Ο Προτελευταίος των Μόνικιν του Π.Τακόπουλου στο Θέατρο Μύλου της Λάρισας για δύο παραστάσεις

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 18/10/2015

Το έργο του Πάρι Τακόπουλου Ο Προτελευταίος των Μόνικιν, ένας μονόλογος χωρίς αρχή και τέλος με ερμηνευτή-σκηνοθέτη τον Νίκο Καλαμό, θα παρουσιαστεί από το Θεατρικό Φυτώριο Αίγινας στο «Θέατρο του Μύλου» στη Λάρισα την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου.

Η παράσταση εντάσσεται στα πλαίσια των Θεατρικών Συναντήσεων του Φθινοπώρου 2015 που διοργανώνει το Θεσσαλικό Θέατρο του Δήμου Λαρισαίων

Στο νέο αυτό ανέβασμα του Προτελευταίου των Μόνικιν  συμμετέχει και ο ίδιος ο συγγραφέας του, Πάρις Τακόπουλος, ο οποίος αντί προλόγου θα παίξει ένα μικρό απόσπασμα από την εισαγωγή του ανέκδοτου «απόκρυφου», τρίτου τόμου της Κενής Διαθήκης που αποτελεί το μοναδικό γνήσιο τέκνο του Μόνικιν, μαζί με ένα «δείγμα» γραφής της αρχής του πρώτου τόμου της.

Ο Προτελευταίος των Μόνικιν ( παραλλαγή του τίτλου: «Ο Τελευταίος των Μοϊκανών») είναι ο μύθος του Έλληνος και Ρωμιού Μόνικιν, ενός απελπισμένου νέου που εξιστορεί όλες τις δοκιμασίες του, τωρινές και παλιές, μέχρι τις προγονικές του, όπως «συλλογάται» την ματαιότητα των ανθρώπινων πραγμάτων, ενώ αισθάνεται πολύ μόνος, εγκαταλελειμμένος από τ’ αγαπημένα του πρόσωπα, αναζητώντας ένα «σημαίνον» τέλος στην χωρίς σημασία ζωή του.

Το ελληνικό κονιάκ και το σκωτσέζικο ουίσκι είναι αρχικά τα μοναδικά όπλα του Μόνικιν, που τον κρατούν ζωντανό μαζί με το χιούμορ του. Χωρίς να βιάζεται να θέσει τέρμα στη ζωή του δείχνει ότι προτιμά να αναβάλλει συνεχώς την τελική του «αναχώρηση». Θα την αναβάλει όμως αυτή την φορά; Ο δημιουργός της αφήνει τελικά το κοινό, να το ανακαλύψει.

Ο μονόλογος αυτός είναι ένα χιουμοριστικό ρεσιτάλ ζωής και απογνώσεως που προλέγει ένα δυσοίωνο και θαρραλέο εξιλαστήριο μέλλον. Ο Προτελευταίος των Μόνικιν είναι μια σύγχρονη ελληνική κωμικοτραγωδία, κάθε ανθρώπου που φοβάται την ζωή περισσότερο από τον θάνατο, ενώ ταυτοχρόνως διατηρεί κάποια ελπίδα.

Ο Μόνικιν, όπως έγραψε ένας κριτικός για το ανέβασμά του στο ετήσιο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου τον Αύγουστο του 2005, είναι ένας αξιαγάπητος «αντι-ήρωας», γραμμένος από έναν θεατρικό συγγραφέα, τα έργα του οποίου είναι γεμάτα από ακροβασίες του λόγου, και λογοπαίγνια, ανάλογα με αυτά του James Joyce.

Το έργο αυτό πρωτοανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, το 1978 με τον Δημήτρη Οικονόμου, και ξανανέβηκε στο Νεοελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη με Μόνικιν τον Νίκο Καλαμό το 2006, και στη συνέχεια στο μπαράκι του Βασίλη και στο θέατρο Εντροπία από τον Ανδρέα Μαριανό, ενώ είχε παρουσιαστεί -μεταφρασμένο στ’ αγγλικά από τον Πάρι Τακόπουλο- στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου ανεβασμένο και παιγμένο από τον μαθητή της Στέλλας Άντλερ, Νίκο Καλαμό το καλοκαίρι του 2005.

«Θέατρο του Μύλου», Λάρισα

Τηλ.: 2410 533417

Ώρα : 21.00

Τιμή Εισιτηρίου € 10 & € 8 (ΑΜΕΑ, Ανέργους, Φοιτητές)