Ορέστης του Ευριπίδη από τον Σίμο Κακάλα και την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος στην Επίδαυρο

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 25/08/2015

του ΕΥΡΙΠΙΔΗ

 

Με οδηγό τη μετάφραση του Τσαρούχη, ο Σίμος Κακάλας αναζητά τη θέση της τραγωδίας σήμερα, προτείνει ένα θέατρο λαϊκό και ταυτόχρονα ποιητικό, που ολοκληρώνεται μέσα από τη διαδραστική σχέση με το κοινό.

Με τον Ορέστη του, ο Ευριπίδης μεταμορφώνει τους τυραννοκτόνους Ορέστη και Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε «τρομοκράτες». Έξι μέρες μετά τον φόνο της Κλυταιμνήστρας τα δύο αδέλφια είναι αποκλεισμένα στο πατρικό τους, ενώ όλη η κοινωνία είναι εναντίον τους. Μοναδική τους ελπίδα ο Μενέλαος, που και αυτός τους προδίδει...
 

Γκόλφω, Ερωφίλη, Ορέστης υπήρξαν εξαρχής οι στόχοι της πρωτοπόρας ομάδας που, δέκα χρόνια τώρα, αναζωογονεί το θέατρό μας. Σκηνοθέτης που έχει κερδίσει την εκτίμηση με την αφοσίωσή του στη χειρωνακτική πλευρά του θεάτρου, ο Κακάλας ανέβασε τον Ορέστη σε μία πρώτη εκδοχή για κλειστό χώρο (για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη), προετοιμάζοντας την παράσταση για ανοιχτό χώρο, που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 28 & 29 Αυγούστου και θα ολοκληρώσει το φετινό Φεστιβάλ.

 «Παιδί της δημοκρατίας, το αττικό δράμα ολοκληρώθηκε μέσα από τον δημόσιο λόγο και την επαναδιαπραγμάτευση του μύθου. Η τραγωδία αποτέλεσε επίσης ένα εκπαιδευτικό εργαλείο», σημειώνει ο σκηνοθετής. «Τι συμβαίνει με την τραγωδία σήμερα, που είναι αποκομμένη από αυτές τις παραμέτρους
 

Μετάφραση
Γιάννης Τσαρούχης
 
Σκηνοθεσία
Σίμος Κακάλας
 
Σκηνικά – Κοστούμια – Μάσκες
Μάρθα Φωκά
 
Μουσική
Mohammad
 
Φωτισμοί – Βίντεο
Περικλής Μαθιέλλης
 
Βοηθός Σκηνοθέτη – Δραματολόγος
Δημήτρης Καλακίδης
 
Ερμηνεύουν
Χορός, Ελένη, 1ος Αγγελιοφόρος : Δήμητρα Κούζα
Ηλέκτρα, Τυνδάρεω, Φρύγας(2ος Αγγελιοφόρος) : Έλενα Μαυρίδου
Ορέστης : Δημήτρης Λάλος
Μενέλαος, Χορός : Μιχάλης Βαλάσογλου
 
Εκτέλεση Παραγωγής
Εταιρεία Θεάτρου Χώρος

Συμμετέχουν σπουδαστές από το Α’ & Β’ έτος της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και το Α’ έτος της Δραματικής Σχολής Δήλος.

 

Εκτέλεση παραγωγής: Εταιρεία Θεάτρου Χώρος
 

Teaser: https://www.youtube.com/watch?v=UxyI34v6EJo