On stage: Ποιό σώμα; των Ελένης Κοσμά και Κορίνας Κονταξάκη

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 27/09/2016

της Μαρίας Μπούμπα 

«Φοβάμαι. Αλλά αρνούμαι να πεθάνω σε ξένο σώμα. Αρνούμαι να μην ζήσω έστω και κάποια χρόνια…»

Γεννημένη σε γυναικείο σώμα η Ιωάννα συναντά τον άλλο της εαυτό, αυτό που θα ‘θελε και θα ‘πρεπε να είναι, τον Πάρη. Η Ιωάννα, ο Πάρης, η φίλη της Κατερίνα και η μητέρα της συναντώνται επί σκηνής σε διαφορετικές ηλικίες, με την Ιωάννα να προσπαθεί να αναγνωρίσει, αποδεχτεί και αλλάξει τον εαυτό της αλλά και το σώμα της.

Η Ιωάννα και ο Πάρης βρίσκονται σε μια συνεχή σύγκρουση σε μια προσπάθεια επικράτησης της μιας έναντι του άλλου, η Κατερίνα παρακολουθεί την πραγματικότητα και προσπαθεί να την βοηθήσει ενώ η μητέρα της, αν και καταλαβαίνει τι συμβαίνει, αρνείται να αποδεχτεί την πραγματικότητα αποκαλώντας την κόρη της συνεχώς «κούκλα μου», σα να θέλει να ξορκίσει την πραγματικότητα και το κακό.

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία ενός ατόμου που νοιώθει εγκλωβισμένο σε λάθος σώμα (δυσφορία φύλου είναι ο επιστημονικός όρος), βασισμένο στο ημερολόγιο του που εμπιστεύτηκε στην Κορίνα Κονταξάκη η οποία με τη βοήθεια της Ελένης Κοσμά, το μετέγραψαν σε θεατρικό έργο και το οποίο βραβεύτηκε στο πρόγραμμα θεατρικής συγγραφής PLAY που διοργάνωσαν το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου. Πρωτοπαρουσιάστηκε στη Λευκωσία τον Οκτώβριο του 2014, ενώ ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Μάιο του 2016 στο Φεστιβάλ Νεοελληνικού έργου στο Αγγέλων Βήμα που εμπνεύστηκε και διοργανώνει η Λεία Βιτάλη, σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά.

Αν το σύγχρονο θεατρικό έργο αντικατοπτρίζει την κοινωνία μας και τα προβλήματά της, τότε το έργο «ΠΟΙΟ ΣΩΜΑ;» θίγει ένα δύσκολο θέμα που τόσο η κοινωνία, όσο και ο στενότερος κύκλος, η οικογένεια, προτιμούν να αποφύγουν επιλέγοντας τις συμβατικές κοινωνικές συμβάσεις που είναι συνηθισμένοι.

Άραγε πόσα άτομα νοιώθουν εγκλωβισμένα μόνο και μόνο γιατί αισθάνονται ότι έχουν γεννηθεί σε ξένο σώμα, σ’ ένα σώμα που δε τους ανήκει, ή απομονώνονται από τον κοινωνικό περίγυρο γιατί πολύ απλά δεν ξέρουν πώς πρέπει να συστηθούν; Πόσα άτομα εκδιώχνονται από την οικογενειακή εστία γιατί η ελληνική οικογένεια θεωρεί ότι όλο αυτό είναι ένα λάθος ή μία λανθασμένη επιλογή; Το έργο δεν πραγματεύεται τη σεξουαλική προτίμηση αλλά τη σεξουαλική ταυτότητα, για την οποία πολλοί συνάνθρωποί μας παλεύουν με τους δικούς τους «δαίμονες» προσπαθώντας να αποδεχτούν και να ζήσουν μια όσο πιο φυσιολογική ζωή γίνεται χωρίς να βρίσκονται συνεχώς στο περιθώριο της ζωής.

Το ευαίσθητο αυτό θέμα προσεγγίστηκε από τον πολυτάλαντο -σπουδές στην ιατρική, τη θεατρολογία και τη σκηνοθεσία- Μενέλαο Καραντζά, προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα και σκηνοθετώντας το χωρίς προσπάθεια νουθέτησης ή χειραγώγησης των θεατών καθώς όπως θεωρεί και ο ίδιος, το θέατρο μάς δείχνει την πραγματικότητα αλλά δε βοηθά πάντα σε αλλαγή των απόψεων. Η άποψη αυτή συγκρούεται με την προσπάθεια της συγγραφέως για ένα υπερβατικό θέατρο, όπου τα τεκταινόμενα επί σκηνής πρέπει να επηρεάζουν την κριτική σκέψη των θεατών και να τους οδηγεί σε μία συνειδητότητα, σε μία πορεία αυτογνωσίας και αυτοανάπτυξης. Η ίδια άλλωστε έχει ιδρύσει και το «Υπερβατικό Θέατρο» στην Κύπρο με στόχο να εκπαιδεύσει κοινό και ηθοποιούς στη τέχνη όχι του παθητικού θεάτρου αλλά, ενός θεάτρου πιο διδακτικού ως προς τη συνείδηση και επίγνωσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που η ελληνική κοινωνία σε πολλές περιπτώσεις φέρεται συντηρητικά και αποστρέφεται θέματα που αφορούν τη σεξουαλικότητα, την ενδοοικογενειακή βία, την περιθωριοποίηση κ.ά., οι σκηνοθέτες επιλέγουν να στραφούν σε αυτά και να αναδείξουν κοινωνικά ζητήματα και όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε και από την περσινή θεατρική σεζόν, σε πολλές περιπτώσεις προτιμήθηκαν οι σύγχρονοι Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς.

 

 


Π Ο Ι Ο   Σ Ω Μ Α ;

των Ελένης Κοσμά και Κορίνας Κονταξάκη

για 9 παραστάσεις

26, 27, 28 Σεπτεμβρίου

3, 4, 5 Οκτωβρίου

10, 11, 12 Οκτωβρίου

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη στις 21.00 στο Black box του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης

 


Συγγραφείς: Ελένη Κοσμά, Κορίνα Κονταξάκη

Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Μενέλαος Καραντζάς

Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Χριστίνα Μανωλάκου, Άρτεμις Σιέρρα

Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγελης Μούντριχας

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Επιμέλεια κίνησης: Κατια Σαβράμη

Διδασκαλία σκηνικής πάλης: Κρις Ραντάνοφ

Βοηθοί σκηνογράφων: Ηλιάνα Χαλκιά, Κατερίνα Καραμούτζου

Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Άρτεμις Σιέρρα

Εκτέλεση παραγωγής: What If?

 

Διανομή

Σελήνα Διαμαντοπούλου

Γιώργος Κοσκορέλλος

Ειρήνη Παπαδημάτου

Αριστέα Σταφυλαράκη 


Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

 

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος 12 €, μειωμένο εισιτήριο 10 €, ειδική τιμή 8 €

Πληροφορίες για την αγορά εισιτηρίων:

Εισιτήρια προπωλούνται:

Στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση.

Αγορά με πιστωτική κάρτα: Τηλεφωνικά στο 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr.

Εισιτήρια προπωλούνται επίσης και στα παρακάτω σημεία:

Ticket Services Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου),

Ώρες  λειτουργίας: Δευ. & Τετ. 09:00 - 17:00, Τρ., Πεμ. & Παρ. 09:00 - 20:00, Σαβ. 10:00 - 14:00.

Καταστήματα Forthnet

Seretis travel Πανεπιστημίου 61, Αθήνα, τηλ. 210 3251295.