Ματιά στην ελληνική δραματουργία στο Εθνικό Θέατρο της Μαδρίτης

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 01/10/2015

Η θεατρολόγος Μαρία Χατζηεμμανουήλ εδώ και αρκετά χρόνια εργάζεται μεθοδικά, συστηματικά και κυρίως εντατικά για την πρόσληψη του ισπανόφωνου θεάτρου στην Ελλάδα. Χάρη στη μεταφραστική της εργασία αλλά και τη διαρκή της εγρήγορση μια σειρά σύγχρονων έργων της ισπανόφωνης δραματουργίας παίζονται στις ελληνικές σκηνές αναδεικνύοντας κοινούς προβληματισμούς και αναζητήσεις αλλά και μια διαφορετικότητα που ωστόσο αναδεικνύει την ομοιότητα του ανθρώπινου γένους. Αυτή τη φορά όμως η εργασία της είχε αντίστροφη φορά και ως στόχο έχει την ανάδειξη των ελληνικών κειμένων στην Ισπανία.

Στο πλαίσιο της δράσης του Εθνικού Θεάτρου της Ισπανίας (Centro Dramático Nacional-CDN)Ματιές στον κόσμο (Una Mirada al mundo) που προσπαθεί να παρουσιάσει στο ισπανικό κοινό τη σύγχρονη δραματουργία άλλων χωρών, τρία ελληνικά έργα επελέγησαν, μεταφράστηκαν και ταξιδεύουν στη Μαδρίτη. Οι Γιοί και κόρες του Γιάννη Καλαβριανού, η Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. της Λένας Κιτσοπούλου και το Ασκήσεις για γερά γόνατα του Ανδρέα Φλουράκη. Η παρουσίαση τους στις 2,3 και 4 Οκτωβρίου θα γίνει με τη μορφή θεατρικού αναλογίου επιμελημένη από Ισπανούς σκηνοθέτες και με Ισπανούς ηθοποιούς. Οι τρεις συγγραφείς μας μάλιστα θα παραδώσουν masterclass σε ομάδα Ισπανών συγγραφέων στο Εθνικό θέατρο της Μαδρίτης.

Οι Γιοί και κόρες θα ανοίξουν το πρόγραμμα στις 2 Οκτωβρίου σε σκηνοθετική επιμέλεια Juana Casado. Θα ακολουθήσει η Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. σε σκηνοθετική επιμέλεια Juan Ollero στις 3 Οκτωβρίου και το πρόγραμμα θα κλείσουν στις 4 Οκτωβρίου Οι ασκήσεις για γερά γόνατα σε σκηνοθετική επιμέλεια Claudia Tobo. Όλα τα έργα θα παρουσιαστούν στην αίθουσα El Mirlo Blanco στο θέατρο Valle-Inclan.

Για τον Φεβρουάριο προγραμματίζεται η παρουσίαση τριών σύγχρονων ισπανικών έργων στην Ελλάδα, στο Ινστιτούτο Θερβάντες ενώ, η μεταφράστρια βρίσκεται σε συζητήσεις και για την έκδοση των τριών ελληνικών έργων στην Ισπανία.