Διάρκεια:
60'
Ημέρες & ώρες:
Σάββατο & Κυριακή, 18:30
Εισιτήρια:
10€