Ανεβαίνει στη σκηνή το πρώτο έργο του Greek Play Project !Ελένη ή Σούλα;

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 06/11/2016

Το βραβευμένο έργο στον διαγωνισμό του Greek Play Project Ελένη ή Σούλα; της Δέσποινας Καλαϊτζίδου ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όπως προβλεπόταν για το έργο που θα διακρινόταν. Ένα έργο με αρετές τόσο ως προς τη χρήση και τη ροή του λόγου, τη θεατρικότητά του, το χιούμορ, την ατμόσφαιρα που δημιουργεί, τον τρόπο που πραγματεύεται τον αρχαίο μύθο και την αναλογία του με το παρόν.

Τον μονόλογο θα ερμηνεύσει η Νικολέτα Κοτσαηλίδου.

Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη στο Blackbox και θα συνεχιστούν στην Αθήνα στο θέατρο Αλκμήνη.

Σε σκηνική ανάγνωση με την επιμέλεια του Μενέλαου Καραντζά θα παρουσιαστεί επίσης και το έργο της Παναγιώτας Δημοπούλου Διαγώνια που έλαβε στον Διαγωνισμό τον Έπαινο.

Ο διαγωνισμός συγγραφής πρωτότυπου θεατρικού έργου με τίτλο «Γράψε τον μύθο σου» και με θέμα που να αφορά στην επαναδιαπραγμάτευση του αρχαίου ελληνικού μύθου, στον σημερινό κόσμο και στον σύγχρονο άνθρωπο προκηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2015 σε συνεργασία με το BlackBox στη Θεσσαλονίκη και την υποστήριξη του θεάτρου Αλκμήνη στην Αθήνα. Είχε 55 έγκυρες συμμετοχές, αποδεικνύοντας τόσο την ανάγκη της ύπαρξης του όσο και την ανάγκη να δοθούν κίνητρα δημιουργίας στους συγγραφείς.

Την επιτροπή αποτελούσαν οι Άκης Δήμου (συγγραφέας), Γρηγόρης Ιωαννίδης (θεατρολόγος – κριτικός θεάτρου), Μαρία Καρανάνου (θεατρολόγος), Ειρήνη Μουντράκη (θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου – δημιουργός GPP), Σάββας Πατσαλίδης (θεατρολόγος – κριτικός θεάτρου) και Σταμάτης Φασουλής (σκηνοθέτης - ηθοποιός).

Στο άμεσο μέλλον θα ανακοινωθεί και ο Δεύτερος Θεατρικός Διαγωνισμός.

Λίγα λόγια για τις συγγραφείς  που διακρίθηκαν

Η Δέσποινα Καλαϊτζίδου γεννήθηκε στην Κατερίνη. Αποφοίτησε με άριστα από την Αγγλική Φιλολογία του ΑΠΘ και συνέχισε τις σπουδές της στην Αγγλία και στην Ιρλανδία, με μεταπτυχιακά στη Λογοτεχνική Μετάφραση και στο Θέατρο στην Εκπαίδευση. Είναι καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αποσπασμένη στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ, όπου διδάσκει Θέατρο και Ποίηση. Έχει κερδίσει το Β Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2010, ενώ από το 2003 διοργανώνει θεατρικά εργαστήρια και ανεβάζει θεατρικά έργα με φοιτητικές, μαθητικές, αλλά και επαγγελματικές ομάδες.

Η Παναγιώτα Δημοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Ανάπτυξη Ανθρώπινων Πόρων» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε ολοήμερα δημοτικά σχολεία διδάσκοντας θεατρική αγωγή. Από το 2004 εργάζεται στον Δήμο Αθηναίων.

Έχει διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε ηλεκτρονικά περιοδικά. Από το 2014 ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικού έργου. Με το μονόπρακτο Δένδρα διακρίθηκε στον διαγωνισμό του eyelands με θέμα «Παράξενες Μέρες», με το μονόπρακτο Το πάρτυ μετά το πάρτυ απέσπασε έπαινο στο 7Ο Pocket Theatre.