Το Καραβάνι στην Κρήτη θα συνεχιστεί και το 2017

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 22/09/2016

Για τέσσερις μέρες, από τη 1 έως τις 4 Σεπτεμβρίου, το Ηράκλειο της Κρήτης μετατράπηκε σε μια μεγάλη σκηνή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Καραβάνι. Η συνέχεια: Τροφοδοτώντας το Μέλλον. Κινώντας την πόλη με την τέχνη». Σε τέσσερα διαφορετικά μέρη της πόλης 33 «κοινότητες» (πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, θεατρικές και χορευτικές ομάδες, χορωδίες, ορχήστρες, ΜΚΟ, κοινωνικές ομάδες, κ.ά.) αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, συναντήθηκαν και με την καθοδήγηση του θεάτρου ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ έδωσαν την απάντησή τους στο ερώτημα «Πως οραματιζόμαστε την Ευρώπη του μέλλοντος». «0ι «Ρίζες» είναι η ιστορία μας, μας υποδεικνύουν αυτό που είμαστε, μας βοηθούν να μάθουμε από που ερχόμαστε και που πηγαίνουμε. Δεν οραματιζόμαστε το μέλλον της Ευρώπης, γιατί απλά το μέλλον είναι ήδη εδώ. Το ζούμε σε συνάφεια με το παρελθόν μας, μέσα από τους προγόνους μας, μέσα από τη γλώσσα μας, μέσα από τα ήθη και τα έθιμά μας. Με αυτά ζήσαμε και με αυτά ζούμε».

Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα μετά απο μια ιδέα του καλλιτεχνικού διευθυντή του προγράμματος Αντώνη Διαμαντή που βασίστηκε αφενός στα τέσσερα στοιχεία της φύσης, αφετέρου στην ιστορία της Κρήτης απο την Μινωική εποχή έως σήμερα.

1/9 Νερό: Παράσταση στο λιμάνι του Ηρακλείου με θέμα «Η Μυθολογία της Κρήτης» με την καθοδήγηση της χορογράφου-χορεύτριας Γωγώς Πετραλή.

2/9: Γη: Παράσταση έξω απο την εκκλησία του Αγ.Τίτου με θέμα «Η Κρητική Λογοτεχνία» από την εποχή του Ομήρου έως σήμερα με την καθοδήγηση του ηθοποιού και σκηνοθέτη Αντώνη Διαμαντή.

3/9: Φωτιά: Παράσταση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου, με θέμα «Προμηθέας» του Νίκου καζαντζάκη με την καθοδήγηση του χορογράφου-χορευτή Κωνσταντίνου Τσακιρέλη.

4/9: Αέρας: Εκδήλωση που ξεκίνησε με μια παρέλαση με όλα τα μέλη των κοινοτήτων στο κέντρο του Ηρακλείου και κατέληξε στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» όπου έγινε η τελετή λήξης και είχε ως θέμα «Η Γιορτή της Κοινότητας» με την καθοδήγηση της ηθοποιού Ειρήνης Κουτσάκη.

Και οι τέσσερεις καθοδηγητές /εμψυχωτές δούλεψαν εντατικά και παρουσίασαν με τη συνεργασία και την απόλυτη συμμετοχή των κοινοτήτων πολύ ενδιαφέρουσες, πρωτότυπες και ευφάνταστες παραστάσεις που καθήλωσαν το κοινό και τις 4 βραδιές, κοινό που έφευγε ευχάριστα ξαφνιασμένο, συγκινημένο και γοητευμένο.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στις 28 Αυγούστου το σεμινάριο δεξιοτεχνίας του Εουτζένιο Μπάρμπα και της Τζούλιας Βάρλευ (Θέατρο Οντίν, Δανία) που ήρθαν για πρώτη φορά στη Κρήτη και συγκέντρωσαν πολλούς συμμετέχοντες από την Κρήτη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα(Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου) καθώς και το σεμινάριο για το θέατρο στην Κοινότητα του ηθοποιού Σέμπο Μπέικερ του θεάτρου Ζίντ (Άμστερνταμ, Ολλανδία, Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου).

Η μεγάλη επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων οδήγησε τον leader του Προγράμματος το Θέατρο Οντιν να προτείνει στο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ αλλά και στην Περιφέρεια Κρήτης την επανάληψη του τετραημέρου και την επόμενη χρονιά. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Το να έχουμε το θέατρο Ομμα Στούντιο συνδιοργανωτή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CARAVAN NEXT μας κάνει υπερήφανους και είμαστε σίγουροι ότι αυτή η επιτυχία θα γίνει αντικείμενο προσοχής απο την Ευρωπαϊκή επιτροπή στην τελική αξιολόγηση. Θέλουμε να σας δηλώσουμε την υποστήριξή μας ως leader του Προγράμματος και την έγκρισή μας για τη συνέχιση του micro event (τετραήμερο εκδηλώσεων) στο Ηράκλειο Κρήτης και την επόμενη χρονιά αλλά και στα επόμενα χρόνια ως την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2019.»

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν εκπρόσωποι από τους συνδιοργανωτές και συγκεκριμένα από τα θέατρα: Οdin (Δανία), Zid(Ολλανδία), Αtalaya (Σεβίλλη, Ισπανία), Brama theatre (Πολωνία), Università degli Studi di Torino (Τορίνο Ιταλίας),
Kulturno Izobrazevalno Drustvo Kibla (Kibla)- Σλοβενία, Bürgerstiftung Rohrmeisterei Schwerte (Rohrmeisterei) - Γερμανία, Società Consortile per Azioni OGR-CRT (OGR – CRT) – Ιταλία) καθώς και η Πρόεδρος του ΕΚΔΙΘ Κα Τζένη Αρσένη.

Τεχνολογικός συνδιοργανωτής του προγράμαμτος είναι  και το οπτικοακουστικό τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο παρουσίαζε πριν την έναρξη κάθε βραδιάς  την πρωτότυπη εφαρμογή για παιδιά τον «ηλεκτρονικό Κραγκιόζη»(που ήδη κάποια σχολεία και δάσκαλοι στη Κρήτη τη χρησιμοποιούνε και ως μέθοδο μάθησης ) καθώς και την ηλεκτρονική μαριονέτα, που ενθουσίασαν τους μικρούς φίλους και επισκέπτες των δράσεω ενώ παράλληλα βοήθησε στη ζωντανή μετάδοση των παραστάσεων μέσω του διαδικτύου και τις 4 μέρες.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι και η εφαρμογή app την οποία κατασκεύασε για τα κινητά τηλέφωνα την οποία όλοι οι θεατές είχαν την δυνατότητα να την κατεβάσουν στα τηλέφωνά τους και να δουν όλο το πρόγραμμα καθώς και να αναρτήσουν τις δικές τους εντυπώσεις(CN).

Το «ΚΑΡΑΒΑΝΙ. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Τροφοδοτώντας το μέλλον: Κινώντας την πόλη με την τέχνη» είναι ένα μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκό πρόγραμμα, διάρκειας 4 χρόνων, με βασικό οργανωτή το παγκοσμίου φήμης Θέατρο Odin από τη Δανία. Ξεκινά απ’ το σημείο, απ’ όπου το προηγούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα («Καραβάνι. Καλλιτέχνες στο δρόμο») έληξε το 2014. Επιλέχθηκε ανάμεσα σε 127 αιτήσεις ως ένα από τα 16 μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα συνεργασίας που θα πραγματοποιηθούν υπό την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (του τμήματος «Creative Europe»), στη διάρκεια 2015 – 2019. Στο πρόγραμμα συνεργάζονται 13 καλλιτεχνικοί οργανισμοί απ’ όλη την Ευρώπη (Ιταλία, Γαλλία, Εσθονία, Ολλανδία, Ισπανία, Ελλάδα, Πολωνία, Γερμανία, Σλοβακία, Τσεχία) και 30 τοπικοί συνεργάτες. Όλοι μαζί θα δημιουργήσουν σε 16 χώρες εντός Ε.Ε. και 5 χώρες εκτός Ε.Ε.

Το πρόγραμμα σκοπεύει να παρακινήσει κάθε κοινότητα και κάθε άτομο να αναλογιστεί το ενεργό ρόλο του ως ευρωπαίος πολίτης, σεβόμενος τις κοινωνικές προκλήσεις που στις μέρες μας υπάρχουν, όπως: ισότητα των φύλων, αποδοχή της πολιτιστικής διαφορετικότητας, προστασία του περιβάλλοντος, ο ρόλος των νέων ανθρώπων στις σύγχρονες κοινωνίες και να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς οραματιζόμαστε την Ευρώπη του μέλλοντος

Επαγγελματίες καλλιτέχνες και απλοί πολίτες δίνουν ζωή στα δικά τους συλλογικά πολιτιστικά δρώμενα, που θα πραγματοποιηθούν σε κλειστούς χώρους, πλατείες, δρόμους, γειτονιές, κ.ά.

Το πρόγραμμα «Καραβάνι. Η συνέχεια» στοχεύει στην:

- Πολιτιστική ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων και αύξηση της συμμετοχής των πολιτών, εξελίσσοντας τρόπους μετάδοσης αλληλεπίδρασης μεταξύ των επαγγελματιών καλλιτεχνών και των απλών πολιτών .

- Ενδυνάμωση της αίσθησης κοινής Ευρωπαϊκής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων (καλλιτεχνών αλλά και ολόκληρων κοινοτήτων).

- Ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη μεθοδολογία του STC, έτσι ώστε να διευκολύνει την ευρεία συμμετοχή, να μεταδώσει τα καλλιτεχνικά δρώμενα και να μεγαλώσει την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

- Δημιουργία δικτύου ανταλλαγής των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δρώμενων του STC, συνδέοντας τοπικά κοινωνικά δίκτυα, μέσα από διεθνείς συνεργασίες.

 


Το θέατρο Ομμα Στούντιο είναι ο επίσημος συνδιοργανωτής του Προγράμματος και όλες οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και της Πολιτισμικής Κρήτης Η.Π.Α. και υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.