Οι Αγνοούμενοι-Μια Ενδιαφέρουσα Ζωή

Συγγραφέας: Βασίλης Κατσικονούρης

 

Το έργο γράφτηκε το 2005, με αφορμή το δράμα των αγνοούμενων της Κύπρου, και έθεσε σε χρόνο φαινομενικά ανύποπτο τα θέματα της μνήμης και της άγνοιας σε μια εποχή γενικευμένης λήθης και ευδαιμονισμού που βίωναν και η Κύπρος και η Ελλάδα.

 

Μέσα από τη σχέση ενός σύγχρονου ζευγαριού που δέχεται την επίσκεψη της μεγάλης αδελφής από την Κύπρο, ταγμένης, από τη μητέρα, στην αναζήτηση του αγνοούμενου μικρότερου αδελφού, αποκαλύπτεται ο κρυφός μας φόβος να υπάρξουμε και κατά το τραγικό μας βάθος και πλάτος, σουλατσάροντας απλώς στην επιφάνεια μιας μεταμοντέρνας «ενδιαφέρουσας» ζωής. Το καταλυτικό τέλος θα αποδείξει ότι το θέμα του έργου δεν είναι οι αγνοούμενοι, αλλά οι αγνοούντες. Ο φόβος, ή αλλιώς η άγνοια.

 

«Ξεκίνησα να γράφω το έργο» λέει, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας του έργου Βασίλης Κατσικονούρης, «όχι ως ένας στρατευμένος δημόσιος τιμητής των σημερινών ηθών αλλά ως ένας άνθρωπος που αναρωτιέται, για την κατάσταση των λέξεων σήμερα· λέξεων όπως μνήμη, αλήθεια, δέος, ύβρις. Λέξεις τραγικές που το νόημά τους πάσχισε να ψηλαφίσει η αρχαία ελληνική τραγωδία. Λέξεις που όσο τις προσπερνάς τόσο πιο τραγικές γίνονται· οι ίδιες, αλλά και οι συνέπειες από τη λησμοσύνη τους. Δε με ενδιέφερε να πολιτικολογήσω ή να ηθικολογήσω, ούτε εννοείται να εθνικολογήσω. Ξέρω μόνο πως έγραψα ένα έργο για το έγκαυμα της μνήμης». 

 

Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:15

Γενική είσοδος: 15€

Μειωμένο: 10€

Ειδική τιμή για γκρουπ άνω των 20 ατόμων: 8€ 

Διάρκεια: 105'

Η ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο: Βασίλης Κατσικονούρης

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ομαδική (οι τρεις ηθοποιοί επέλεξαν να αναζητήσουν οι ίδιοι τους εσωτερικούς ερμηνευτικούς δρόμους στην παρουσίαση των χαρακτήρων του έργου)

Σκηνικά- Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα

Μουσική: Τάσος Δημόπουλος

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Video: Grou

Βοηθός Σκηνοθεσίας: Νίκος Χανιωτάκης

Βοηθός Σκηνογράφου: Κωνσταντίνα Σκεπετάρη

Φωτογραφίες: Πάνος Γκόλφης, Λέτα Γιαννούλη

 

Παίζουν:

Αιμιλία Υψηλάντη

Αλέξανδρος Σταύρου

Μαρία Τσαρούχα

 

 

Πληροφορίες για την παράσταση

Χώρος
Θέατρο Αργώ (Ελευσινίων 15, Αθήνα)
Πρώτη Παράσταση:
9/10/2014
Τελευταία Παράσταση:
5/04/2015