Ίδρυση Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 04/02/2016

Με χαρά υποδέχεται η ελληνική θεατρική κοινότητα την ίδρυση της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών (ΕΛ.Ε.Κ.ΘΕ.Π.ΤΕ.). Η πρωτοβουλία αυτή είναι, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, αποτέλεσμα της ανάγκης που αισθανονται οι κριτικοί θεάτρου και παραστατικών τεχνών να διαφυλάξουν, μέσα στη δύσκολη συγκυρία, την αδέσμευτη σκέψη, τη γόνιμη και παρεμβατική κριτική, να προωθήσουν τον διάλογο και την ουσιαστική ανταλλαγή με συναδέλφους και καλλιτέχνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ιδρυτικά μέλη της Ένωσης είναι οι: Βερβεροπούλου Ζωή, Θωμαδάκη Μαρίκα, Ιωαννίδης Γρηγόρης, Καγγελάρη Δηώ, Καλτάκη Ματίνα, Καράογλου Τώνια, Κολτσιδοπούλου Άννυ, Κώτσια Σμαρώ, Ματζίρη Σωτηρία, Μουντράκη Ειρήνη, Μπελέκου Εριέτα, Μπλάτσου Ιωάννα, Πατσαλίδης Σάββας, Πετάση Ελένη, Πεφάνης Γιώργος, Προύσαλη Εύη, Ράπτου Ελευθερία, Σιμελιτίδου Σοφία, Τσατσούλης Δημήτρης, Τσόκου Γιάννα.

Ανάμεσα στους σκοπούς της Ένωσης, όπως αυτοί ορίζονται από το καταστατικό, είναι οι ακόλουθοι:

  • Η ουσιαστική συμβολή των κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών στη διαμόρφωση και άσκηση ενός έγκυρου και τεκμηριωμένου επιστημονικά κριτικού λόγου. 
  • Η αναβάθμιση του ρόλου της κριτικής, η καλλιέργεια εποικοδομητικών σχέσεων επικοινωνίας και αλληλεγγύης τόσο μεταξύ των μελών του Σωματείου όσο και με συναδέλφους του εξωτερικού, η ανταλλαγή απόψεων πάνω στο αντικείμενο της κριτικής και η συνεχής ενημέρωση.
  • Ο σεβασμός των κανόνων δεοντολογίας κατά την άσκηση της κριτικής που έχει εισηγηθεί η Διεθνής Ένωση Κριτικών (άρθρο 6 του παρόντος καταστατικού) και η μέριμνα για εφαρμογή τους.
  • Η ενθάρρυνση της εγχώριας θεατρικής δημιουργίας και η προβολή της στο εξωτερικό.
  • Η καλλιέργεια συνθηκών τέτοιων που να ευνοούν την ανάπτυξη νέων μορφών θεατρικής έκφρασης.
  • Η προάσπιση κοινών συμφερόντων και η προστασία του πολλαπλώς κινδυνεύοντος επαγγέλματος του κριτικού.

Στις προθέσεις της Ένωσης είναι και η απονομή τιμητικών θεατρικών βραβείων αλλά και βραβείων σε κατηγορίες θεαμάτων που εμπίπτουν στον ευρύτερο χώρο των παραστατικών τεχνών.

Επιπλέον, η δυναμική ιστοσελίδα της Ένωσης (www.greektheatrecritics.gr) θα λειτουργήσει ως τόπος αρχειακού υλικού με κριτικές και θεωρητικά κείμενα, αλλά και ως ένα κομβικό σημείο ανταλλαγής και ενημέρωσης. 

Για οποιαδήποτε επικοινωνία μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theatercritics@gmail.com