Διεθνές Βραβείο Ποίησης και Θεατρικού Έργου “Castello di Duino” – 12η έκδοση 2015

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 02/09/2015

 

Η Εστία Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, συμμετέχει στη διοργάνωση του 12ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης Castello di Duino, ο οποίος διοργανώνεται στη Τεργέστη, τον μήνα Μάρτιο κάθε έτους από τον φορέα Associazione Poesia e Solidarietà σε συνεργασία με το Collegio del Mondo Unito dell’Adriatico του Duino, με την στήριξη της UNESCO, του Πρίγκηπα Carlo Alessandro della Torre e Tasso del Castello di Duino, του Δήμου του Duino και της Muggia, του Δήμου Τεργέστης, της Περιφέρειας Friuli Venezia Giulia, του CEI και άλλων φορέων. Η Διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατία;, του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Νεότητας. Ο Διεθνής αυτός Διαγωνισμός ποίησης έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικούς θεσμούς του είδους του στην Ιταλία και μέχρι σήμερα έχουν λάβει μέρος πάνω από 7.000 άτομα. Την διοργάνωση του διαγωνισμού επιμελείται η καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Τεργέστης Prof.ssa Gabriella Valera Gruber.

 

Πρόκειται για ένα διεθνή διαγωνισμό ποίησης και θεατρικών κειμένων που απευθύνεται σε νέους έως 30 ετών και σε σχολεία από όλο τον κόσμο.

 

Τα ποιήματα που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα πρέπει να σταλούν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2015 για τα τμήματα για νέους ποιητές και θεατρικά κείμενα και 31 Δεκεμβρίου 2015 για τα Σχολεία .

 

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

  • Απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους ως 30 ετών
  • Δωρεάν συμμετοχή
  • Ο διαγωνισμός είναι θεματικός

 

Το θέμα της 12ης έκδοσης είναι: «Η δημιουργική δράση και η γένεση»

 

  • Το θέμα μπορεί να αναπτυχθεί με τρόπο απόλυτα ελεύθερο μέσα από την μεταφορά και την φαντασία

 

  • Είναι δυνατή η συμμετοχή σε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα διαγωνιστικά τμήματα:

 

1. ΒΡΑΒΕΙΟ «ΑΝΕΚΔΟΤΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ»

 

Για τη συμμετοχή πρέπει να σταλεί ένα μόνο ανέκδοτο ποίημα, που να μην έχει βραβευτεί στο παρελθόν, όχι μεγαλύτερο από 40 στίχους.

 

2. ΒΡΑΒΕΙΟ “ΘΕΑΤΡΟΥ” (Μονολόγος ή διάλογος μεταξύ δύο προσώπων).

 

Για τη συμμετοχή σ’ αυτό το διαγωνιστικό τμήμα πρέπει να σταλεί ένα θεατρικό κείμενο, όχι μεγαλύτερο από 5 σελίδες  σε word με συνολικό όριο τους 10.000 χαρακτήρες (συμπεριλαμβανομένων  των κενών).

Η μη τήρηση αυτού του όρου συνεπάγεται τον αποκλεισμό από το διαγωνισμό.

 

Τα κείμενα πρέπει να σταλούν μέχρι τις  10 Νοεμβρίου 2015.

 

Τα κείμενα ΠΡΕΠΕΙ υποχρεωτικά να συνοδεύονται από μια ΑΡΙΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ: τα κείμενα θα αξιολογηθούν στα ιταλικά, ΔΕΝ είναι δυνατή η αξιολόγηση των κειμένων στη γλώσσα του πρωτοτύπου:

 

α) μέσω ηλεκτρονικού ταχύδρομείου, στη διεύθυνση castelloduinopoesia@gmail.com. Το κείμενο πρέπει να σταλεί ως συνημμένο αρχείο σε μορφή word ή rtf.

Στο μήνυμα, και όχι στο συνημμένο αρχείο, πρέπει να συμπεριληφθεί και η αίτηση συμμετοχής.

β) μέσω ταχυδρομείου μαζί με την αίτηση συμμετοχής στην ακόλουθη διεύθυνση: Gabriella Valera Gruber, Via Matteotti 21, I-34138 Trieste – ITALIA. Για την προαναφερόμενη προθεσμία λαμβάνεται υπόψη η σφραγίδα του ταχυδρομείου. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ληφθούν υπόψη ποιήματα που θα φτάσουν αφότου έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης από την κριτική επιτροπή.

Τα κείμενα δίνονται ανώνυμα στα μέλη της κριτικής επιτροπής ώστε να εξασφαλιστεί η αμερόληπτη και αντικειμενική αξιολόγησή τους.

 

Βραβεία:

 

  • Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο Βραβείο: (Η τιμητική διάκριση θα κάνει μνεία του ονόματος του νικητή)
  • Τιμητικές διακρίσεις (Με επισήμανση του λόγου διάκρισης)
  • Τα έργα των νικητών και αυτά στα οποία θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση θα παρουσιαστούν (απαγγελία) σε ένα σημαντικό θέατρο της Τεργέστης κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής βραβείων και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Διαγωνισμού.

 

 

Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

 

Τα ονόματα των νικητών και των συμμετεχόντων που διακρίθηκαν θα δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.castellodiduinopoesia.org.

 

Η νικητές και οι συμμετέχοντες που διακρίθηκαν θα ειδοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω τηλεφώνου ή μέσω ταχυδρομείου.

 

Η τελετή απονομής βραβείων θα λάβει χώρα στις 20 Μαρτίου 2015 στο Κάστρο του Duino (Castello di Duino - 34011 Duino Aurisina (Trieste) – Italia).

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.castellodiduinopoesia.org, η οποία έχει συνταχθεί σε 22 γλώσσες μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά ή την ιστοσελίδα της Εστίας Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού: www.hfc-sezioneitaliana.com, (Piazza Sαn Giovanni 1, 34122, Trieste (Italia) – Tel. +39 040 639339, e-mail: info@hfc-sezioneitaliana.com).