Ο Ηλίας Παναγιωτακόπουλος και το Urbn Theatr στο Λονδίνο και το Φεστιβάλ Εδιμβούργου

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 24/06/2016

της Μαρίας Μπούμπα

Το ελληνικό θέατρο και οι Έλληνες δημιουργοί του για ακόμη μία φορά, παρουσιάζουν και αντιπροσωπεύουν την ελληνική θεατρική παραγωγή στα θέατρα του εξωτερικού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ηλίας Παναγιωτακόπουλος και η θεατρική του ομάδα Urbn Theatr, παρουσιάζουν δύο παραγωγές αυτό το καλοκαίρι στο εξωτερικό:

           

Η πρώτη με τίτλο Present Time, επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στο νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Ugly Duck Studios στο Λονδίνο, για 3 παραστάσεις (15-17 Ιουλίου). Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά και δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το Ugly Duck Studios.

Present Time: Έξι άτομα κατά τη διάρκεια μίας μέρας, σε ένα σπίτι όπου συγκατοικούν. Τι τους κρατάει ακίνητους; Τι τους παρακινεί να συνεχίσουν τη ζωή τους; Πως μπορεί κάποιος να κλαίει σε μια συζήτηση για τον καιρό; Γιατί κάποιος  χορεύει σαν τρελός σε ώρα κοινής ησυχίας;

Το Present Time είναι μια παράσταση για τη ζωή που κυλά στον αυτοσχέδιο κόσμο μας και την ψευδαίσθηση της ασφάλειας που μας περιβάλλει.

Η σύλληψη, το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Ηλία Παναγιωτακόπουλου, την εικαστική επιμέλεια έχει ο Λαμπαδάριος Παππάς και τα κοστούμια η Φωτεινή Λάζου (και οι δύο είναι μόνιμοι συνεργάτες του και συντελεστές των παραγωγών του Urbn Theatr). Στην παράσταση παίζουν οι William Uden, Rachel Eireann, Ged Petkunas, Miranda Vivante, Jessica Sampedro, Dan Kemp.

 

Η δεύτερη παραγωγή θα συμμετάσχει στο Edinburgh Festival Fringe. Η παράσταση The Ones, θα παρουσιαστεί από 5-13 Αυγούστου (εκτός την 7η), μετά την επιτυχημένη πορεία της στο West End του Λονδίνου.

The Ones: Δύο πρόσωπα χαμένα σε μια πόλη τρελή. Εκείνος πιστεύει ότι έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε ένα τεράστιο “κουτί”. Εκείνη ψάχνει να βρει τη σωστή οπτική γωνία για να αποκωδικοποιήσει την πραγματικότητα.

“Γιατί δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε;” ρωτάει εκείνος.

“Γιατί , απλώς, συνεχίζουμε να μιλάμε.”

Και σε αυτή την παράσταση τη σύλληψη, το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ηλίας Παναγιωτακόπουλος, η εικαστική επιμέλεια είναι του Λαμπαδάρη Παππά και τα κοστούμια της Φωτεινής Λάζου. Παίζουν οι William Uden και Liis Mikk.

 

Ο Ηλίας Παναγιωτακόπουλος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και ιδρυτής του Urbn Theatr, έχει σκηνοθετήσει έργα των Tam Cy Albert, Tomas Sellar αλλά και του ιδίου σε Αγγλία και Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου ενώ έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας και κυρίως το Urbn Theatr στο 1ο Ιnternational Lab που διοργανώθηκε  το 2015 από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και το International Theatre Festival of Melbourne και συμμετείχε για ένα μήνα στο Lincoln Center Theater έχοντας λάβει υποτροφία για το ετήσιο διεθνές workshop σκηνοθετών "Directors Lab" από το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου.

Το Urbn Theatr, όπως έχει ήδη αναφερθεί, ιδρύθηκε από τον Ηλία Παναγιωτακόπουλο το 2011 με διεθνή προσανατολισμό και μαζί με τους μόνιμους συνεργάτες του –Λαμπαδάριο Παππά (αρχιτέκτονα), Φωτεινή Λάζου (σχεδιάστρια μόδας) και William Uden (ηθοποιό)– δημιουργεί νέα πρωτότυπα έργα και παραστάσεις–projects πάντα σε συνδυασμό και άμεση συνάρτηση με τις ανάγκες και τους προβληματισμούς της σύγχρονης πραγματικότητας τη δεδομένη χρονική στιγμή και τις τοπικές συνθήκες, ώστε να υπάρχει άμεση επαφή και ταύτιση με το κοινό και το εκάστοτε περιβάλλον. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που διαφοροποιείται σε κάθε παράσταση διατηρώντας όμως τις βασικές αρχές του και μαζί με τους μόνιμους συνεργάτες του, παραμένει ανοιχτό σε νέες προκλήσεις και νέες συνεργασίες.

 

Ευχόμαστε καλή επιτυχία και για τις δύο παραγωγές και αναμένουμε τα νέα βήματα του καλλιτέχνη και της ομάδας του.