Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς του σήμερα. Τραγικοί καθρέφτες, νεότεροι μύθοι. Ανθολογία

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 27/03/2015

(Auteurs dramatiques grecs d'aujourd'hui. Miroirs tragiques, fables modernes)

Ανθολογία

Editions Théâtrales, Cahiers de la Maison Antoine Vitez, numéro 11, Παρίσι, Ιούνιος 2014

 

Τον Ιούνιο κυκλοφόρησε η εξαιρετικής σημασίας έκδοση «Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς του σήμερα» για τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία, με πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς – Γαλλία Συμμαχία 2014 και σε συνεργασία με το Maison Antoine Vitez.

Την ανθολογία επιμελείται η μεταφράστρια Μυρτώ Γόντικα και περιλαμβάνει αποσπάσματα και περιλήψεις θεατρικών έργων εικοσιπέντε ελλήνων θεατρικών συγγραφέων ενώ συνοδεύεται από βιβλιογραφικές αναφορές και οδηγίες, καθώς και από στοιχεία για τις διανομές των έργων.

Όπως σημειώνεται από τους εκδότες: «Έτσι, ο γαλλόφωνος αναγνώστης θα μπορέσει να ξεφύγει από τα κλισέ της “κρίσης”, του “μύθου” και του “τραγικού”, για να απολαύσει την πολυφωνία των ζωντανών αυτών φωνών, που εφεύρουν φόρμες και θεματολογίες, εντυπωσιακές, αστείες, και που φέρουν το οικουμενικό».

Πρόκειται για μια συντονισμένη και πολύ αξιόλογη προσπάθεια ώστε να γίνει πιο γνωστή η σύγχρονη ελληνική δραµατουργία προκειμένου να ενισχυθούν οι μεταφράσεις, οι εκδόσεις και οι σκηνοθεσίες ελληνικών έργων στη Γαλλία και στις γαλλόφωνες χώρες.

Στον τόμο περιέχονται αποσπάσματα έργων των: Λ. Αναγνωστάκη, Γ. Διαλεγμένου, Δ. Δημητριάδη, Α. Δήμου, Μ. Ευσταθιάδη, Α. Φλουράκη, Β. Χατζηγιαννίδη, Ε. Χαβιαρά, Β. Κατσικονούρη, Δ. Κεχαϊδη, Κ.& Α. Κούφαλη, Μ. Λαινά, Γ. Μανιώτη, Γ. Μαυριτσάκη, Β. Μαυρογεωργίου, Ε. Πέγκα, Μ. Ποντίκα, Λ. Προυσαλίδη, Σ. Σερέφα, Α. Στάικου, Αλ. Σταμάτη, Μ. Τσίπου, Γ. Τσίρου, Κ. Τζήκα, Μ. Βιρβιδάκη.

Στη σημασία του εγχειρήματος αυτού στάθηκε ιδιαίτερα στην ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του τόμου που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πλάτων Μαυρομούστακος, ο οποίος είναι από τους πρωτεργάτες στην προώθηση του ελληνο-γαλλικού πολιτιστικού διαλόγου. Στην παρουσίαση συμμετείχε επίσης ο Laurent Muhleisen, καλλιτεχνικός διευθυντής του Maison Antoine Vitez και η σκηνοθέτης Έφη Θεοδώρου.

Παρουσίαση της ανθολογίας πραγματοποίηθηκε και στο Φεστιβάλ της Αβινιόν στις 24 Ιουλίου με τη συμμετοχή του Δημήτρη Δημητριάδη, του δημοσιογράφου και κριτικού Γιώργου Βουδικλάρη, του καθηγητή της Ιστορίας και Αισθητικής του Θεάτρου Olivier Neveux αλλά και του διευθυντή του Maison Antoine Vitez.

 

Α.Π.