Από τη δικτατορία στην κρίση και Άγριος Σπόρος του Γ. Τσίρου στο Παρίσι

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 18/10/2015

Παρουσίαση της έκδοσης «Από τη δικτατορία στην κρίση, Πανόραμα της θεατρικής γραφής στη σύγχρονη Ελλάδα 1965-2014» (De la dictature à la crise, Panorama des écritures théâtrales de la Grèce contemporaine 1965-2014)

 

Ακόμη μία γαλλόφωνη έκδοση αφιερωμένη στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία. Πρόκειται για τον δεύτερο τόμο της ανθολογίας των εκδόσεων Espaces και του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα, αφιερωμένη στο νεοελληνικό θέατρο.

Στην εν λόγω έκδοση, με τίτλο «Από τη δικτατορία στην κρίση, Πανόραμα της θεατρικής γραφής στη σύγχρονη Ελλάδα 1965-2014», παρουσιάζονται σε γαλλική μετάφραση αποσπάσματα έντεκα ελληνικών έργων, από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα. Ο προηγούμενος πρώτος τόμος με τίτλο «Πανόραμα της θεατρικής γραφής στη σύγχρονη Ελλάδα, Από περιπέτειες στα θαύματα»( Panorama des écritures théâtrales de la Grèce moderne, D’aventures en miracles),  περιέχοντας αποσπάσματα δέκα ελληνικών θεατρικών έργων, περιδιαβαίνει την περίοδο από την ελληνική Ανεξαρτησία μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1950.

Τα κείμενα του τόμου λειτουργούν σαν σημεία εισόδου στα παράδοξα μιας χώρας, που, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης- «από τη δικτατορία των συνταγματαρχών μέχρι την κρίση χρέους, δεν  παύει να μιλά για τον εαυτό της, εντός της Ευρώπης που της χρωστά τόσα πολλά».

 

Την επιμέλεια της έκδοσης φέρει ο Olivier Descotes, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, και Σύμβουλος πολιτιστικής δράσης και συνεργασίας στην Πρεσβεία της Γαλλίας.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 23 Οκτωβρίου, ο ίδιος θα μιλήσει για το όλο εγχείρημα, ενώ θα παρουσιαστεί θεατρικό αναλόγιο του έργου Άγριος σπόρος του Γιάννη Τσίρου, σε μετάφραση Cécile Inglessis Margello, και σε σκηνοθεσία Olivier Hamel. Διαβάζουν οι ηθοποιοί Zoé Besmond de Senneville, Mathias Bord et Régis Ivanov. 

23 Οκτωβρίου 2015, Ώρα: 19.30

Είσοδος ελεύθερη

Χώρος: Maison d’Europe et d’Orient 3, passage Hennel, 75012 Paris 

Α.Π.