Αποτελέσματα του διαγωνισμού "Γράψε τον μύθο σου"

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 25/01/2016

To Greek Play Project, είναι μια πρωτοβουλία για την προώθηση και τη στήριξη του σύγχρονου ελληνικού έργου, που αφουγκράζεται τις ανάγκες των καλλιτεχνών και συμβάλλει στην ενημέρωση αλλά και σε έναν γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή με δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πιστεύοντας πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενισχύσουμε τη σύγχρονη δραματουργία αλλά και τη σκηνική πράξη σε μια δύσκολη συγκυρία, προχωρήσαμε σε μία ακόμη πρωτοβουλία. Έναν διαγωνισμό συγγραφής πρωτότυπου θεατρικού έργου με τίτλο «Γράψε τον μύθο σου» και με θέμα που να αφορά στην επαναδιαπραγμάτευση του αρχαίου ελληνικού μύθου, στον σημερινό κόσμο και στον σύγχρονο άνθρωπο. Ο διαγωνισμός αυτός, που προκήρυξε το GPP σε συνεργασία με το BlackBox στη Θεσσαλονίκη και την υποστήριξη του θεάτρου Αλκμήνη στην Αθήνα, έτυχε θερμής ανταπόκρισης με 55 έγκυρες συμμετοχές, αποδεικνύοντας την ανάγκη της ύπαρξης του και την ανάγκη να δοθούν κίνητρα δημιουργίας στους συγγραφής.

Η επιτροπή αποτελούμενη από τους Άκη Δήμου (συγγραφέα), Γρηγόρη Ιωαννίδη (θεατρολόγο – κριτικό θεάτρου), Μαρία Καρανάνου (θεατρολόγο), Ειρήνη Μουντράκη (θεατρολόγο – δημιουργό GPP), Σάββα Πατσαλίδη (θεατρολόγο – κριτικό Θεάτρου) και Σταμάτη Φασουλή (σκηνοθέτη - ηθοποιό) μελέτησε προσεκτικά και αξιολόγησε τα 55 έργα που υποβλήθηκαν στον Διαγωνισμό και κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

Το έργο που κερδίζει την πρώτη θέση είναι το Ελένη ή Σούλα της Δέσποινας Καλαϊτζίδου που κατατέθηκε από την συγγραφέα με το ψευδώνυμο Brenthis και αριθμό πρωτοκόλλου 49. Το έργο, που θα παρουσιαστεί στο BlackBox στη Θεσσαλονίκη και στο θέατρο Αλκμήνη στην Αθήνα, -παρά τις αισθητές του αδυναμίες - διαθέτει ικανές αρετές τόσο ως προς τη χρήση και τη ροή του λόγου, τη θεατρικότητά του, το χιούμορ, την ατμόσφαιρα που δημιουργεί, τον τρόπο που πραγματεύεται τον αρχαίο μύθο και την αναλογία του με το παρόν.

Το έργο που παίρνει τον Έπαινο και θα παρουσιαστεί σε σκηνική ανάγνωση είναι το Διαγώνια της Παναγιώτας Δημοπούλου που κατατέθηκε από την συγγραφέα με ψευδώνυμο Ευφροσύνη Ξάστερη και αριθμό πρωτοκόλλου 54. Το έργο διακρίνεται κυρίως για την ικανότητά διαχείρισης του θεατρικού διαλόγου, τους σχετικά ολοκληρωμένους χαρακτήρες του και την υπαινικτική ατμόσφαιρα αγωνίας που δημιουργεί.

 

Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι η γενική εικόνα του συνόλου των έργων δεν υπήρξε ιδιαίτερα ενθαρρυντική, αφού πολλά έργα δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν ούτε στις βασικές δραματουργικές απαιτήσεις, ούτε στις στοιχειώδεις σκηνικές απαιτήσεις, ενώ παρατηρείται μια έλλειψη εξοικείωσης με τους βασικούς θεατρικούς κώδικες, σε αρκετές δε περιπτώσεις και με αυτούς καθαυτούς τους μύθους που οι συγγραφείς επέλεξαν να διαχειριστούν.

 

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι παρά τα επιμέρους προβλήματα που εντόπισε στα δύο κείμενα επιθυμεί με την επιβράβευση των δύο συγγραφέων να ενθαρρύνει την προσπάθεια τους και να προκαλέσει την επανεπεξεργασία τους προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσής τους, ενόψει και της δημόσιας παρουσίασής τους, για την οποία λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

Ελπίζει δε ότι στο εγγύς μέλλον σε αντίστοιχη διαδικασία τα έργα που θα υποβληθούν θα κινούνται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

 

 

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2016

 

Η Επιτροπή

 

 

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε:

Ειρήνη Μουντράκη, mountraki@greek-theatre.gr   6974507238

Μαρία Καρανάνου, karananou@greek-theatre.gr   6942547587

info@greek-theatre.gr