Οι Έμποροι των Εθνών της ομάδας ΟΠΕRA στο Διεθνές Φεστιβάλ του Belo Horizonte στην Βραζιλία

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 28/05/2016

Ήταν Οκτώβριος του 2011 όταν έκαναν πρεμιέρα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Οι έμποροι των Εθνών του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή από την ομάδα Θεάτρου Όπερα σε συμπαραγωγή με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.

Πέντε χρόνια μετά φιλοξενείται στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ του Belo Horizonte στην Βραζιλία, ένα φημισμένο φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε 2 χρόνια στην ομώνυμη πόλη και παρουσιάζει ένα πλήθος αξιόλογων παραστάσεων από όλο τον κόσμο.

Τρεις παραστάσεις θα δοθούν στις 27 και 28 Μαΐου στο Teatro Alterosa του Belo Horizonte προτείνοντας έναν ιδιαίτερο και πρωτόγνωρο τρόπο σκηνικής ανάγνωσης του Παπαδιαμάντη και στο βραζιλιάνικο κοινό.

Πρόκειται για ένα σκηνικό εγχείρημα, βασισμένο στο δεύτερο μυθιστόρημα του συγγραφέα. Με πλαίσιο την εποχή της βενετικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου και την ευρύτερη πολιτική διάσταση που αναδύεται από αυτήν, στον άξονα της συγκρουσιακής σχέσης Ανατολής και Δύσης, το έργο πραγματεύεται την υπέρβαση των ορίων της ανθρώπινης φύσης, που καταπονείται στη δίνη μιας ερωτικής παρόρμησης.
Η παράσταση προτείνει την ανάπτυξη μιας σύνθετης θεματικής που αποπειράται να συνδυάσει τη σκηνική αφήγηση με τη μουσικότητα. Στόχος της είναι να αναδείξει με σύγχρονη θεατρική ματιά ένα κείμενο του 19ου αι. πολυσήμαντο, πολυκύμαντο και διαχρονικό, με το χαρακτηριστικό γλωσσικό ιδίωμα του Παπαδιαμάντη.

Τόσο οι ηθοποιοί όσο και οι μουσικοί υπηρετούν την αφήγηση της ιστορίας, αλλά ταυτόχρονα διευρύνουν τα όρια του θεάτρου μέσα από τις δυνατότητες που τους προσφέρει η τεχνολογία. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο μουσικό θέατρο όπου τα νέα μέσα συνδιαλέγονται δημιουργικά με το γλωσσικό ιδίωμα του Παπαδιαμάντη και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση δημιουργώντας ένα ερεθιστικό σκηνικό περιβάλλον.

Το φεστιβάλ κλείνει 22 χρόνια παρουσίας στην πόλη του Μπέλο Οριζόντε, και φέτος είναι η 13η διοργάνωσή του. Πραγματοποιείται από τη Δημοτική Αρχή της πόλης του Μπέλο Οριζόντε (Prefeitura de Belo Horizonte) μέσω του Δημοτικού Ιδρύματος Πολιτισμού (Fundação Municipal de Cultura) σε συνεργασία με την SOAMA (Σύνδεσμος Φίλων των Χώρων Θέατρου του Μπέλπ Οριζόντε). Το φεστιβάλ ειναι ένα κατεξοχήν φεστιβάλ θεάτρου, τόσο δρόμου όσο και σκηνής, ωστόσο ανοιχτό σε μια ευρεία ερμηνεία αυτού του όρου, περιλαμβάνοντας και έργα που κινούνται στο όριο της θεατρικής δημιουργίας όπως, performance κλπ.

Στα πλαίσια του φεςτιβαλ οργανώνονται επίσης πληθώρα παράλληλων δραστηριοτήτων όπως σεμινάρια, workshops κλπ. Ο φετινός άξονας γύρω από τον οποίο κινήθηκε η επιλογή των έργων ειναι «Αντίσταση και τρυφερότητα» (resiliência e afeto). 

 

Συντελεστές

Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού
Σκηνοθεσία - Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής
Σκηνικά - Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Βίντεο: Στάθης Αθανασίου
Χορογραφία: Ζωή Χατζηαντωνίου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάνα Τσίχλη
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου:Τίνα Τζόκα

Ερμηνεύουν:
Οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κώστας Βασαρδάνης, Νέστορας Κοψιδάς, Νεφέλη Μαιστράλη, Δανάη Σαριδάκη

Οι μουσικοί: Ιάκωβος Παυλόπουλος, Σοφια Ευκλείδη