Ο Σιμιγδαλένιος

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει στη Κεντρική Σκηνή την παιδική παράσταση,  τον Σιμιγδαλένιο του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου, ένα τρυφερό και συγκινητικό λαϊκό παραμύθι που υμνεί τη δύναμη της αγάπης, σε σκηνοθεσία  Λυδίας Κονιόρδου. 

Το Εθνικό Θέατρο στο  πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής επέλεξε τις πρώτες δυο πρώτες εβδομάδες παραστάσεων (Τρίτη έως Παρασκευή) του Σιμιγδαλένιου να τις παραχωρήσει σε οργανισμούς φροντίδας παιδιών, σε παιδιά μεταναστών, σε παιδιά που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση καθώς και σε παιδιά  ειδικών κοινωνικών ομάδων.

Η υπόθεση του έργου

Μια βασιλοπούλα αποφασίζει να πλάσει μόνη της τον άνδρα που θα παντρευτεί. Με αμύγδαλα, ζάχαρη και σιμιγδάλι φτιάχνει τον Σιμιγδαλένιο. Ο γάμος τους προκαλεί τη ζήλια μιας άλλης βασιλοπούλας που στέλνει στρατιώτες και απαγάγουν το γαμπρό. Στην ξένη χώρα ο Σιμιγδαλένιος πίνει το ποτό της λήθης που του δίνουν και ξεχνά την προηγούμενη ζωή του. Η πρώτη βασιλοπούλα τον αναζητά παντού με τη βοήθεια του ήλιου, του φεγγαριού και των αστεριών. Στην περιπλάνησή της θα συνειδητοποιήσει την αξία και τη δύναμη της αληθινής αγάπης. Θα καταφέρει να βρει τον αγαπημένο της Σιμιγδαλένιο;

Η παράσταση που σκηνοθετεί η Λυδία Κονιόρδου εμπνέεται από τους πίνακες του Θεόφιλου, χρησιμοποιεί παραδοσιακά κοστούμια μετουσιωμένα με φαντασία και χιούμορ και θυμίζει στα παιδιά παιχνίδια ξεχασμένα. Οι μουσικοί, επί σκηνής, χρησιμοποιούν παραδοσιακά μουσικά όργανα όπως ο ζουρνάς και το σαντούρι και παρασύρουν μικρούς και μεγάλους σε μία εντυπωσιακή παράσταση με ζωντανές χρωματιστές εικόνες,  ήχους, παιχνίδια και χιούμορ  που προβάλλει τα διαχρονικά σύμβολα του παραμυθιού αυτού.

Η ταυτότητα της παράστασης

 Συγγραφέας: Αλέξανδρος Αδαμόπουλος

 

 Συντελεστές 

Σκηνοθεσία: Λυδία Κονιόρδου                                                 

Σκηνικά-Κοστούμια: Ιωάννα Παπαντωνίου        

Επιμέλεια σκηνικών/κοστουμιών: Σοφία Παντουβάκη                                   

Μουσική: Τάκης Φαραζής         

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου                                

Χορογραφία: Ειρήνη Κυρμιζάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Βαγγέλης Παπαδάκης                        

Βοηθός σκηνογράφου/ενδυματολόγου:  Κωνσταντίνα Σκεπετάρη         

 

Παίζουν: Στέλλα Γκίκα, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Γιάννης Δενδρινός, Κατερίνα Λάττα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Δομνίκη Μητροπούλου, Σεβίλλη Παντελίδου, Γεράσιμος Παύλου, Γιάννης Σοφολόγης, Λυδία Τζανουδάκη                                

                               

Μουσικοί επί σκηνής

Δημήτρης Μπρέντας (πνευστά), Μάριος Παπαδέας (έγχορδα), Γιάννης Μουτσάκης (κρουστά)              

 

Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

 

Πληροφορίες για την παράσταση

Θεατρική Ομάδα:
Εθνικό Θέατρο
Χώρος
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210.5288170 και 210.5288171, 210.7234567 (μέσω πιστωτικής κάρτας)
Πρώτη Παράσταση:
24/09/2015
Διάρκεια:
120'
Ημέρες & ώρες:
Τρίτη έως Παρασκευή στις 10:00 για σχολεία, Κυριακή 11:00
Εισιτήρια:
10Euro και 7 (παιδικό)